Gratis voorbeeld Peuteravontuur “”Free Running”

Deze week gaan we aan de slag met staan en steunen. Dit zijn echte Flinkie vaardigheden!

Gratis voorbeeld peuterlesje ""Free Running" 1

Wat is de bedoeling?

Natuurlijk zijn deze vaardigheden voornamelijk voor jouw apekoppie bedoeld. Maar we weten ook dat kinderen op deze leeftijd vooral veel leren van het zien van een voorbeeld. Dus willen we jou vragen om samen met jouw Apekoppie het verhaal te volgen. Ga samen op avontuur en doe soms wat vaardigheden voor, zodat jouw Apekoppie precies weet wat de bedoeling is! Je hoeft alleen maar naar het verhaal te luisteren en je wordt meegenomen op avontuur! Gaat het te snel? Pauzeer het verhaal dan even, zodat jouw Apekoppie de tijd heeft om de vaardigheid uit te proberen.

Surfen over de golven van de Monkey Moves rivier

Belevingswereld: Raakie en Apie liggen samen op het strand. Ze kijken uit over een prachtige blauwe zee. Het waait een klein beetje en daardoor worden de golven steeds een beetje hoger. ”Ik heb een idee”, zegt Apie. ”Zullen we gaan surfen?” Dat is een goed idee! Hebben jullie daar ook zin in? Sta maar op en probeer eerst maar eens de surfhouding. ZetjJe rechterbeen een stapje naar voren en buig je knie. Kun je nu je armen spreiden? Wat goed! Laten we dit nu op de surfplank proberen. Leg de surfplank maar in het water en wacht op de eerste golf! Ik zie de eerste golf al! Staan jullie klaar, daar gaaaaaan we!

Benodigde materialen:

Hoe kun je surfen? (staan)

Leg het strandlaken neer op de grond. Let op: de ondergrond moet wel glad zijn, dus op vloerbedekking werkt dit niet. Zorg dat het laken zo groot mogelijk is. Zo hoef je als ouder zo min mogelijk te bukken. Laat je Apekoppie zo stevig mogelijk staan en tel af, daar komt de eerste golf! Trek nu langzaam aan het einde van de handdoek en trek je peuter zo door de kamer. Surfen maar!

Wist je dat?

Dit een super goede balansoefening is? Je peuter wordt uitgedaagd te blijven staan, terwijl de ondergrond beweegt. Je kunt deze oefening ook zittend doen wanneer je peuter het bijvoorbeeld te spannend vindt. Ook dan oefen je de balans, namelijk de rompstabiliteit.

Makkelijker of moeilijker

Makkelijkere variant

Laat je peuter zijn voetjes verder uit elkaar zetten. Hoe verder zijn voeten uit elkaar staan, hoe makkelijker het is de balans te behouden. Daarnaast kun je aftellen wanneer je trekt aan de handdoek. Zo weet je peuter wanneer er wat gaat komen. Zoals hierboven ook al staat beschreven, kun je je peuter ook nog laten zitten wanneer ze het te spannend vinden. Dat is wat makkelijker en je oefent nog steeds met de rompstabiliteit.

Moeilijkere variant

Zet je voeten dichter bij elkaar. Zo wordt je peuter uitgedaagd meer balans te houden. Daarnaast kun je ook de surfplank wat sneller voorttrekken. Is er een ouder broertje of zusje of misschien een vriendje op bezoek? Dan kun je de kinderen samen laten surfen. Laat ze tegen over elkaar staan en elkaars hand vasthouden. Nu mogen ze samen surfen en proberen elkaar in balans te houden.

Fruit rapen vanuit Apies boomhut (Steunen)

Belevingswereld: Apie heeft een prachtige boomhut gebouwd. Vanuit zijn hut kan hij over het hele oerwoud uitkijken. Elke dag gaat hij even zitten op de rand van zijn hut en tuurt hij in de verte of hij nog lekkere bananen of ander lekker fruit ziet. Soms is Apie een beetje lui en heeft hij geen zijn om helemaal in de boom te klimmen voor lekkere besjes of bananen. Vandaag is zo’n luie dag. Hij zit zo lekker in zijn hut dat hij wil proberen alleen het fruit dat al uit de boom is gevallen te pakken. Als hij zijn staart krult aan de rand van de boomhut, kan hij precies met zijn handen bij de grond en het fruit van de grond pakken. Komen jullie dit ook proberen? Wat is jullie lievelingsfruit? Dan kunnen we kijken of dat toevallig ook al uit de boom is gevallen.

Benodigde materialen:

Hoe kun je steunen? (En aan je apenstaartje op je kop uit de boomhut hangen?)

Laat je peuter met zijn voetjes steunen op de bank en zijn handjes op de grond. Leg de gekleurde bierviltjes naast elkaar in een horizontale lijn voor de bank op de grond. Nu mag je peuter zijn voetjes op de bank houden en met de handjes het fruit van de grond rapen (met de hand dus alle bierviltjes aanraken).

Ondersteun je peuter onder de heupjes of het buikje om hem zo te ondersteunen tijdens het verplaatsen van de handjes.

Heeft je peuter zijn hele onderlichaam op de bank liggen? Ondersteun hem dan bij zijn schoudertje.

Vindt je peuter het nog wat lastig? Kies er dan voor om alleen aan je staartje hangen uit Apie’s hut. Zonder het fruit dus. Je kunt de fruitstukken dan later toevoegen.

Wist je dat?

Dit kan een behoorlijk pittige oefening zijn: met je hele gewicht op je handen steunen. Dit is een goede voorbereiding om bijvoorbeeld de handstand te oefenen. Doordat kinderen hun handen ook moeten voortbewegen, vragen we behoorlijk wat kracht vanuit de schouders, armen en polsen.

Makkelijker en Moeilijker:

Makkelijkere variant

Leg de benen wat verder op de bank. Wanneer de kinderen niet alleen hun voeten, maar ook hun onderbenen, knieën of misschien wel bovenbenen op de bank hebben liggen, wordt het minder zwaar voor de armpjes en het rompje om het lichaam te dragen.

Het makkelijkst is als de peuter het hele onderlichaam vanaf de heupen op de bank legt.

Je kan het ook nog makkelijker maken door de viltjes wat dichter bij elkaar te leggen. Zo hoeven de stapjes met de handen niet te groot te zijn. Of de viltjes helemaal weg te halen.

Check hierbij het filmpje voor de makkelijkere variant.

Moeilijkere variant

Ondersteun je peuter niet, laat hem helemaal zelf voortbewegen.

Hoe verder je benen van de de bank, hoe moeilijker. Het moeilijkst is als ze alleen hun teentjes op de bank houden.

Leg de viltjes verder uit elkaar. Ze mogen nu niet de grond raken, maar alleen van fruitstuk naar fruitstuk gaan.

Heb jullie samen een toffe idee bedacht? Deel hem met ons bij beweeginspiratie in de community

Elke week een nieuw jungle avontuur?

Ga direct met je kind thuis actief aan de slag, de eerste maand gratis. Waar wacht je nog op?!

Waar wil je op inloggen?

Klik op de knop hieronder of je wilt inloggen op jullie leslocatie of naar onze online community wilt gaan.

Leslocatie login

Plan je volgende lessen in, wijzig je lidmaatschap of stuur een bericht naar jouw docent

Clubhuis login

Kom in contact met de andere leden van Monkey Moves, vind gratis extra beweegactiviteiten en doe mee aan leuke challenges via ons digitale clubhuis.