Voordelen van sporten in de buitenlucht

Door Bart Poot

Wat kan ik toch genieten van sporten in de buitenlucht. Even een rondje buiten hardlopen om m’n hoofd leeg te maken, terwijl ik van de vogeltjes en het groen om mij heen geniet. Als ik met mijn kinderen buiten ben, vragen ze steevast of ik nog een spelletje met ze wil doen. Even samen voetballen, kat en muis spelen, of een rondje fietsen terwijl ik ernaast hardloop.
Redenen genoeg om te achterhalen wat de voordelen van buitensporten zijn.

Buitensporten is goed voor je humeur

Misschien wel een bal voor open doel: buiten sporten is gezond. Veel groen, een frisse buitenlucht en voldoende rust: de natuur zorgt voor allerlei prikkels en een ontspannen gevoel. Een rondje hardlopen door het bos kan ervoor zorgen dat je stress wordt verminderd en je creativiteit wordt gestimuleerd. Er zijn genoeg indoorsporten die je ook buiten kunt doen (hieronder meer wat wij hieraan doen). Sporten in de buitenlucht zorgt ervoor dat je humeur een boost krijgt en je minder snel opgeeft.
In vergelijking met binnensporten wordt buitensporten geassocieerd met een positief effect op het humeur, vermindering van stress, depressie, verwardheid en geeft meer energie (1,2).

In een eerder blog schreef ik al over de fysieke, sociale en mentale effecten van buitenspelen. Deze effecten zijn uiteraard ook van toepassing op de buiten sport.

Voordelen van sporten in de buitenlucht 1

Buitensporten zorgt voor meer Vitamine D aanmaak

Het grote voordeel van overdag buiten zijn, is de aanwezigheid van zonlicht. Zonlicht zorgt namelijk voor aanmaak van vitamine D. Vitamine D draagt bij aan sterkere botten. Je krijgt al voldoende vitamine D als je in de zomer een half uur buiten in het daglicht bent met onbedekt hoofd en onbedekte armen. In de winter is dit anders: een goede reden om meer de hort op te gaan! Blootstelling aan voldoende licht zorgt eveneens voor een beter slaapritme. En dat heeft weer van positieve invloed op je algehele fitheid.

Voordelen van sporten in de buitenlucht 2

Buitensporten verbetert je aandacht en focus

Misschien herken je dit wel van jezelf. Even een rondje wandelen door het park, het bos of langs het strand, zorgt ervoor dat je je daarna weer beter kunt concentreren. Uit onderzoek blijkt dat kinderen met ADHD na een 20 minuten wandeling in het park zich beter konden concentreren dan een wandeling in een drukke stad of woonwijken. De omgeving waar je sport, maakt dus wel degelijk uit. Kies voor een groene locatie, zoals een park of recreatiegebied (3). Zelfs in een stad als Amsterdam zijn er stadsparken met veel groen. Hier wordt dan ook veel gebruik van gemaakt door allerlei buitensportaanbieders.

Outdoorles focus

Buitensporten verhoogt je energieniveau

Sporten is sowieso heel erg goed voor je energieniveau als je je futloos of energieloos voelt. De buitenlucht versterkt dit nog meer. Het zonnetje en een frisse wind, zorgen ervoor dat je je weer helemaal kwiek voelt.

Kortom buiten sporten is leuk en gezond! En er zijn genoeg attributen buiten aanwezig, waardoor we de buitenwereld als één grote outdoor-jungle kunnen zien. Nu ben ik natuurlijk een beetje bevooroordeeld, want ik zie overal mogelijk om een outdoor jungle te maken ;).

Voordelen van sporten in de buitenlucht 3

Outdoor lessen

Wist je dat wij ook Monkey Moves outdoor lessen verzorgen? De bekende structuur en kwaliteit die je van de indoor lessen gewend bent, alleen dan lekker in het park. Wij zien namelijk overal om ons heen mogelijkheden om ook in het park een uitdagende klim&klauter jungle te bouwen. En uiteraard zien wij ook de voordelen van het buiten sporten.
Een park met een stukje gras en een paar bomen is voldoende om een uitdagende multisportles voor zowel dreumesen, peuters, kleuters als basisschoolkinderen te geven.
De lessen starten met een bekend warming-up dansje, daarna gevolgd door een warming-up spel. Voor het klim&klauter parcours maken we gebruik van obstakels in het park. Denk hier bijvoorbeeld aan bomen, bankjes en soms een speelattribuut. Deze worden omgedoopt tot een uitdagend parcours met bijvoorbeeld een balanceer slackline en jungleobstakels. Zoals je van ons gewend bent, behandelen we verschillende sporten (multisport) met verschillende vaardigheden. Kortom, zoals je van ons gewend bent kun je verwachten dat jouw apekoppie werkt aan zijn of haar motorische vaardigheden.

Kom je ook een keer mee slingeren in onze outdoor jungle? Boek dan snel een proefles bij jou in de buurt.

 

 

Bronnen:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21291246
  2. https://www.reuters.com/article/us-health-mental-exercise/more-evidence-exercise-may-be-good-for-your-mood-idUSKCN1M036L
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18725656?ordinalpos=6&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_DefaultReportPanel.Pubmed_RVDocSum)

Gratis beweegkalender?

Nooit meer zonder ideeën!

Download onze beweegkalender en krijg voor elke dag van het jaar een beweegidee!

Overige blog items

Vriendenboekje; franchisenemer Hans Knetsch

Beweegtips

Praktische beweegtips voor kinderen per leeftijdscategorie

Vriendenboekje; franchisenemer Jordi Sticker

Ontwikkeling van het kind: de eerste vijf jaar

Vriendenboekje koen logchies

Vriendenboekje; franchisenemer Koen Logchies

Wat jij als ouder kan doen om bewegen voor jouw kindje makkelijker te maken

Monkey Moves

Leer(t) kinderen een leven lang gezond bewegen

progress bar

je bent bijna klaar. Waar mogen we ‘m naar toe sturen?

Scheurkalender-2021-voorkant-mini

Geen zorgen je gegevens zijn veilig en worden alleen voor Monkey Moves doeleinden gebruikt.

Gratis beweegkalender?

Download gratis onze beweegkalender vol leuke beweegideeën.

Scheurkalender-2021-voorkant-mini

Waar wil je op inloggen?

Klik op de knop hieronder of je wilt inloggen op jullie leslocatie of naar onze online community wilt gaan.

Leslocatie login

Plan je volgende lessen in, wijzig je lidmaatschap of stuur een bericht naar jouw docent

Clubhuis login

Kom in contact met de andere leden van Monkey Moves, vind gratis extra beweegactiviteiten en doe mee aan leuke challenges via ons digitale clubhuis.