Sportactiviteiten met kinderen op vakantie (tips)

Door: Maarten Spoor

Zoals jullie allemaal weten is fysieke sport erg goed voor het menselijk lichaam. Maar hoe vaak sport je nou op vakantie? Bewegen en sporten jouw kinderen veel op vakantie? Laat je de kinderen zelf spelen, of stuur je ze naar een animatieteam op de camping? Het is allemaal erg leuk, maar niets is leuker dan gezamenlijk lekker in beweging te zijn! In dit blog ga ik een aantal voorbeelden geven die je kan doen met je kinderen op vakantie zodat iedereen lekker in beweging is en je plezier hebt met de hele familie!

 

Voetbal

Als je op vakantie gaat, heb je natuurlijk niet de ruimte om veel materialen mee te nemen, maar bijna iedereen heeft wel een bal mee. En ben je niet zo van het wedstrijdvoetbal of je bent er na 10 minuten overtikken wel klaar mee, dan kan je het volgende doen met de bal:
In deze activiteit maak je een parcours door middel van de materialen die je bij je hebt en in je omgeving zijn (zogenaamde loose parts). Zo ga je met de bal aan de voet dribbelen. Om de stoelen heen, onder de tafel door. Leg een pollepel op een stel boeken zodat je een kleine horde creëert, dan dribbel je om de boom en doe je op de terugweg hetzelfde parcours. Zo heb je met weinig materiaal een erg leuke activiteit die je samen met je kinderen kan doen.

Om het extra spannend te maken kan je de tijd een keer opnemen. Kijk maar of je het de volgende keer sneller kan!

De tweede activiteit die je met de bal kan doen is Hangmat schieten. Leg een grote stok of bezem in een hangmat zodat het open is en je erin kan schieten. Je kan het makkelijker of moeilijker maken maken door verder of dichterbij te gaan staan of de bal uit je handen te schieten. Voor de verandering erg leuk en leerzaam om eens te proberen! Natuurlijk heeft niet iedereen een hangmat mee, maar de meeste mensen hebben wel een waslijn mee! Probeer de bal boven de waslijn te schieten tussen de bomen door! Kan jij het ook!?

Flessen voetbal. Vul je fles met water en zorg dat hij niet wordt om geschoten! In welke fles zit het meeste water?

Natuurlijk zijn spelletjes zoals Lummelen, Tienen & wie scoort is keep ook erg leuk om te spelen met de familie!

Water race / Ei race

De Water race vond ik zelf altijd erg leuk om te spelen! Hiervoor heb je 2 flessen, 2 bakjes en een teil/emmer met water nodig. Het leukst is als je weer een mooi parcours kan maken die je kan doen. Bijvoorbeeld: beginnen met 5 rondjes om de stoel rennen, onder de tafel door en over de horde heen. Wees zelf ook creatief!

In het begin van het parcours staat een grote teil/emmer met water. Vul de bakjes met water en loop het parcours zonder teveel water uit de bakjes te laten vallen. Aan het einde van het parcours staat een lege fles, deze probeer je zo snel mogelijk te vullen met het water uit het bakje. Laat de bakjes niet te groot zijn zodat het niet makkelijk is om het water in de flessen te gieten. Degene die het eerste zijn flesje vol heeft mag het toetje uitzoeken bijvoorbeeld.

Als het nou niet zo warm is om echt nat te worden is een leuke variant hiervan de Ei race, hiervoor heb je lepels en eieren nodig. Ook  kan je weer hetzelfde parcours gebruiken. Je gaat een race doen met het ei op de lepel. Je ei mag niet vallen! Als dit wel gebeurd haal je een nieuw ei op. Als je het parcours hebt gedaan rol je het ei van de ene lepel op de andere lepel en dan is de ander aan de beurt! Degene die als eerste klaar zijn zijn de winnaars. (Als je geen doos met eieren wilt gebruiken kan je de eieren even koken. Zo zijn de eieren steviger en vallen ze minder snel kapot.

Waterballonnen trappen / volleybal

We kennen allemaal het spelletje ballon trappen wel, echt geweldig om te spelen! Bind een touwtje aan de ballon en aan je enkel en probeer elkaars ballonnen kapot te trappen. Dit spelletje is nog leuker door het met een beetje water in de ballonnen te doen. En om er echt een bende van te maken kan je slagroom in de ballonnen spuiten! De kinderen gaan ervan uit hun dak!

