19 leuke actieve spellen voor kinderen om op het strand te spelen

Nu het mooie weer en de vakantie er aan komen, worden er weer leuke uitjes gepland. Misschien ga je wel naar het strand of het plaatselijke meertje. Dit zijn super leuke uitjes, maar wat kan je allemaal op het strand of bij het meertje? Om ook jullie papa’s en mama’s ideeën te geven, hebben wij een groot aantal (gezins-)spelletjes bij elkaar gezet. Deze spelletjes triggeren niet alleen motorische vaardigheden, maar zijn ook leuk om samen te doen!

Met deze spellen kunnen jullie een onvergetelijke dag aan het strand beleven.

 • Hoe laag kun je gaan?

Wie heeft het niet gedaan? Graven in het zand. Wie graaft het diepste gat; kun je er dan in staan of hoeveel water past er in? Voor de sensorische ontwikkeling kun je er dan ook weer in staan en kijken hoe het voelt als je water in het gat doet. Of kun je zo’n grote kuil graven waar je een eigen privé zwembad maakt?  Vergeet alsjeblieft niet om de gaten weer te vullen die je in het zand graaft als je klaar bent met spelen, voor de veiligheid van andere mensen die het strand gebruiken.

Vereist: schep en emmer

Ontwikkelde vaardigheden: objecten optillen en neerlaten

 • Voetgolf

Met een kuil of een bergje zand als mikpunt, bedenk je een route om de bal in zo min mogelijk schoten in het gat of tegen het mikpunt te krijgen.

Vereist: een bal

Vaardigheden ontwikkeld: mikken, schotkracht

 • Strand Frisbee Golf

Het wel bekende frisbee-spel is heel leuk, maar kun je het ook spannender maken? Leg/zet doelwitten neer met items die je naar het strand hebt gebracht (zou een picknickdeken, een parasol of bijvoorbeeld een handdoek kunnen zijn, of je zou zelfs een gat in het zand kunnen graven om te richten). Probeer om de beurt je frisbee zo dicht mogelijk bij het doelwit te gooien. Zorg ervoor dat kleinere kinderen dichter bij het doel mogen staan, ​​dan de grotere om het frustratieniveau tot een minimum te beperken.

Vereist: minimaal één frisbee

Ontwikkelde vaardigheden: gooien mikken

 • Waterrace

Kinderen zijn dol op een estafette. Bij deze estafette heb je een beker en een emmer nodig per team. Laat ze water halen uit de zee; misschien heb je een kuil of bult gegraven waar ze dan een gekke opdracht bij moeten doen of kringen in het zand waar ze naar moeten springen. Doel is om zonder morsen het water naar de emmer te krijgen. Wie vult de emmer het meest in bijv. 3 min of tot het streepje in de emmer.

Vereist: een emmer en hardplastic beker

Vaardigheden ontwikkeld: balans, behendigheid, snelheid

 • Vliegeren

De magie dat je iets in de lucht kan laten zweven is geweldig. Doordat vliegeren steeds populairder word door de kitesport, zie je steeds grotere vliegers. Hoe mooi is het om te laten zien wat de natuur kan. Als je geen vlieger hebt, kun je er misschien eentje thuis met elkaar maken voordat je naar het strand gaat. Hoe mooi is dat; je eigen vlieger laten vliegen!!

Vereist: (zelfgemaakte) vlieger

Vaardigheden ontwikkeld: hardlopen

 • Limbo op het strand

Limbo; super leuk en grappig. Houd met twee mensen de uiteinden van een zwembadnoedel , springtouw of handdoek vast en laat elk kind proberen om onder de “bar” te gaan met hun rug naar het zand gericht. Nadat elk kind op een bepaalde hoogte van de “bar” is geslaagd, kun je deze steeds een stukje laten zakken. Als variant kan je dit ook in het water doen, zo komt er een extra dementie bij. Ze moeten als hij echt laag is misschien wel drijvend er onderdoor of onderwater.

Vereist: een item om te gebruiken als een bar.

