Rugby

De sport rugby leent zich perfect om te gebruiken in ons apeleuke multisport programma. Er zijn voor de kleintjes een hoop basisvaardigheden te leren en voor de oudere apekoppen ook belangrijke sociale vaardigheden.
In de basis is Rugby is een sport waarbij je zoveel mogelijk punten wilt scoren. Om punten te maken moet je de bal over de achterlijn van de tegenstander proberen te brengen. Om de bal van de tegenstander af te pakken mag je tackelen, duwen, gooien, trekken en de bal schoppen, maar wel op een respectvolle manier. Rugby is een intensieve teamsport wat buiten op een grasveld gespeeld wordt. Doordat je de ovale rugbybal alleen achteruit en niet vooruit mag gooien, komt er naast de fysieke inspanning ook nog goed denkwerk en een slimme tactiek bij kijken. Een belangrijk onderdeel van rugby is de scrum. Een aantal spelers van beide partijen probeert in een voorovergebogen houding elkaar weg te duwen om de bal te veroveren. Het doel van het spel is om te scoren met de ovaalvormige bal. Je kan bijvoorbeeld scoren door de bal achter de achterlijn van de tegenstander op de grond te duwen (try), of door de bal tussen twee hoge palen te schieten. Je kan dichterbij de achterlijn komen door met de bal te lopen (waarbij je door de tegenstander getackeld mag worden) of door hem vooruit te trappen. Rugby is een steeds populairder wordende sport, met hoge normen van sportiviteit, ethisch verantwoord gedrag, en fair play.

Is Rugby een teamsport of een individuele sport?

Rugby is natuurlijk een teamsport. Er zijn vele variaties waarin rugby gespeeld kan worden. De meest bekende vorm is Rugby Union. waarbij het team bestaat uit 15 spelers. Om het spel aantrekkelijker te maken voor het publiek is de Rugby Sevens ontstaan, dit wordt gespeeld met zeven spelers.

 

Zijn er bij Rugby verschillende onderdelen/verschijningsvormen?

Bij Rugby Union bestaat een team uit 15 spelers. De Scrum is een belangrijk onderdeel van het spel. Verder is de Line out onderdeel waarbij spelers een rij vormen om de bal te veroveren als deze vanaf de zijlijn wordt ingegooid. Na een tackle ontstaat een spelsituatie waarbij de strijd om de bal gewoon doorgaat, met de regel dat de elk team alleen vanaf zijn eigen kant over de liggende spelers heen de situatie mag benaderen.

Om het rugbyspel aantrekkelijker te maken is Rugby Sevens in het leven geroepen. Zoals de naam al zegt bestaat een team uit zeven spelers. Vanaf 2016 is Rugby Sevens een Olympische sport.

Waar wil je op inloggen?

Klik op de knop hieronder of je wilt inloggen op jullie leslocatie of naar onze online community wilt gaan.

Leslocatie login

Plan je volgende lessen in, wijzig je lidmaatschap of stuur een bericht naar jouw docent

Clubhuis login

Kom in contact met de andere leden van Monkey Moves, vind gratis extra beweegactiviteiten en doe mee aan leuke challenges via ons digitale clubhuis.