10 mijlpalen voor balans van peuters die de toekomstige kwaliteit van leven voorspellen

Ontdek in dit blog waarom het ontwikkelen van een goede balans de basis vormt voor ontzettend veel vaardigheden in het dagelijks leven zo kan het ontwikkelen van een goede balans nu bijdragen aan een goede kwaliteit van leven in de toekomst.

Ontdek in dit blog waarom het ontwikkelen van een goede balans de basis vormt voor ontzettend veel vaardigheden in het dagelijks leven zo kan het ontwikkelen van een goede balans nu bijdragen aan een goede kwaliteit van leven in de toekomst.

Peuter balans

Balanceren is niet zo eenvoudig als het lijkt! Balanceren is een complex proces waarbij een groot aantal spieren over ons hele lichaam wordt gebruikt en het vereist continue bijsturing.

Bij Monkey Moves helpen we ouders zoals jij met goede informatie om de ontwikkeling van je kind beter te begrijpen. Wij geloven dat als jij beter begrijpt hoe jouw kind zich ontwikkelt dat je dan ook beter in staat bent om de soms verwarrende junglereis naar een leven lang gezond bewegen samen succesvol te volbrengen. Eén van de facetten van ontwikkeling waar veel over te leren is, is balans

Wat is balans?

Balans voelt voor ons [volwassenen] natuurlijk aan, Maar wist je dat daar een heel complex leerproces aan vooraf gaat? Daarbij werken grote groepen spieren in harmonie samen om de houding te reguleren en te corrigeren. Het dicteert ons vermogen om bijna alles te doen, van zitten en staan ​​tot lopen en een bal trappen. In de grote competentie matrix van Monkey Moves wordt balans niet als specifieke vaardigheid benoemd. Bij Monkey Moves noemen we het een beweegvermogen. Balans is zo’n breed begrip dat wij het evenwichtsvermogen noemen. Onder deze noemer sluit het aan bij andere overkoepelende beweegvermogens zoals oriëntatievermogen, reactievermogen, koppelingsvermogen en ritmischvermogen. Al deze beweegvermogens tezamen maken dat je kind taken effectief kan uitvoeren en minder snel vermoeid raakt. Hiermee zal het een goede fysieke ontwikkeling bevorderen.

De basis van goede balans

Lichamelijke ontwikkeling

Balans (of dus eigenlijk evenwichtsvermogen) ligt ten grondslag aan vrijwel alle (atletische) vaardigheden van jouw kind. Met een goede balans kan het bijvoorbeeld leren snowboarden, maar ook in staat zijn bij een klein duwtje op het schoolplein niet direct te vallen en zich pijn te doen. De basis voor een goede balans wordt al gelegd als jouw kind nog heel erg jong is. Al tijdens de zwangerschap en daarna – als baby – ontwikkelt jouw kind zich lichamelijk door o.a. groei van botten en spieren, maar ook de basis verbindingen in de hersenen worden gelegd en versterkt. Deze ontwikkelingen tezamen helpen het lichaam van jouw kind zich voor te bereiden op het balanceren. Om laten dingen als staan, rennen, springen en zitten goed te kunnen. Waarschijnlijk heb je hier al mee geholpen zonder dit bewust te weten. Bijvoorbeeld, elke keer dat je je baby op zijn/haar buik neerlegde om te spelen, hielp je hem/haar met het ontwikkelen van spierspanning en core-stability. Ook zorgde je voor gezonde botten van je kind met moedermelk of flesvoeding. De eerste 1000-dagen van jouw kind zijn extreem belangrijk voor de verdere ontwikkeling en kwaliteit van leven.

Sensorische verwerking

Sensorische verwerking is het vermogen om input (prikkels) van ogen, oren, neus, huid en zelfs mond te verwerken om de wereld om ons heen te verkennen. Zonder dit zou je kind niet in staat zijn om te reageren op krachten van buitenaf en het evenwicht te bewaren in verschillende situaties. Alle zintuigen werken in harmonie samen om een ​​beter begrip te geven van hoe om te gaan met de wereld. Als er belemmeringen zijn bij een van deze zintuigen, kan dit beperkingen veroorzaken bij andere vaardigheden en beweegvermogens zoals balanceren en daardoor vaardigheden in het dagelijks leven bemoeilijken.

