5 Redenen en 5 tips voor een actieve zomervakantie voor kinderen.

5 Redenen en 5 tips voor een actieve zomervakantie voor kinderen.

Door Sebastiaan de Lange

De zomervakantie is inmiddels overal in het land in volle gang. De kinderen hebben lekker zes weken vrij van school en je gaat er misschien zelf ook wel even twee of drie weekjes tussenuit. Er is al erg veel geschreven over waarom het zo belangrijk is en hoe je het voor elkaar krijgt om fit de zomervakantie door te komen. In dit blog wil ik je de (naar mijn mening toch wat voor de hand liggende) tips als, smeer je goed in en drink voldoende water, besparen. Daarnaast vertel ik niet hoe jij dit voor jezelf voor elkaar kan krijgen, maar vertel ik waarom een actieve zomervakantie belangrijk is voor jouw kind(eren) en wat jij kan betekenen om dit te realiseren.

Want bij de meeste sporten, ja ook bij Monkey Moves, stopt het programma gedurende de zomervakantie. En dat is best jammer aangezien kinderen tijdens de vakantie juist meer tijd, energie en zin hebben om iets leuks en sportiefs te ondernemen. Ik wens je veel leesplezier of beluister dit blog als podcast!

“Kinderen hebben tijdens de zomervakantie meer tijd, energie en zin om iets te ondernemen.”

Waarom is een actieve zomervakantie zo belangrijk voor kinderen?

 1. Hoe meer beweging kinderen krijgen, hoe beter.

  In zijn algemeenheid geld dat hoe meer beweging kinderen krijgen, hoe beter. Volgens de beweegrichtlijnen opgesteld door de Gezondheidsraad heeft ieder kind elke dag, dus ook tijdens de vakantie, minimaal 60 minuten aan matig intensieve beweging nodig. Hieronder valt bijvoorbeeld fietsen, wandelen en buitenspelen. Daarnaast wordt aangeraden om minstens driemaal per week bot- en spierversterkende activiteiten te doen. Bij botversterkende activiteiten wordt het lichaam met het eigen gewicht belast zoals bijvoorbeeld bij springen, traplopen en dansen. Bij spierversterkende activiteiten worden kracht, uithoudingsvermogen en spieromvang verbeterd. Denk hierbij aan krachttrainingsoefeningen met het eigen lichaamsgewicht en duuractiviteiten als fietsen en zwemmen.

 2. Meer vrije tijd betekent grotere verleiding tot inactiviteit.

  Kinderen hebben juist tijdens de zomervakantie veel vrije tijd. We brengen met zijn allen natuurlijk al een heleboel tijd door achter een beeldscherm, maar juist wanneer het aantal vrije tijd toeneemt, zoals tijdens de vakantie, wordt wellicht de verleiding groter om deze nog meer (zittend) achter een beeldscherm door te brengen. Kies daarom bijvoorbeeld eens voor een vakantiebestemming zonder Wi-Fi of laat de beeldschermen thuis en zorg dat jullie echt aandacht voor elkaar kunnen hebben en met elkaar genieten van jullie tijd samen. Door jouw apekop een stukje bewustwording mee te geven dat leven zonder beeldschermen ook prima mogelijk is, voorkomen we dat ze er verslaafd aan raken. We voorkomen dat nog meer kinderen gehoorbeschadigingen oplopen, bijziend worden, rug- en nekklachten krijgen en dat het empathisch vermogen van steeds meer kinderen minder wordt door het gebruik van beeldschermen op jonge leeftijd. Onthoud dat een omgeving met veel pikkels een kind uitdaagt tot bewegen!

 3. Een actieve vakantie zorgt voor veel plezier!

  Volgens een onderzoek uitgevoerd in opdracht van Jantje Beton wordt ruim 80% van de kinderen vrolijk en blij van vrij buitenspelen met andere kinderen. Mijn eigen leukste jeugdherinneringen zijn, als ik er aan terug denk, eigenlijk ook allemaal van buitenactiviteiten, zoals: voetballen op het trapveldje, in bomen klimmen in het bos en lekker ravotten op het strand of gewoon in de achtertuin. Door actief te zijn tijdens de zomervakantie wordt er gelijk ook veel plezier gemaakt. Deze ervaringen en herinneringen zijn volgens mij inherent aan het hebben van een gelukkige jeugd. Er worden herinneringen gemaakt waar je je leven lang met een fijn gevoel aan terug denkt.

