Volleybal

Volleybal is een sport waarbij twee teams tegenover elkaar staan, gescheiden door een net. Elk team bestaat uit zes spelers. Het doel van het spelletje is door middel van het slaan of tikken van een bal, de bal op het speelveld bij de tegenstander te krijgen. Een geslaagde poging, of wanneer de tegenstander een fout maakt, levert een punt op. Wie het eerste 25 punten gemaakt heeft wint de set. Het team dat als eerste 3 sets gewonnen heeft wint de wedstrijd. Bij een gelijke stand (2-2 in sets) wordt een beslissende set gespeeld van 15 punten.

Wanneer de bal naar de overkant van het net gespeeld wordt, dient de bal tussen de 2 antennes te blijven. Dit zijn 2 verticale stokken aan de zijkant van het net, en steken omhoog (net als een antenne).

De afmetingen van het speelveld zijn 9 bij 18 meter. Volleybal wordt gespeeld in een zaal. Er zijn echter ook een aantal variaties op volleybal. Zoals bijvoorbeeld het steeds populairder wordende beachvolleybal. Maar je kunt ook denken aan zitvolleybal of minivolleybal.

 

Het spelverloop van Volleybal

De bal wordt in het spel gebracht door een zogenaamde service of opslag. Er zijn verschillende manieren om te serveren. Bij de professionals gebeurt dit vrijwel altijd met een sprongservice. In de jeugd wordt regelmatig de onderhandse service gebruikt. De opgeslagen bal moet over het net geslagen worden en binnen de lijnen in het speelveld van de tegenstander vallen. De tegenstander probeert de geserveerde bal op te vangen. Dit kan onderhands of bovenhands. De bal wordt in de regel naar de spelverdeler gespeeld. Deze speler probeert de bal door te spelen naar een aanvaller. Dit wordt een set-up genoemd. De aanvaller die de bal krijgt slaat of tikt de bal over het net heen. Meestal in de vorm van een smash (kort en hard balcontact) of een zogenaamde prikbal (een geplaatste bal, gespeeld met de vingertoppen. Ook dit balcontact is kort).

De verdedigende partij probeert de bal van de grond te houden. Als de aanvallende partij de bal over het net speelt (smasht), kan je proberen een blok te vormen. Eén of meerdere spelers proberen tegelijk te springen en met gestrekte armen en handen de bal tegen te houden.

De puntentellingPunten worden gescoord door een bal op de grond te laten komen in het speelveld van de tegenstander. Wanneer een bal uitgeslagen wordt, krijgt de tegenstander een punt. Bij het maken van fouten, worden er punten toegekend aan de tegenstander. Zo is het bijvoorbeeld niet toegestaan om de bal twee keer achter elkaar te raken (behalve na een blok). Het is als team ook niet toegestaan om de bal meer dan drie keer aan te raken (blok wordt niet meegerekend). Een netfout (aanraken van het net met handen of lichaam) levert de tegenstander ook een punt. Lang balcontact is ook niet toegestaan, denk hierbij aan het dragen, liften of tillen van de bal. Een voetfout (voet over de middenlijn heen in het speelveld van de tegenstander, of een voet in het veld tijdens de service) levert een punt op voor de tegenstander.

 

Is Volleybal een teamsport of een individuele sport?

Volleybal is natuurlijk een teamsport, de officiele grootte van een team is 6 spelers. Er zijn echter ook variaties, zoals bijvoorbeeld beachvolleybal. Dit wordt gespeeld met 2 spelers per speelveld. Op amateur niveau worden er ook regelmatig beachvolleybaltoernooien gehouden waarbij 3 of 4 spelers in één team zitten.

Zijn er bij Volleybal verschillende onderdelen/verschijningsvormen?

Een steeds populairder wordende variatie op volleybal in een gymzaal, is beachvolleybal. Beachvolleybal is een echte showsport. Zoals de naam al zegt, wordt beachvolleybal, ook wel strandvolleybal, gespeeld op het strand. De elementen van de natuur spelen hierbij een rol, zoals de zon en de wind. Een team bestaat uit twee spelers. De belangrijkste verschillen met zaalvolleybal zijn dat er met een zwaardere bal wordt gespeeld, de afmetingen van het veld kleiner zijn, er geen lijnen in het veld zijn en er geen vaste posities in het veld bestaan. Een blok, geldt als een contact, daarna mag de bal nog twee keer aangeraakt worden, voordat hij over het net gespeeld wordt. Beachvolleybal is een olympische sport.

Waar wil je op inloggen?

Klik op de knop hieronder of je wilt inloggen op jullie leslocatie of naar onze online community wilt gaan.

Leslocatie login

Plan je volgende lessen in, wijzig je lidmaatschap of stuur een bericht naar jouw docent

Clubhuis login

Kom in contact met de andere leden van Monkey Moves, vind gratis extra beweegactiviteiten en doe mee aan leuke challenges via ons digitale clubhuis.