Houding

Een verminderde lichaamshouding kan bewegen lastiger maken wat op haar beurt weer het zelfvertrouwen kan beïnvloeden. Bijvoorbeeld doordat een kind moeite kan hebben om leeftijdsgenoten bij te houden. Met een goede houding kunnen we taken beter uitvoeren met minder inspanning en met minder nadelige effecten op ons lichaam. De houding van een persoon wordt beschreven als de uitlijning van hun lichaamsdelen in relatie tot elkaar en in relatie tot krachten van buitenaf. Elke beweging vraagt om een andere uitlijning van gewrichten ten overstaande van elkaar. Veel houdingen vragen daarbij om een basis spierspanning. Voor een sterk lijf is deze spanning relatief makkelijker dan voor een minder geoefend lijf. Door veel te spelen ontwikkelt jouw kind meer spierkracht waardoor het makkelijker wordt om de houding te veranderen en wordt het lichter om een houding langer vast te houden. Daarbij ontwikkelt jouw kind door veel te bewegen kind super snelle houdingsreflexen waardoor hij/ zijn beter zal zijn balans te behouden. Voordat je kind zelf kan spelen kun jij jouw baby al helpen zijn houdingscontrole te ontwikkelen met allerlei oefeningen en spelletjes.

Tip: Stimuleer jouw peuter om geregeld liggend op de buik te spelen. Dit versterkt de rugspieren die van groot belang zijn voor een goede houding.

Motorische vaardigheden

De motorische ontwikkeling van een kind is een sleutelfactor voor hun balans. Grof motorische vaardigheden zijn de vaardigheden die nodig zijn om grote spiergroepen te beheersen die lichaamsdelen zoals de romp en de armen en benen bewegen. Het evenwichtsvermogen is essentieel voor het leren van grof motorische vaardigheden, deze grote spiergroepen brengen het lichaam snel in onbalans. Snelle houdingsreflexen kunnen dan helpen de beweging efficiënt te corrigeren. In tegenstelling tot de grove motoriek wordt de fijne motorische motoriek gebruikt bij bijvoorbeeld creatieve activiteiten, zoals knippen, tekenen en schrijven. De ontwikkeling van deze taken worden ook beïnvloed door het evenwichtsvermogen van een kind. Een verminderde grove motoriek kan gevolgen hebben voor het uitvoeren van fijn motorische taken. Daarmee heeft ook een toekomstige kunstenaar of musicus ook baat bij een goede grof motorische ontwikkeling en het ontwikkeling van het evenwichtsvermogen.

 

Hoe brengen we deze dingen samen voor een goede balans?

Er zijn allerlei oefeningen die je kunt doen om een goede balans te trainen bij je kind. Bij Monkey Moves geloven we niet zo zeer in het pure trainen van vermogens zoals balans. Wel geloven we erin dat het goed is om balans uit te lokken in betekenisvol en fantasierijk spel. Een spelletje dat je misschien niet direct met balans zou associëren is de pannenkoeken rol. Toch helpt het spel core-stabilty ontwikkelen en daarmee de houding spieren en daarmee een efficiënte houding en daarmee de houdingsreflexen en daarmee de balans … snap je. Zo kun je dit spel spelen: Jouw kind kan een pannenkoek worden met wat hij het allerliefst erop zou willen! En om het op te eten moet de pannenkoek natuurlijk worden opgerold. Bekijk onderstaand filmpje maar eens. Je kunt het steeds moeilijk maken door het kind minder gebruik van armen en voeten te laten maken. Een apeleuke oefening, perfect voor de core-stability, de basis van balans.

Hand-oog coördinatie

Hand-oog coördinatie, of het vermogen om visuele input te gebruiken om de handen te begeleiden, is een andere essentiële opstap naar het leren van balans. Op jonge leeftijd kun je de hand-oog coördinatie stimuleren met grijpspeeltjes. Voor peuters is bellenblaas een geweldige vorm

Mijlpalen voor balans

Omdat het evenwichtsvermogen zo’n belangrijk onderdeel is voor de algehele ontwikkeling is het interessant om bij te houden of jouw kind zich op een normaal tempo blijft doorontwikkelen. Mijlpalen kunnen daarbij helpen om inzicht te verschaffen. De mijlpalen hieronder zijn richtlijnen en kunnen je voor dit gedeelte van motorische ontwikkeling een beeld geven van de huidige staat van ontwikkeling. Als jouw kind een onderdeel nog niet kan dan betekent dat geenszins dat jouw kind een ontwikkelachterstand heeft. Wat het wel kan betekenen is dat het interessant kan zijn om vaker balansvaardigheden aan te bieden in spel. Door meer te balanceren wordt jouw kind als het goed is vanzelf beter.