Vaardigheden ontwikkeld: balans, vallen en tuimelen

 • Beach Bowling

Zet lege flessen op een rij.  Zet de kleinere kinderen eventueel dichter bij de flessen en laat ze mikken met de bal(len). Een leuke variant  hiervoor: vul de flessen met water ,zo zijn ze zwaarder om om te gooien en moeten ze kijken of ze dan ook weer snel genoeg zijn om zo min mogelijk water uit de fles te krijgen.

Vereist: flessen en ballen

Ontwikkelde vaardigheden: gooien, rennen, reactievermogen

 • Beachvolleybal

Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen die mee spelen, kan een echte volleybal en een net worden opgezet. Voor de kleinere apekoppen zijn een strandbal en een handdoek geweldige alternatieven. Probeer het aantal keren te tellen dat je de bal heen en weer kunt krijgen. Een strandbal geeft meer tijd om naar toe te gaan, waardoor een grotere kans is op succesbeleving.

Vereist: een (strand-)bal (sommige stranden hebben netten opgezet), een net, of handdoek

Ontwikkelde vaardigheden: de bal volleyen, hand- oogcoördinatie

 • Touwtrekken, strandstijl

Gebruik een touw of met elkaar verbonden handdoeken, ga aan de rand van het water staan. Verdeel de kinderen (en volwassenen) in twee teams. Zorg ervoor dat het midden van het touw precies over een lijn ligt die in het zand is getrokken. Overhandig de uiteinden van het touw aan elk team en laat ze zien hoe te trekken. Wees voorbereid om in het water te belanden!

Vereist: een (spring)touw of aantal handdoeken en sterke spieren

Vaardigheden ontwikkeld: balans, spierkracht

 • Waterbal

Kinderen kunnen samen werken of tegen elkaar strijden in dit leuke spel. Geef elk kind een strandbal en spuit/waterpistool en laat ze over een lijn in het zand staan. Elk kind moet met al zijn macht spuiten tegen zijn bal, om het over een andere lijn  in het het zand te krijgen. Ren naar de rand van het water om spuitpistolen bij te vullen als het water op is of om het spel opnieuw te beginnen.

Nodig: spuit/waterpistolen en strandballen

Ontwikkelde vaardigheden: hardlopen, hand / oogcoördinatie

 • Vloer is lava

Breng het populaire springspel naar het strand! Teken met behulp van een stok een route op het zand en gebruik rotsen of schelpen voor markeringen. Als het zand heet is, vergeet dan niet je slippers of waterschoenen.

Vereist: niets anders mee te nemen dan slippers/waterschoenen

Ontwikkelde vaardigheden: hoppen, springen

 • “Parachute” -games

Kinderen zijn dol op parachutespellen. Pak dus een grote strandhanddoek en een strandbal, houd de uiteinden en zijkanten van de handdoek vast, met de bal in het midden van de handdoek en kijk hoe hoog die bal kan stuiteren. Streef naar de lucht!

Vereist: een strandhanddoek en strandbal

Ontwikkelde vaardigheden: heffen en dalen, motorische controle van handen en armen, samenwerken

 • Kruipende slang

Laat twee kinderen of volwassenen de uiteinden van een (spring)touw op het zand houden. Beweeg het touw langzaam of snel, afhankelijk van de leeftijd van de kinderen, en laat de kinderen over het touw springen zonder geraakt te worden door de “slang”.

Vereist: een springtouw

Ontwikkelde vaardigheden: springen en in beweging brengen van het touw

 • Bellen vangen

Een strand is een grote ruimte om bellen te blazen en te jagen. En als je bellenblaas op je badpak morst, ga je gewoon naar het water om jezelf af te wassen. Dit kan met handen, neus, voeten, kortom het kan niet gek genoeg.

Vereist: bellenblaas

Ontwikkelde vaardigheden: rennen, springen

 • Jeu de boules

Jeu de boules-bal is zo’n eenvoudig en leuk mik spel. Een “jack” of doelwit wordt in het zand gegooid. Spelers gooien dan hun ballen en degene die de bal het dichtst bij het doelwit heeft, wint een punt. Het spel gaat door totdat een bepaald aantal punten is bereikt. Als je geen set hebt, improviseer je met stenen en andere strandschatten. Zorg er altijd voor dat er niemand langs komt als je aan de beurt bent om te gooien!

