Dragen / tillen

Wat is Dragen / tillen?

Dragen is het ondersteunen van een voorwerp door middel van spierkracht. Dragen en tillen zijn hierbij synoniem zolang er niet wordt bewogen. Het actief optillen en verplaatsen van een voorwerp valt onder de manipulatieve vaardigheid heffen. Zo wordt bij het staan op één been het been eerst geheven en daarna gedragen door het lichaam.

Uitwerking fysiologische basis van bewegen voor Dragen / Tillen

 • Kracht
  De spieren moeten een isometrische kracht kunnen genereren om een object te kunnen dragen/tillen.
 • Lenigheid / R.O.M.
  Voor elke vorm van tillen is een bepaalde lenigheid / range of motion in de gewrichten nodig.
 • Uithoudingsvermogen
  Om te tillen/dragen dienen je spieren gedurende een bepaalde tijd een kracht te leveren. Hiervoor is uithoudingsvermogen nodig.
 • Coördinatie
  Zeker bij isometrische kracht is coördinatie een belangrijke factor. Het lichaam moet leren afstellen wat voldoende kracht is.
 • Snelheid
  De snelheid bij dragen en tillen is 0

Dit is typisch

Dragen / tillen is één van de specialiteiten van . dapper: niet (snel) bang, energiek, behulpzaam, onafhankelijk, avontuurlijk, gedreven: ze is bereid om tot het uiterste te gaan, rechtvaardig: ze komt voor andere dieren op als ze bijvoorbeeld gepest worden

Ondek alle vaardigheden van .

is naast Apie één van de jungle bewoners. Leer alle jungle bewoners kennen uit de multisport jungle van Monkey Moves.

Statische vaardigheden

Statische vaardigheden zijn coördinatief de meest eenvoudige motorische vaardigheden en vormen daarmee een basis voor vrijwel alle volgende vaardigheden. Wij definiëren 4 statische vaardigheden. Kijkend vanuit de fysiologische basis van bewegen valt aan deze vaardigheden op dat er geen snelheidscomponent in voorkomt waarmee ook de geleverde kracht isometrisch is.

Dragen / tillen valt onder statisch motorische vaardigheden. De volgende vaardigheden vallen ook onder deze vaardigheden.

Steunen

Met steunen wordt bedoeld het dragen van het lichaam op voeten of handen. In beide gevallen bevindt het lichaamszwaartepunt zich

Lees verder »

Staan

In opgerichte houding rusten. Waarbij tenzij anders aangegeven wordt uitgegaan van het rusten op de voeten. Staan is een houding

Lees verder »

Hangen

Met hangen wordt bedoeld het lichaam door middel van handknijpkracht “dragen” waarbij het lichaamszwaartepunt lager is dan het punt waar

Lees verder »

Waar wil je op inloggen?

Klik op de knop hieronder of je wilt inloggen op jullie leslocatie of naar onze online community wilt gaan.

Leslocatie login

Plan je volgende lessen in, wijzig je lidmaatschap of stuur een bericht naar jouw docent

Clubhuis login

Kom in contact met de andere leden van Monkey Moves, vind gratis extra beweegactiviteiten en doe mee aan leuke challenges via ons digitale clubhuis.