Elk kind ontwikkelt zich op zijn eigen snelheid en sommige vaardigheden leert jouw kind sneller dan andere. Toch kan het zijn dat een kind een ontwikkelingsachterstand oploopt. Heb je twijfels over de ontwikkeling van jouw kind? Heb je het idee dat de ontwikkeling stil staat? Ga dan vooral eens langs bij een kinderfysiotherapeut zij kijken graag met je mee. De kosten worden meestal volledig door de zorgverzekeraar vergoed!

Het behalen van een mijlpaal betekend een leuke uitdaging om de volgende mijlpaal te gaan behalen. Daarom staan bij verschillende mijlpalen manieren om door te oefenen naar de volgende mijlpaal.

Deze mijlpalen voor balans zijn geen harde wetenschappelijk gevalideerde feiten, maar gebaseerd op verschillende bronnen en praktische ervaring om jouw een indicatie te geven van een normale ontwikkeling voor balans.

1. Evenwichtsbalk met steun

Ontwikkelingsmijlpaal 15 tot 17 maanden.

Op een evenwichtsbalk van 20 cm breed zou je kind met hulp minstens 1 meter kunnen lopen. De evenwichtsbalk mag niet te ver van de grond zijn – slechts ongeveer 2,5 cm. Als het te hoog is, kan angst een rol spelen bij deze mijlpaal.

Wil je verder oefenen? Je kunt de hulp verminderen door de handen lager dan schouder hoogte te ondersteunen. Je kind kan nu niet gaan hangen een jouw handen. Als dat goed gaat kun je ook bij de heupen proberen te ondersteunen.

2. Evenwichtsbalk zonder ondersteuning

Ontwikkelingsmijlpaal 17 tot 20 maanden.

Op een evenwichtsbalk van 20 cm breed zou je kind zonder hulp minstens 1 meter moeten kunnen lopen. De evenwichtsbalk mag niet te ver van de grond zijn – slechts ongeveer 2,5 cm. Als het te hoog is, kan angst een rol spelen bij deze mijlpaal.

Wil je verder oefenen? Het is leuk om tijdens het binnen of buiten spelen steeds smallere objecten te vinden om overheen te lopen. Moedig jouw kind aan op basis van zijn pogingen en leg weinig focus op de het resultaat. Zo kun je een groei mindset helpen ontwikkelen

3. Staan om een balk van 5 cm breed

Ontwikkelingsmijlpaal 17 tot 19 maanden.

Je kind zou in staat moeten zijn om, zonder enige hulp, even te balanceren terwijl het zijwaarts op een dunne balk staat van ongeveer 5cm breed. Hij of zij stapt daarna snel weer uit.

Wil je dit proberen? Je kunt heel gemakkelijk zelf een evenwichtsbalkje maken van 5 cm breed. Ze verkopen die namelijk onder de noemer plank, latje of balk bij een bouwmarkt bij jou in de buurt. Woohoo!

4. Stoepranden

Ontwikkelingsmijlpaal 20 tot 22 maanden.

Ken je dat liedje van Kinderen voor Kinderen nog? “met een been op de stoep, en een been in de goot. En als ik dat niet doen dan ben ik morgen … (https://youtu.be/Yg6VHbTbB8o).” Je kind zou de oefening die in het liedje beschreven wordt bij een lage stoeprand moeten kunnen proberen en daarmee eventjes op 1 been kunnen balanceren zonder hulp

5. Langs een lijn lopen

Ontwikkelingsmijlpaal 24 tot 26 maanden.

Je kind zou vrij nauwkeurig een lijn op de grond moeten kunnen volgen van een meter of 3. Bijvoorbeeld de rand van een lange stoeptegel of een lijn tape. Hij mag er best eens naast stappen, maar voetje voor voetje zou aardig moeten lukken.

Bekijk deze spellen met tape maar eens

6. Tussen twee lijnen lopen

Ontwikkelingsmijlpaal 24 tot 30 maanden.

Je kind zou in staat moeten zijn om bij het lopen niet meer dan 20cm breedte nodig te hebben

Wil je dit proberen? Maak twee parallelle lijnen op de vloer ongeveer 20 cm uit elkaar en minstens 3 meter lang. Jouw kind zou in staat moeten zijn om tussen de twee lijnen te lopen zonder op een van de lijnen te stappen. Maak er een leuk spel van dat je een brug hebt gemaakt over een wilde rivier en dat er krokodillen zwemmen naast de brug!

