even geduld, de pagina wordt geladen...

Locatie zoeker

Voor ouders

Zou mijn kind niet eigenlijk een teamsport moeten doen?

Monkey Moves blog

Deelnemen aan een teamsport zorgt ervoor dat kinderen naast motorische vaardigheden nog een aantal vaardigheden ontwikkelen.

Het belangrijkste waar veel ouders aan denken is samenwerken. Samenwerken: Een onderdeel zijn van een team en samen naar een doel werken. Dat is natuurlijk prachtig. Je hebt elkaar nodig om het doel te bereiken. Iedereen denkt anders en daarin een gezamenlijke middenweg vinden is een goede uitdaging. Tevens leer je zo om anderen te respecteren en te steunen daar waar nodig. Samenwerken is dus een belangrijk onderdeel. Maar heb je daarvoor perse een teamsport voor nodig? Wij denken bij Monkey Moves van niet. Veel van de aspecten die in een teamsport aan bod komen, komen namelijk ook aan bod in onze Monkey Moves lessen. Bijvoorbeeld samenwerken. We doen veel activiteiten waar kinderen worden uitgedaagd samen een doel te bereiken. Maar ook veel spellen waar ze bijvoorbeeld met partner bandjes aan elkaar gekoppeld worden. Zo moeten ze elkaar helpen, elkaar vertrouwen winnen en heel goed naar elkaar luisteren wat de ander nodig heeft.   Leren communiceren: Communicatie is super belangrijk weten we. Kinderen moeten zich op een goede manier weten uit te drukken. Bijvoorbeeld als je samen een voetbalwedstrijd speelt. Je moet communiceren om te kunnen scoren en verdedigen. Maar ook als ze te maken krijgen met verdriet omdat ze een wedstrijd hebben verloren dan is het fijn als ze onderling kunnen communiceren. Zo kunnen ze elkaar ook een hart onder de riem zitten. Ook communicatie laten we (natuurlijk) aan bod komen. Luisteren is bijvoorbeeld een belangrijk onderdeel. We dagen kinderen uit goed te luisteren naar de docent en naar elkaar. Zo leren ze instructies opvolgen en behoeftes van anderen kinderen inschatten.   Competitie: In alle teamsporten zit een wedstrijd variant. Wedstrijden zijn leuk en zorgen voor samenhorigheid. Wij vinden er echter ook een nadeel aanzitten. Vooral bij de hele jonge kinderen. Zij moeten vooral het plezier in een sport kunnen ervaren zonder daar meteen het gevoel bij te krijgen dat ze hebben gefaald. Het is jammer als kleine jongens of meisjes een leuke voetbal wedstrijd hebben gespeeld en van de 22 kindjes op het veld er 11 teleurgesteld afkomen. Natuurlijk moeten ze om leren gaan met teleurstellingen en winnen en verliezen, maar wij zijn van mening dat dit niet het plezier van de sport mag beïnvloeden.. Daarom werken we bij Monkey Moves non-competitief. Dat wil zeggen dat we winnen of verliezen niet belangrijk vinden.  

Een succeservaring voor zoveel mogelijk kinderen

Onze mening? Een teamsport is zeker goed, maar deelnemen aan een teamsport, zodat je kind een teamsport doet,zou niet het uitgangspunt moeten zijn. Ieder kind is anders en als kinderen een aantal jaar met Monkey Moves multisport hebben gedaan dan ontdekt jouw apekop van zelf wat hij of zij leuk vindt en waar hun kwaliteiten liggen. En zeg nou zelf, het is toch veel belangrijker dat kinderen iets doen waar ze echt blij en gelukkig van worden en waar ze een succeservaring uit kunnen halen dan de sport die papa of mama voor ze bedacht heeft. En tot die tijd? Laat ze lekker ontdekken, genieten, spelen en basismotorische vaardigheden ontwikkelen bij Monkey Moves. Boek vandaag nog jouw gratis proefles!

Menu