Je kan ook nog een race doen. Aan het eind van je zelfgemaakte parcours leg je een aantal ballonnen. Je trapt een voor een de ballonnen kapot en rent weer terug naar het begin!

Bij het Volleyballen met waterballonnen heb je een waslijn nodig, en om het moeilijker te maken handdoeken en zeep.

Probeer maar eens 10 keer over het net heen te gooien zonder de ballon te laten vallen! Als dit te makkelijk is kan je een handdoek over de waslijn hangen zodat je elkaar niet kan zien en dus niet weet wanneer en waar de ballon over het net heen komt. Ook kan je zeep op je handen doen zodat het moeilijker word om de ballonnen te vangen. Maak de ballonnen lekker groot zodat de ballonnen lekker snel knappen. Erg leuk teamspelletje voor de hele familie!

Speurhond

Bij het spel Speurhond is best wat voorbereiding nodig. Je verstopt een aantal briefjes met een aanwijzing waar het volgende briefje ligt en een sportieve opdracht die de kinderen moeten doen. Bijvoorbeeld: houdt de bal 3 keer hoog en kijk daarna onder het matras van papa en mama. Overal liggen weer nieuwe aanwijzingen en nieuwe opdrachten totdat je bij de schat uitkomt.

Ook dit spelletje is erg leuk om te spelen met de kinderen en er zijn niet veel materialen voor nodig. Wel is er een goede voorbereiding voor nodig. Succes en veel zoekplezier!

Spelen op vakantie

Natuurlijk is het niet altijd nodig om zelf een sportactiviteit voor je kinderen te bedenken, je kan natuurlijk prima op het strand of in de speeltuin iets leuks doen. Maar doe eens lekker mee met de kinderen! Help je kleine apekoppie met het bouwen van een zandkasteel of doe een tikspelletje met ze op een grasveld. Bewegen is goed voor ieder mens niet alleen kinderen. Geef het goede voorbeeld, maar let vooral op de veiligheid.
Als je geen inspiratie meer hebt zoek dan nog even wat activiteiten op internet of in een tijdschrift die je kan doen met je kinderen!

 

Actieve zomervakantie voor kinderen

In een eerder blog van Sebastiaan worden 5 redenen en 5 tips gegeven waarom een actieve zomervakantie voor kinderen belangrijk is!

 

p.s. Heb je niet zoveel vakantiedagen en gun je jouw kind wel een actieve vakantie? Kijk eens bij onze actieve zomerkampen!

Gratis beweegkalender?

Nooit meer zonder ideeën!

Download onze beweegkalender en krijg voor elke dag van het jaar een beweegidee!

Overige blog items

Vriendenboekje; franchisenemer Hans Knetsch

Beweegtips

Praktische beweegtips voor kinderen per leeftijdscategorie

Vriendenboekje; franchisenemer Jordi Sticker

Ontwikkeling van het kind: de eerste vijf jaar

Vriendenboekje koen logchies

Vriendenboekje; franchisenemer Koen Logchies

Wat jij als ouder kan doen om bewegen voor jouw kindje makkelijker te maken

Monkey Moves

Leer(t) kinderen een leven lang gezond bewegen

progress bar

je bent bijna klaar. Waar mogen we ‘m naar toe sturen?

Scheurkalender-2021-voorkant-mini

Geen zorgen je gegevens zijn veilig en worden alleen voor Monkey Moves doeleinden gebruikt.

Gratis beweegkalender?

Download gratis onze beweegkalender vol leuke beweegideeën.

Scheurkalender-2021-voorkant-mini

Waar wil je op inloggen?

Klik op de knop hieronder of je wilt inloggen op jullie leslocatie of naar onze online community wilt gaan.

Leslocatie login

Plan je volgende lessen in, wijzig je lidmaatschap of stuur een bericht naar jouw docent

Clubhuis login

Kom in contact met de andere leden van Monkey Moves, vind gratis extra beweegactiviteiten en doe mee aan leuke challenges via ons digitale clubhuis.