 4. Een actieve vakantie draagt bij aan de sociale ontwikkeling van een kind.

  Door in de vakantie andere activiteiten te ondernemen dan normaal komen kinderen meer los uit het isolement van de vertrouwde omgeving die de klas, de sportclub en het gezin vormen. Er worden nieuwe vriendjes en vriendinnetjes gemaakt en dat is goed voor de sociale ontwikkeling van jouw apekop. Tijdens het doen van sportieve activiteiten worden er sociale en emotionele vaardigheden geleerd zoals empathie, flexibiliteit en zelfbewustzijn. Er worden ook succeservaringen opgedaan. Wanneer een kind bijvoorbeeld voor het eerst van een heuveltje af durft te springen, wordt het zelfvertrouwen ontwikkeld. Een kind met meer zelfvertrouwen maakt ook weer gemakkelijker contact met anderen.

 5. De zomerstop biedt de mogelijkheid om eens wat anders te proberen.

  Ten slotte biedt de zomervakantie de ideale mogelijkheid voor kinderen om eens van andere sporten te proeven. Zo kunnen ze misschien ontdekken wat ze echt leuk vinden om te doen, de basis voor een lang sportief leven! Dit is ideaal voor kinderen die nog niet zo goed weten wat ze willen maar juist ook voor kinderen die al wel aangesloten zijn bij een vaste sportvereniging. Het is altijd goed om veelzijdig te bewegen en een beetje afwisseling houdt sporten ook leuk, spannend en uitdagend. Er zijn ook sporten zoals honkbal en softbal wat echte zomersporten zijn, wat betekent dat het seizoen doorloopt tijdens de zomervakantie. Voldoende aanbod om eens een proeftraining te volgen en dit soort sporten kunnen dus ook prima gecombineerd worden met andere sporten.

Hoe zorg je voor een actieve zomervakantie voor jouw kind?

 1. Kijk eens welke activiteiten er bij jou in de buurt georganiseerd worden.

  Ondanks dat het programma van veel sporten stopt tijdens de zomervakantie worden er door zowel veel sportclubs als andere aanbieders veel activiteiten georganiseerd tijdens de zomervakantie. Zo worden er door Monkey Moves bijvoorbeeld ook diverse apeleuke multisportkampen georganiseerd tijdens de zomervakantie. Kijk eens op platforms als Kidsproof of Go-Kids wat voor activiteiten er bij jou in de buurt georganiseerd worden.

 2. Zorg voor vakantieopvang waarbij de nadruk ligt op bewegen.

  Jouw apekop heeft zo’n zes weken vakantie, maar jij waarschijnlijk maar twee of drie. Dat betekent dat er ook tijdens (een deel van) de zomervakantie opvang geregeld moet worden. Een type opvang wat in opkomst is zijn de zogenaamde sport bso’s. Buitenschools opvangorganisaties die geheel in het teken staan van bewegen, verder exact hetzelfde bieden als normale bso’s en vaak ook vakantieopvang bieden. Er worden dagelijks diverse sportactiviteiten aangeboden waardoor jouw apekop ook tijdens de vakantie veel(zijdig) kan bewegen en gelijk ook kan proeven van verschillende sporten.

 3. Ga voor een actieve vakantie of zorg dat er op jullie bestemming voldoende te doen is voor de kinderen.

  Ga voor een actieve vakantie waarbij je lekker kunt wandelen, fietsen en zwemmen. Stiekem geen zin om zelf té actief te zijn op vakantie? Veel campings bieden entertainment aan waarbij lekker geknutseld, gedanst en gesport wordt. Bij campings aan het water zijn er ook veel activiteiten in en op het water te doen en vaak zijn er bijvoorbeeld ook trampolines aanwezig. Stil zitten tijdens de vakantie is met al dat vertier zeker geen optie voor jouw apekop!

 4. Onderneem zelf ook leuke activiteiten met je kind(eren).

  Onderneem tijdens de vakantie zelf ook leuke activiteiten met jouw apekop. Ga lekker naar het strand waar je kunt zwemmen maar bijvoorbeeld ook beachtennis kan spelen en grote zandkastelen kan bouwen. Bekijk onderstaand filmpje voor nog meer inspiratie voor op het strand!

