1. Luisteren naar je lichaam
Voor grote mensen is het vaak een grote uitdaging om goed te luisteren naar wat ons lichaam nodig heeft. Ik weet niet of jij dat herkent, maar ik kan op de een of andere manier prima luisteren naar mijn behoefte aan een glas wijn in het weekend 😉, maar vroeg naar bed gaan, omdat mijn lichaam erom vraagt, is toch een stuk lastiger. Kinderen, en dan vooral jonge kinderen, kunnen niet anders dan luisteren naar hun lichaam. Fijn hè! We hoeven ze alleen maar aan te leren dit nooit af te leren (oké, maar hoe dan?). Het bijzondere is dat kinderen zo goed luisteren naar hun lichaam dat zij in de basis niets doen wat ze niet (denken te) kunnen. Het inschatten van risico’s zit er van nature echt prima in!
2. Ga op reis
Reizen is leuk en fijn en je leert er heel veel nieuwe dingen, vooral over wat je wel en niet kan en durft. Om die reden neem ik mijn zoontje van 4 regelmatig mee op reis en ontdekkingstocht door de bossen in onze directe omgeving. Want een reis mag je best ruim zien hoor 😉 je hoeft echt niet ieder jaar een tocht te plannen door de binnenlanden van Sumatra. (Al màg dat natuurlijk wel! En dan ga ik ook graag mee… mét mijn kinderen.) Onze gymzalen bouwen we niet voor niets iedere week om tot een ware jungle, waar alle kinderen op ontdekkingstocht gaan tussen de lianen en de krokodillen. Dat is een heel fijne plek om op reis te gaan. Iedere week weer; een vast momentje met uitdagingen om te overwinnen.
3. Uit je comfortzone
Hoe zit dat bij jou? Voelt het voor jou net als bij mij zo heerlijk veilig en vertrouwd om gewoon te doen wat je altijd deed. Nou ben ik van nature wel een echte aanpakker, maar ik zie in mijn omgeving veel mensen die wel willen bewegen en sporten bijvoorbeeld, maar dat niet doen. Die iedere week een andere – ongetwijfeld goede – reden hebben om door te gaan met wat ze deden. En daar dan wel over mopperen (ja, ik geef toe, klein ergernisje). De leukste tip om dit te doorbreken, heb je thuis: volg je kind en ga op avontuur. Hoppa! Zo makkelijk kan veranderen zijn. Ga samen op zoek naar het onbekende. En dat mag best binnen een veilige omgeving om te beginnen. Wie weet vind je samen met je kind bij Monkey Moves die ene sport waarin jullie uitblinken. De sport die je volhoudt omdat het zo leuk is!
4. Geef en ontvang feedback
Zelfinzicht kan ook enorm groeien door feedback van anderen! Bij kinderen is vooral de feedback van ouders (en vriendjes op school) heel erg belangrijk. Zeker als iemand op een positieve manier reflecteert op jouw handelen. Nou is het wel fijn als dit een beetje constructief gebeurt. Ik herinner me nog levendig dat ik vroeger met gym als laatste werd gekozen met de feedback dat ik niet leuk was, omdat ik goede cijfers haalde. Lekker opbouwend wel hè. Super constructief ook. Zeker omdat mijn gemiddelde rapportcijfer voor gym een 9 was. Het is wel blijven hangen; ik weet het 25 jaar na dato nog! Een echte bijdrage aan mijn zelfinzicht en -vertrouwen leverde het niet. Wat ik bij mijn kindjes probeer (en waarin ik soms ook jammerlijk faal), is vragen of ze kunnen vertellen wat ze hebben gedaan en daarna wat ik daarvan vond. Bij mijn zoontje is er vaak begrip voor zo’n situatie. Hij zit nu in de dieven, boeven en heksen fase trouwens. En vindt het niet te bevatten dat dieven en boeven wél bestaan, maar dat Madame MikMak niets anders is dan een bedacht wezentje. Hij is enorm bezig met goed en fout. Hij snapt maar niet waarom er mensen zijn die dingen doen die niet mogen en zelfs gemeen zijn. Ja, er is nog een lange weg te gaan voor het juiste zelfinzicht (want ook goede mensen doen soms iets slecht). Dat besef ik. Maar mooi is het wel. Maar ik dwaal af. Zelfinzicht is iets wat moet groeien, vaak zelfs een leven lang. Een beetje hulp is daarbij wel fijn.
5. Ja maar, is nee want…
“Ik wil wel beginnen met hardlopen, maar ik ben echt te moe naar mijn werk. Dan ben ik blij dat ik de bank haal.”
“Volgende week ga ik echt op mijn voeding letten, maar vandaag lukt dat nog niet, want ik heb een drukke week met veel afspraken.”
“Na de vakantie schrijf ik me in bij de sportschool, dan ga ik ècht beginnen. Dan mag ik de komende weken nog wel even genieten toch?”
Herkenbaar? Vast niet door uitspraken van je kinderen. Haha! Die hebben niet zoveel last van excuses om niet te bewegen. Al worden ze wel creatief natuurlijk als het gaat over het (vooral niet) maken van huiswerk 😉.
Het gekke is dat lui zijn de basis is van ieder mens! Dat is ook goed en komt echt uit de oertijd toen we energie vooral moesten sparen voor strenge winters met weinig eten. Omdat eten er bij ons in overvloed is, moeten we nu een tegennatuurlijke beweging maken. Een schop onder onze kont. Dus. Bij Monkey Moves maken we het bewegen zo leuk dat er helemaal geen sprake is van iets doen, omdat het moet. En liever lui dan moe kennen we ook echt niet.
Zelfinzicht is een van de speerpunten in het programma van Monkey Moves. Iedere week besteden we in een blog aandacht aan de diverse speerpunten die we in onze lessen doorvoeren. Altijd met tips, maar ook met eigen ervaringen en dingen die we hebben geleerd.
Wil je geen blog missen? Je kunt je abonneren. Nog leuker is om alles zelf eens te ervaren tijdens het Monkey Move’n. Een proefles kost niks en is zo geboekt. Luister maar eens goed naar je lichaam, kom uit je comfortzone… en ga op reis in onze gymzaal. Dan verzorgen wij de feedback. Ja maar? Nee want! 😉