Vraag niet zo veel aan je kind

 

Het is eigenlijk heel simpel:
We moeten niet zoveel vragen aan onze kinderen!
Ik hoor je denken… hoezo dan?

 

Stel je voor: je bent bij oma op visite. Je hebt gezellig koffie gedronken en je zoontje heeft heerlijk gespeeld. Het moment is daar om naar huis te gaan. Je wilt dat je zoontje zijn schoenen en jas aantrekt. Dat is duidelijk, toch? Jíj wil iets.

9 van de 10 keer hoor je jezelf dan het volgende zeggen: ‘’Jip, zullen we naar huis gaan? Doe je je schoenen en je jas aan?’’. Doordat we het vragen aan onze kinderen, lijkt het misschien wat aardiger te klinken. Maar zijn we wel duidelijk genoeg? Ik geloof van niet! Je stelt namelijk een vraag aan je kind. En op een vraag, jawel, mag je antwoorden. ‘’Nee mama, ik wil nog spelen.’’ En dan begint de strijd tussen moeder en kind vaak…. Want jij wilt wél dat hij het doet.

Goede voorbereiding is het halve werk

Maar hoe kan het dan anders? Mijn ervaring is dat het erg goed werkt wanneer we onze kinderen voorbereiden op wat komen gaat: ‘’Jip, we gaan over 5 minuutjes naar huis, dan weet je dat vast. Dus je kunt nu nog even deze puzzel afmaken. Daarna gaan we.’’ Dat laatste is een belangrijke toevoeging. Probeer de tijd concreet te maken voor je kind. De bekende ‘vijf minuutjes’ zeggen kinderen vaak weinig, maar het afmaken van de puzzel is heel concreet voor je kind. Blijf de tijd er wel bij zeggen, want zo ontwikkelt je kind tijdsbesef.

 

Wees duidelijk

Wanneer de puzzel klaar is, is het moment daar om te gaan. Doordat je je kind al hebt voorbereid, komt het niet uit de lucht vallen wanneer je meedeelt dat het tijd is om te gaan. Je vertelt dus wat er gaat gebeuren in tegenstelling tot dat je vraagt of je kind mee naar huis gaat: ‘’Jip, ik zie dat de puzzel klaar is, goedzo! We gaan nu naar huis. Trek je schoenen en je jas even aan.’’

 

Omdenken

Het lijkt heel simpel. Ik nodig je uit om goed te luisteren naar jezelf en je omgeving. Je zult merken dat er verbazingwekkend veel ouders zijn die iets aan hun kind vragen, terwijl ze eigenlijk iets willen vertellen. Kijk naar de reactie van de kinderen en probeer te bedenken hoe de vraagzin omgebogen had kunnen worden in een directe zin. Als je de tijd neemt om naar je kind te kijken en luisteren valt er zoveel te genieten!

 

3 tips

Kortom, 3 tips die ik je graag mee geef:

 

Tip 1: Bereid je kind voor op wat komen gaat.

Tip 2: Vertel je kind wat je van hem verwacht in plaats van te vragen wat je van hem wil.

Tip 3: Neem tijd voor je kinderen en geniet samen!

 

Overige blog items

De trainer en de invloed op gezond gedrag van kinderen

Zeg ja tegen avontuur: hoe je een partner kan zijn in het gewaagde spel van je kind

Rust, reinheid en regelmaat en (geen) Ritalin

Starten als franchisenemer bij Monkey Moves 2

Starten als franchisenemer bij Monkey Moves

Monkey Moves

Leer(t) kinderen een leven lang gezond bewegen

Waar wil je op inloggen?

Klik op de knop hieronder of je wilt inloggen op jullie leslocatie of naar onze online community wilt gaan.

Leslocatie login

Plan je volgende lessen in, wijzig je lidmaatschap of stuur een bericht naar jouw docent

Clubhuis login

Kom in contact met de andere leden van Monkey Moves, vind gratis extra beweegactiviteiten en doe mee aan leuke challenges via ons digitale clubhuis.