Hockey

Zoals velen van jullie misschien al weten, zijn we gisteren in Utrecht begonnen met een nieuwe sport, namelijk Hockey! Hockey is een echte balsport en het belangrijkste attribuut van de hockeyspeler is de stick. Deze wordt gebruikt om de bal te verplaatsen. De oudste en bekendste vorm wordt in het Nederlands simpelweg ”hockey” genoemd. Hockey wordt in de buitenlucht op een veld gespeeld. Echter kan deze sport ook binnen gespeeld worden, dan wordt er gesproken van zaalhockey.

Geschiedenis

Hockey is een sport die al duizenden jaren bestaat. Er bestaat een marmeren reliëf uit ca. 510-500 v.Chr., waarop duidelijk twee hockeyspelers te herkennen zijn. In de loop der jaren heeft de hockeysport zich ontwikkeld tot de huidige vorm zoals we die nu kennen. Zo was de buitenspelregel tot 1996 gebruikelijk en maakte men in de jaren 70 kennis met kunstgras als ondergrond. De stick was traditioneel van hout gemaakt en had door de jaren heen verschillende krommingen en in de jaren 90 maakte men kennis met de eerste carbonsticks. De hockeysport behoort tot de meest vooruitstrevende sporten als het om spelregels gaat.

Het spel

De stick

De stick wordt dus gebruikt met de bal te kunnen bewegen. De stick heeft een bolle kant en een platte kant en is opgesteld uit hout en/ of kunststof.

De bal

Een hockeybal weegt tussen de 156 gram en 163 gram en heeft een omtrek tussen de 22,4 cm en 23,5 cm. De buitenkant van de bal is meestal glad, maar een naad of kleine putjes zijn toegestaan. Deze ballen worden vaak gebruikt bij hockey op een waterveld, omdat deze ballen sneller rollen en minder stuiteren.

Spelers en keeper

Het spel wordt gespeeld door twee teams van elk 16 spelers waaronder vijf reservespelers, 10 veldspelers en één keeper. De 10 veldspelers moeten scheenbeschermers dragen en een stick in hun handen hebben.

Voordelen van Hockey

Maar wat zijn nu de voordelen van hockey? Allereerst leren kinderen spelenderwijs om samen te werken. In je eentje kan je geen wedstrijd winnen, maar met elkaar wel. Daarbij draait het natuurlijk niet om het winnen, maar om samenwerken. Teambuilding, sportiviteit en respect spelen daar een grote rol bij. Ook wordt er bij hockey veel gevraagd van de coördinatie. Dit zorgt ervoor dat kinderen zich goed kunnen ontwikkelen!
Bij Monkey Moves worden tijdens hockey lessen kleine groepen gemaakt, zodat er aandacht is voor elk kind. De basis van hockey wordt aangeleerd, zoals de push, flats, backhand en drijven.

Over Monkey Moves

Monkey Moves biedt multisport lessen als middel voor fitte zelfredzame kinderen met een positief zelfbeeld. Het door bewegingswetenschappers, docenten en therapeuten ontwikkelde programma voor kinderen van 1,5 tot 9 jaar heeft als doel om kinderen op motorisch- en sociaal vlak te stimuleren. Niet alleen binnen onze lessen, maar ook daarbuiten. Onze lessen zijn klein (max 15 kinderen) en zo inclusief mogelijk. Als een kind iets minder vaardig is, motorisch of sociaal, dan verrijkt dat de lessen en de leerervaring voor alle kinderen. Zo zijn wij van mening. Je kunt bij Monkey Moves altijd een keertje meedoen met een gratis proefles. Meld je vandaag nog aan!

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Hockey​
http://hcpm.nl/site/default.asp?Option=2502&stcname=vereniging_informatie