Judo

Judo is een Japanse verdedigingssport ontstaan uit het Jiu-jitsu.
De oprichter van het judo professor Jigoro Kano leefde in de tijd van de samurai maar door dat de overheid beïnvloed werd door het westen ontstonden er veel Jiu-jitsu schooltjes door werkloze samura. Deze schooltjes waren meer om te overleven dan de levenscode van de vechtsport in ere te houden. Prof. Kano wist deze code wel en ontwierp Judo en vertaald naar het nederlands is judo “de zachte weg” Dit is omdat je bij Judo de kracht van de tegenstander gebruikt. Zo kan het zijn dat de judoka die minder sterk dan de tegenstander is ook kan winnen door slim van de kracht van zijn sterkere tegenstander te gebruiken. Judo wordt door veel beoefenaars gezien als een manier van leven.

Moderne uitleg van Judo

Judo is een sportspel van aanval en verdediging waar je in balans moet blijven en de ander uit balans moet halen en dat controleren. Judo is met respect voor elkaar het spel spelen.

Judo start altijd met het groeten van je tegenstander. Met deze buiging beloof je dat je de ander met respect met hem om te gaan en op een veilige manier zonder elkaar expres pijn te doen te stoeien of te werpen.

Is Judo een teamsport of een individuele sport?

Judo  is meestal een individuele sport, maar je kunt het ook in een wedstrijdvorm met teams tegen elkaar judoën. hier zijn dan 5 teamleden uit verschillende gewichtsklassen waar je het een voor een tegen elkaar opneemt heb je in je team drie gewonnen partijen dan heb je gewonnen.

Zijn er bij Judo verschillende onderdelen/verschijningsvormen?

Er zijn verschillende vormen de westerse vorm de wedstrijdvorm met competitie en bijbehorende regels en de demonstratie vorm zie de verschillen in de filmpjes hieronder.

Bij de demonstratievorm moet er synchroon bewogen worden en alle bewegingen en lichaamshoudingen moeten netjes in balans blijven. Alle worpen worden hier links en rechts gedaan.

Waar wil je op inloggen?

Klik op de knop hieronder of je wilt inloggen op jullie leslocatie of naar onze online community wilt gaan.

Leslocatie login

Plan je volgende lessen in, wijzig je lidmaatschap of stuur een bericht naar jouw docent

Clubhuis login

Kom in contact met de andere leden van Monkey Moves, vind gratis extra beweegactiviteiten en doe mee aan leuke challenges via ons digitale clubhuis.