even geduld, de pagina wordt geladen...

Locatie zoeker

Voor ouders

Is een mannelijk rolmodel in het leven belangrijk voor jouw kind?

Monkey Moves blog

Gauw even wat cijfers...
  • Slechts 4% van alle werknemers binnen de kinderopvang is man.
  • De helft hiervan zit in een beleidsfunctie en de andere helft is werkzaam op de buitenschoolse opvang (kinderen vanaf 4 jaar).
  • Het percentage mannen werkzaam binnen het primair onderwijs is 19%, ongeveer de helft hiervan bekleed een managementfunctie.
  • In 1995 lag dit percentage tegen de 40%, dat betekent dat het aantal mannen binnen het primair onderwijs sindsdien gehalveerd is.

Is dit zorgelijk?

Oké misschien was het niet perse nodig om dit te onderbouwen met cijfers, maar nu kan in ieder geval met zekerheid gesteld worden dat kinderen vooral juffen hebben. Een juf op het kinderdagverblijf, een juf op de basisschool, een juf op de buitenschoolse opvang en dan wordt daarbuiten toch ook nog het vaakst de zorg door mama op zich genomen. Jonge kinderen leven dus eigenlijk best wel een beetje in een vrouwenwereld. Gelukkig is uit diverse studies gebleken dat het geslacht van de leraar geen invloed heeft op bijvoorbeeld de schoolprestaties of probleemgedrag. Toch kan een diversiteit aan mannelijke en vrouwelijke rolmodellen in het leven van een kind voordelen hebben en missen kinderen in deze vrouwenwereld soms nog wel eens een mannelijk rolmodel. Want vooropgesteld, mannen en vrouwen zijn natuurlijk gelijkwaardig maar zeker niet hetzelfde!

Voordelen van mannelijke rolmodellen

Waar aan vrouwen vaak meer de zachte, gevoelige en zorgzame kwaliteiten worden toegekend staan mannen er over het algemeen toch meer om bekend dat ze wat relaxter zijn met stoeien, beter tegen lawaai kunnen, directer communiceren en het leuker vinden om aan dingen te sleutelen. Daarnaast bieden mannen over het algemeen vaker een stukje uitdaging waar vrouwen eerder gevaar zien. Het is volgens mij gewoon goed als elk kind, zowel jongens als meisjes, beide kanten in zichzelf kan ontwikkelen. Maar met name voor jongens kan een mannelijk rolmodel belangrijk zijn om zich mee te identificeren. Wat is man zijn, hoe kan je man zijn? En het is voor een jongen ook gewoon wel eens fijn om les te krijgen van iemand die weet hoe het is om een jongen te zijn. Iemand die niet stil kunnen zitten oplost door het kind 10 rondjes te laten rennen, iemand die onderling competitief gedrag wat meer laat gaan, iemand die je soms misschien wat meer (of directer) uitdaagt om voor je zelf op te komen of je angsten te overwinnen. Ten slotte is het denk ik goed als kinderen in hun leven een juiste afspiegeling van de maatschappij voorgeschoteld krijgen, de maatschappij bestaat uit mannen en vrouwen. Door het omgaan met bijna alleen maar vrouwen kan het fenomeen man een beetje vaag worden voor kinderen en met name geassocieerd worden met enkel uiterlijke eigenschappen. Mannen kunnen zelfs een soort boeman worden. Dit is iets wat ik in mijn werk ook soms ervaar, kinderen (vaak meisjes) die in eerste instantie niks van mij moeten hebben, terwijl als er een juf voor de groep staat die drempel veel kleiner is. Gelukkig weet ik dit met mijn geduld, enthousiasme en toegankelijkheid vaak al snel om te buigen, maar het is wel opvallend!

Samenvatting

Er zijn tal van oorzaken en redenen te vinden waarom er zo weinig mannen werkzaam zijn binnen het pedagogische werkveld, ik houdt het er maar gewoon bij dat het meer een vrouwenvak is, zoals bouwvakker of automonteur meer een mannenvak is. Daarmee bedoel ik dus niet dat mannen geen goede leraar kunnen zijn of vrouwen geen goede bouwvakker, maar dat het vak simpelweg meer mannen of vrouwen aantrekt. Er zijn de laatste jaren (en nog steeds) ook veel initiatieven gestart om meer mannen binnen de branche werkzaam te krijgen, hartstikke goed denk ik. Werken met jonge kinderen is superleuk en heel erg stoer! Wat ik hoop te bereiken is jou als ouder een stukje bewustwording mee te geven over dit onderwerp. En ik wil graag de tip meegeven dat als er geen mannelijk rolmodel is op het kinderdagverblijf of op de basisschool van jouw kind, je ook wat breder kan kijken, zoals naar de sportclub bijvoorbeeld. Niet dat wij daar nou heel bewust mee bezig zijn maar bij Monkey Moves ligt de verhouding mannelijke en vrouwelijke docenten ongeveer gelijk. Maar daar zitten dan ook weer hele zachte en zorgzame mannen tussen en natuurlijk ook hele stoere en energieke vrouwen! Conclusie? Het maakt natuurlijk niks uit of de leraar van jouw kind man of vrouw is, als er maar goed met je kind wordt omgegaan! Maar het hebben van enkele mannelijke rolmodellen in het leven van jouw kind kan wel degelijk toegevoegde waarde hebben. Meer lezen over de meesters en juffen als rolmodel? Hier heeft Bart eerder een interessant blog over geschreven.  

Menu