Vereist: jeu de boules-set of strandschatten

Ontwikkelde vaardigheden: gooien, mikken

Meer plezier in de zon
Heb je al het bovenstaande geprobeerd en ben je nog steeds op zoek naar meer? Oké, jullie winnen de Olympische Spelen op het strand helemaal! Hier zijn nog enkele ideeën die een leuke twist geven aan de typische strandactiviteiten en die super leuk zijn voor kinderen van alle leeftijden.

 • Strand jutten

Geef elk kind een lijst (kan een geschreven lijst zijn of een lijst met afbeeldingen) en een emmer waarin ze hun schatten kunnen verzamelen. Laat de kinderen jagen op drijfhout, schelpen, rotsen, krabben, iets ronds, iets blauws, een veer, enz. De lijst kan zo lang of zo kort zijn als je denkt dat je kind aankan. Loop wel altijd mee zodat ze geen glas of rommel oprapen.

Vereist: een emmer waarin de schatten worden verzameld; een voorbereide lijst met items

 • Zandengelen of ingraven.

De sneeuw variant is bekend,  maar op het strand is het net zo leuk!  Wat ook leuk is, is iemand voor een deel ingraven en voelen hoe zwaar het zand is om er weer uit te komen.

Vereist: geen afkeer van zand in je haar of zwembroek 😉

 • Zandkastelen / Forten / Dieren

Geen reis naar het strand is compleet zonder in het zand te graven. Maar waarom zou je je beperken tot een kasteel (hoewel kastelen ook altijd leuk zijn)? Laat de verbeelding van je kinderen de vrije loop en vraag hen een eigen creatie te maken. Als je dichtbij het water bouwt, zorg er dan voor dat je foto’s van alle creaties krijgt voordat het tij binnenkomt.

Vereist: scheppen, emmers, stokken en andere items die kunnen worden gebruikt om een ​​leuke zandcreatie te maken

 • Picasso in het zand

Gebruik een stok, handen, schelpjes of stenen om kinderen een foto, een woord of letters in het zand te laten tekenen. Of gebruik schatten die verzameld zijn op het strand, om een ​​tekening te maken.

Vereist: een tekenwerktuig en een creatieve geest

Of je nu op weg gaat naar de zee of het meer, pak wat strandspeelgoed, hoedjes en zonnebrandcrème en bereid je voor op plezier (en vergeet de gezonde snacks en het water niet om ze energiek en gehydrateerd te houden).

Geniet van je dag naar het strand.

Gratis beweegkalender?

Nooit meer zonder ideeën!

Download onze beweegkalender en krijg voor elke dag van het jaar een beweegidee!

Overige blog items

Vriendenboekje; franchisenemer Hans Knetsch

Beweegtips

Praktische beweegtips voor kinderen per leeftijdscategorie

Vriendenboekje; franchisenemer Jordi Sticker

Ontwikkeling van het kind: de eerste vijf jaar

Vriendenboekje koen logchies

Vriendenboekje; franchisenemer Koen Logchies

Wat jij als ouder kan doen om bewegen voor jouw kindje makkelijker te maken

Monkey Moves

Leer(t) kinderen een leven lang gezond bewegen

progress bar

je bent bijna klaar. Waar mogen we ‘m naar toe sturen?

Scheurkalender-2021-voorkant-mini

Geen zorgen je gegevens zijn veilig en worden alleen voor Monkey Moves doeleinden gebruikt.

Gratis beweegkalender?

Download gratis onze beweegkalender vol leuke beweegideeën.

Scheurkalender-2021-voorkant-mini

Waar wil je op inloggen?

Klik op de knop hieronder of je wilt inloggen op jullie leslocatie of naar onze online community wilt gaan.

Leslocatie login

Plan je volgende lessen in, wijzig je lidmaatschap of stuur een bericht naar jouw docent

Clubhuis login

Kom in contact met de andere leden van Monkey Moves, vind gratis extra beweegactiviteiten en doe mee aan leuke challenges via ons digitale clubhuis.