  Ga lekker naar het bos en klim in bomen, speel boompje verwisselen, alarm in het bos of zet een toffe speurtocht uit. Organiseer waterspelletjes met waterballonnen en waterpistolen. Maak het nog gekker door een eigen waterglijbaan met vuilniszakken, water en shampoo te maken of speel watertikkertje door wat verschillende kleurstoffen toe te voegen aan de waterpistolen, de kinderen een wit t-shirt aan te trekken en achteraf te kijken wie wie geraakt heeft. Op plekcheck.nl kun je speelplekken vinden bij jou in de buurt. Maar ook een stortbui is geen reden om stil te zitten, want binnen kan een kind net zo goed bewegen. Maak bijvoorbeeld een hinkelbaan met tape op de vloer, zet alle meubels tegen elkaar en creëer een stormbaan of zet een leuk muziekje op en laat elkaar je beste dansmoves zien!

 5. Download het DoE-Boek van Monkey Moves!5 Redenen en 5 tips voor een actieve zomervakantie voor kinderen. 1

  Een van de doelen van Monkey Moves is kinderen de vaardigheden bieden om een leven lang gezond in beweging te zijn. In onze lessen maken we een start, maar buiten de lessen kunnen jullie ook samen aan de slag. Want wist je dat je als lid van de Monkey Moves club gratis het DoE-boek kunt downloaden via de website? Log in op monkeymoves.nl en download het DoE-Boek onder ‘mijn downloads’. Dit is een apeleuk e-boek vol doe-dingen voor apekoppen van 1,5 tot 9 jaar. Er staan allemaal leuke en leerzame spelletjes in om alleen, of samen met andere apekoppen te doen. Er staan zowel binnen als buiten spelletjes in en deze zijn net als onze lessen ingedeeld in verschillende leeftijdscategorieën. Bij veel spellen staat ook beschreven welke vaardigheden de apekoppen ontwikkelen tijdens het spelen van de spellen. Oké vooruit, zie hiernaast een klein voorproefje, kun jij net zo springen als een Sifaka?

Samenvatting

Jouw apekop kan zowel op fysiek, sociaal als mentaal gebied veel profijt hebben van een actieve zomervakantie. Natuurlijk leren kinderen altijd een heleboel van actief bezig zijn en is het goed voor de gezondheid, maar persoonlijk vind ik nog het allerbelangrijkste dat alle kinderen, het liefst zoveel mogelijk samen, terug kunnen kijken op een te gekke zomervakantie.

Ik hoop dat de in dit blog genoemde redenen jou motiveren en dat de genoemde tips jou inspireren. Bedankt voor het lezen en ik hoop dat ik door het schrijven van dit blog een kleine bijdrage kan leveren aan het beleven van een actieve en te gekke zomervakantie voor jouw apekop en stiekem misschien ook een beetje voor jouzelf.

“Laat jij ons weten in de comments op welke manier jullie actief geweest zijn tijdens de zomervakantie?”

 

Gratis beweegkalender?

Nooit meer zonder ideeën!

Download onze beweegkalender en krijg voor elke dag van het jaar een beweegidee!

Overige blog items

Vriendenboekje; franchisenemer Hans Knetsch

Beweegtips

Praktische beweegtips voor kinderen per leeftijdscategorie

Vriendenboekje; franchisenemer Jordi Sticker

Ontwikkeling van het kind: de eerste vijf jaar

Vriendenboekje koen logchies

Vriendenboekje; franchisenemer Koen Logchies

Wat jij als ouder kan doen om bewegen voor jouw kindje makkelijker te maken

Monkey Moves

Leer(t) kinderen een leven lang gezond bewegen

progress bar

je bent bijna klaar. Waar mogen we ‘m naar toe sturen?

Scheurkalender-2021-voorkant-mini

Geen zorgen je gegevens zijn veilig en worden alleen voor Monkey Moves doeleinden gebruikt.

Gratis beweegkalender?

Download gratis onze beweegkalender vol leuke beweegideeën.

Scheurkalender-2021-voorkant-mini

Waar wil je op inloggen?

Klik op de knop hieronder of je wilt inloggen op jullie leslocatie of naar onze online community wilt gaan.

Leslocatie login

Plan je volgende lessen in, wijzig je lidmaatschap of stuur een bericht naar jouw docent

Clubhuis login

Kom in contact met de andere leden van Monkey Moves, vind gratis extra beweegactiviteiten en doe mee aan leuke challenges via ons digitale clubhuis.