Welke vaardigheden ontwikkelt mijn apekop bij Monkey Moves volleybal?

Net als bij tennis moet je bij volleybal heel goed de balbaan kunnen inschatten. Als je te laat door hebt waar de bal naar toe gaat, dan is er zomaar een punt gemaakt. En zo zijn er nog heel veel meer basisvaardigheden die je moet leren als je wilt volleyballen. Bij Monkey Moves verdelen we deze vaardigheden in als motorische vaardigheden waarbij je zelf verplaatst, motorische vaardigheden waarbij je iets verplaatst (bijvoorbeeld een bal of iemand anders) en coördinatieve vaardigheden.

Verplaatsingsgerichte motorische vaardigheden bij volleybal

Bij volleyballen ontwikkel je onder andere de volgende motorische basisvaardigheden waarbij je zelf verplaatst:

 • (hard)lopen,
 • springen en landen,
 • balanceren

Maar in de Monkey Moves lessen volleybal komende ook deze vaardigheden aan bod:

 • klimmen en klauteren

Manipulative motorische vaardigheden bij volleybal

Natuurlijk ben je bij volleybal met een bal bezig. Je manipuleert dus als het ware de bal. De vaardigheden die daarbij horen zijn:

 • vangen, werpen,
 • hooghouden / tippen,
 • slaan (met stick, racket, enz)

Coordinatieve vermogens bij volleybal

Zoals in de introductie beschreven is het kunnen inschatten van de balbaan – en daar adequaat op reageren – van groot belang om echt te kunnen volleyballen. Dit is een voorbeeld van coördinatief vermogen. Gecoördineerd bewegen uit zich in het harmonisch kunnen uitvoeren en sturen van het lichaam in de omgeving terwijl waarnemingen van alle sensoren in het lichaam worden verwerkt en gebruikt om bij te sturen. Denk hierbij aan de zintuigen als zien en horen, maar er zitten ook hele speciale sensoren in de spieren en pezen zodat we weten waar onze ledenmaten zijn zonder dat we ze hoeven te zien (prorioceptie). Zoals bij elke sport gebruik je ook binnen volleybal alle coördinatieve vermogens. Dat zijn:

 • Aanpassingsvermogen
 • Evenwichtsvermogen
 • Koppelingsvermogen
 • Kinetischdifferentiatievermogen
 • Ruimtelijkoriëntatievermogen
 • Reactievermogen
 • Ritmischvermogen

Sociale vaardigheden bij volleybal

Volleybal is een teamsport en daarbij liggen op andere sociale vaardigheden de nadruk dan bij een individuele sport. De sociale vaardigheden waar de nadruk op ligt bij volleybal zijn de volgende:

 • Samenwerken
 • Op elkaar wachten
 • Respect vragen en geven
 • Feedback geven en ontvangen
 • Omgaan met groepsdruk

Cognitieve vaardigheden bij volleybal

Sporten lenen zich bij uitstek ook om cogintieve vaardigheden te oefenen. Deze oefeningen hebben te maken met het de vaardigheid om kennis en informatie zinvol te verwerken. Bij de volleyballessen van Monkey Moves focussen we ons op de volgende cognitieve vaardigheden:

 • Doorzettingsvermogen
 • Concentratievermogen (aandacht)
 • Probleem oplossingsvermogen
 • Strategische vermogen (plannen maken)

Opbouw van de Volleybalvaardigheden in de verschillende leeftijdsgroepen

volleybal dreumesgym (1,5 – 3 jaar)

Als volleybal zo’n coordinatief moelijke sport is dan kun je toch niet met een dreumes gaan volleyballen?! Uiteraard houden we rekening met zowel de motorische- als de sociale ontwikkeling van een dreumes. Echt volleyballen kan niet met een dreumes, maar we kunnen in de Monkey Moves jungle op zoek gaan naar de wondere wereld van rollende en stuiterende ballen. We kunnen leren hoe een ballon naar beneden valt en er ook wat er gebeurd als we tegenaan slaan. Ook gaan we aan de slag met het gooien van de ballen en misschien zelfs al een beetje richting een doel en we smashen bellenblaasbellen uit de lucht. We focussen ons op spelletjes en vaardigheden die jou als ouder – samen met jouw apekop – alle vaardigheden van volleybal leren. Met deze vaardigheden kun je thuis ook leuk mee aan de slag gaan.

volleybal peutergym (3 – 4 jaar)

Peuters zijn als beter in staat van richting te veranderen tijdens het rennen en te stoppen op commando. We kunnen een ren je rot spelletje spelen. Misschien kunnen ze bij de vallende ballon zijn voordat hij de grond raakt! Zo bouwen we bij de peuterlessen verder op de basisvaardigheden waar we bij de dreumeslessen mee begonnen zijn. Ook kunnen we al meer gaan sturen op het gooien naar een specifiek doel of over een net en lukt het misschien al om een aantal dubbeltaken uit te voeren terwijl er met de bal door de jungle geklauterd wordt. We leren jou als ouder binnen de les vaardigheden waar je thuis ook leuk mee aan de slag kunt gaan en gaan binnen de lessen uiteraard aan de slag met de sociale ontwikkeling van peuters.

volleybal kleutergym (4 – 6 jaar)

Binnen onze kleuterlessen gaat het balspel spel steeds een heel klein beetje meer op volleybal lijken. We gaan over het net spelen en gaan met verschillende ballen binnen dezelfde oefeningen aan de slag. Kleuters kunnen al steeds beter delen, dus we kunnen ook leren om de bal naar elkaar over te spelen. Dit vraagt een hele leersprong want als je de bal moet kunnen vangen dan moet je de bal met je juiste kracht kunnen wegspelen, zodat hij niet alleen ver genoeg gaat, maar ook nog de juiste richting mee krijgt en dan hebben we het nog niet eens over vangen of terugspelen! We moeten dus veel leren over de balbaan en door gebruik te maken van differentieel leren kunnen de apekoppen straks met een verscheidenheid van ballen aan de slag! Vanaf deze leeftijd leggen we ook steeds meer nadruk op de sociale- en cognitieve vaardigheden passend bij het kleuter volleybal.

volleybal Basisschoolkinderen (6 – 9 jaar)

Na de kleuterklassen begint het echte leven ;). In deze leeftijdsgroep zie je een enorme versnelling in de ontwikkeling van de coördinatieve vermogens en ook cognitief begrijpen de apekoppen steeds meer van het spelconcept en kunnen ze de bijbehorende spelregels van volleybal voorzichtig toepassen. Apekoppen kunnen steeds sneller motorisch leren en daar spelen we bij de volleybal lessen natuurlijk op in. We gaan de service oefenen en proberen het echte spel te spelen met bijvoorbeeld een strandbal. Deze beweegt langzamer en is dus makkelijker om in te schatten. In de Monkey Moves klim- en klauterjungle wordt gewerkt aan te gekke dubbeltaakvaardigheden. Ooit geprobeerd om vanuit de trampoline een bal te smashen? Super leuk! Ook andere specifieke volleybal vaardigheden worden geoefend en natuurlijk aan de ouders laten zien na de les.

Waar wil je op inloggen?

Klik op de knop hieronder of je wilt inloggen op jullie leslocatie of naar onze online community wilt gaan.

Leslocatie login

Plan je volgende lessen in, wijzig je lidmaatschap of stuur een bericht naar jouw docent

Clubhuis login

Kom in contact met de andere leden van Monkey Moves, vind gratis extra beweegactiviteiten en doe mee aan leuke challenges via ons digitale clubhuis.