7. Succesvol op een balk van 5cm breed staan

Ontwikkelingsmijlpaal 24 tot 26 maanden.

Jouw kind kan zelfstandig met beide voeten op een evenwichtsbalk (beide voeten loodrecht op de balk) stappen van 5 cm breed en daar gedurende minimaal 2 seconden balanceren voordat hij een voet weer op de grond zet.

Wil je dit proberen? Je kunt heel gemakkelijk zelf een evenwichtsbalkje maken van 5 cm breed. Ze verkopen die namelijk onder de noemer plank, latje of balk bij een bouwmarkt bij jou in de buurt. Woohoo!

8. Probeert over een 5 cm brede balk te lopen

Ontwikkelingsmijlpaal 27 tot 29 maanden.

Als het goed is gaat je kind proberen zonder hulp over de 5 cm brede evenwichtsbalk te lopen, maar hij mag na 2 stappen er wel weer af stappen. Lekker proberen! Dat is het belangrijkste

9. Lopen over een 5 cm brede balk

Ontwikkelingsmijlpaal 30 tot 32 maanden.

Het zou inmiddels moeten lukken om 4 stappen achter elkaar te zetten

10. Loopt op lijn

Ontwikkelingsmijlpaal 30 tot 32 maanden.

Langs een lijn lopen gaat nu al een heel stuk beter. Waar het een half jaar geleden nog geregeld naar de lijn zou stappen, lukt het nu al om de lijn nauwkeurig te volgen voor een meter of 3. Wat een ontwikkeling!

In dit mijlpalen blog voor balans in de peuterleeftijd heb je een idee gekregen van de vaardigheden die jouw peuter ongeveer zou moeten kunnen om te zorgen dat het evenwichtsvermogen zich normaal ontwikkelt. Daarnaast werd de link gelegd naar het belang van evenwichtsvermogen naar zelfvertrouwen en fijn motorische taken beide belangrijk voor goede kwaliteit van leven in de toekomst. De peuterleeftijd is een bijzondere tijd in de ontwikkeling van je kind. Elke dag worden ze onafhankelijker en avontuurlijker. Het kan ook een tijd van angst zijn, omdat onzekerheid over de ontwikkeling van je kind verwarrend kan zijn. Je bent echter niet de enige die zich afvraagt of zijn kind zich wel goed ontwikkelt. Deze mijlpalen voor balans kunnen je misschien wat extra inzicht geven. Door veel te spelen met andere kinderen kun je zien dat jouw kind misschien op het ene vlak beter is dan op een ander vlak. Bied alle vaardigheden op een leuke manier aan ga samen op ontdekkingstocht naar een leven lang gezond bewegen.

Alle vaardigheden op een leuke  manier aanbieden?! Dat is makkelijker gezegd dan gedaan! Wil je hulp hierbij? Boek eens een Gratis proefles bij een Monkey Moves Club bij jouw in de buurt of ontdek ons online programma voor in en om het huis. Zo weet je zeker dat je alle vaardigheden op een passende niveau kunt aanbieden.

 

Gratis beweegkalender?

Nooit meer zonder ideeën!

Download onze beweegkalender en krijg voor elke dag van het jaar een beweegidee!

Overige blog items

Vriendenboekje; franchisenemer Hans Knetsch

Beweegtips

Praktische beweegtips voor kinderen per leeftijdscategorie

Vriendenboekje; franchisenemer Jordi Sticker

Ontwikkeling van het kind: de eerste vijf jaar

Vriendenboekje koen logchies

Vriendenboekje; franchisenemer Koen Logchies

Wat jij als ouder kan doen om bewegen voor jouw kindje makkelijker te maken

Monkey Moves

Leer(t) kinderen een leven lang gezond bewegen

progress bar

je bent bijna klaar. Waar mogen we ‘m naar toe sturen?

Scheurkalender-2021-voorkant-mini

Geen zorgen je gegevens zijn veilig en worden alleen voor Monkey Moves doeleinden gebruikt.

Gratis beweegkalender?

Download gratis onze beweegkalender vol leuke beweegideeën.

Scheurkalender-2021-voorkant-mini

Waar wil je op inloggen?

Klik op de knop hieronder of je wilt inloggen op jullie leslocatie of naar onze online community wilt gaan.

Leslocatie login

Plan je volgende lessen in, wijzig je lidmaatschap of stuur een bericht naar jouw docent

Clubhuis login

Kom in contact met de andere leden van Monkey Moves, vind gratis extra beweegactiviteiten en doe mee aan leuke challenges via ons digitale clubhuis.