Bouwen aan zelfvertrouwen

 

Door Klien Peters – Mijn leven bestaat voor het grootste gedeelte uit liefdevol rennen en vliegen. Rennen en vliegen richting de gymzaal om daar al rennend en vliegend een lesje Monkey Moves te geven. Rennen en vliegen naar huis om daar mijn rennende dochter van 1,5 op te vangen (want vliegen kan ze nog niet). Om dan om 14.00 rennend en vliegend klaar te staan op het schoolplein voor mijn lieve en vooral actieve kleuter. Vaak gaan we dan ook daadwerkelijk nog even rennen en sjees ik met de fietskar met twee kinderen en onze hond laagvliegend door het Goffertpark!

Toch is het mijn grootste uitdaging om naast deze activiteiten voldoende tijd te besteden aan het bouwen aan zelfvertrouwen van mijn kroost. Vooral bij mijn oudste is dit een terugkerend thema. Hij is gezegend met een behoorlijke portie gezond verstand (een iets te grote portie als je het mij vraagt). En door dat gezonde verstand kon hij op 2-jarige leeftijd al zeer goed inschatten wanneer een situatie spannend of gevaarlijk… ZOU KUNNEN worden. Dan was er dus nog niks aan de hand. Dan konden wij praten, overhalen en dreigen (grapje hè!) wat we wilden, maar hij bewoog niet! Dit was de reden voor mij om ‘iets’ te gaan doen met peuters en gymmen. Nog niet wetende dat dit later Monkey Moves werd.

 

Physical literacy

Inmiddels zijn we twee jaar verder. Is zijn physical literacy enorm toegenomen en zien wij de effecten hiervan terug op school! Anderhalf jaar terug ben ik begonnen met buitengymmen met ouders en peuters met geweldige resultaten. Een half jaar terug ben ik begonnen met Monkey Moves voor alle leeftijden met nog fantastischer resultaten! En mijn zoon profiteert ervan. Juist hiermee bouw ik aan zijn zelfvertrouwen. Het mooie is dat zijn kleine zusje al niet beter weet. Zij profiteert al sinds haar geboorte van de activiteiten van haar moeder en haar grote voorbeeld Dex.

 

Door ’t gewoon te doen

Volgens mij is iedere ouder inmiddels wel doordrongen van het belang van bewegen op de gezondheid en de zelfredzaamheid van kinderen. Maar hoe kun je dit nou zelf stimuleren als je zelf niet zo fit of sportief bent? Het is te makkelijk om te zeggen ‘door ‘t gewoon te gaan doen!’, want we weten ook dat goede voornemens vooral bestaan door het falen ervan. Volgens mij zit de verandering hierin in kleine stappen.

 

Getekend boodschappenlijstje

Bouwen aan zelfvertrouwen 1

Ga bijvoorbeeld lopend met je kind naar de supermarkt. En een leuke tip daarbij is om een (deel van het) boodschappenlijstje te maken met plaatjes in plaats van woorden. Dan kun je er een speurtocht van maken. Ieder kind vindt het leuk om te speuren! Kies vijf boodschappen uit die je makkelijk samen kunt tekenen, zoals een appel of een banaan en zeg nou zelf een brood moet ook wel lukken met stiften en papier en een getekend pak melk herken je zo. Terwijl jouw stuiterballetje in de supermarkt die producten zoekt, loop jij er op je gemak achteraan en verzamelt de andere dingen van het lijstje (vermicelli tekenen zou ik me bijvoorbeeld persoonlijk niet aan wagen). Boodschappen doen zonder strijd, driftbuiten of gezeur! Halleluja!

 

Stoepkrijt

Een andere tip is om samen met je kind in de tuin of voor het huis een parcours te maken met stoepkrijt. Een doosje kost geloof ik €1,- en kun je bijna overal krijgen. Ze verkopen nu bij Zeeman trouwens stoepkrijtdoosjes met een gaaf buitensport-parcours erbij! Dan ben je €2,- kwijt en hoef je niet zelf na te denken over wat je tekent 😉.

Heb jij de ultieme tip om  jouw kind aan het bewegen te krijgen thuis? Deel deze dan via onze socials! Vergeet niet om ons te taggen en #monkeymoves en #beweegidee toe te voegen aan je post.

 

Bewegen bij Monkey Moves

Bouwen aan zelfvertrouwen 2

Mijn laatste tip is een open deur: meld je kind aan voor een (proef)les Monkey Moves. Bij kinderen tot 4 jaar krijg jij vervolgens in de les ook voldoende beweging, want deze lessen zijn voor jullie samen. En boven de 4 heb jij een goede reden om in dat uurtje eens te beginnen met dat goede voornemen dat al jaren bovenaan jouw lijstje prijkt: joggen. Ik zeg doen!

Oh en! Monkey Moves heeft nóg wat leuks… Allemaal fijne tips om buitenspelen nog leuker te maken. Bijvoorbeeld 25 spelletjes die je kunt doen met bierviltjes.

Gratis beweegkalender?

Nooit meer zonder ideeën!

Download onze beweegkalender en krijg voor elke dag van het jaar een beweegidee!

Overige blog items

Vriendenboekje; franchisenemer Hans Knetsch

Beweegtips

Praktische beweegtips voor kinderen per leeftijdscategorie

Vriendenboekje; franchisenemer Jordi Sticker

Ontwikkeling van het kind: de eerste vijf jaar

Vriendenboekje koen logchies

Vriendenboekje; franchisenemer Koen Logchies

Wat jij als ouder kan doen om bewegen voor jouw kindje makkelijker te maken

Monkey Moves

Leer(t) kinderen een leven lang gezond bewegen

progress bar

je bent bijna klaar. Waar mogen we ‘m naar toe sturen?

Scheurkalender-2021-voorkant-mini

Geen zorgen je gegevens zijn veilig en worden alleen voor Monkey Moves doeleinden gebruikt.

Gratis beweegkalender?

Download gratis onze beweegkalender vol leuke beweegideeën.

Scheurkalender-2021-voorkant-mini

Waar wil je op inloggen?

Klik op de knop hieronder of je wilt inloggen op jullie leslocatie of naar onze online community wilt gaan.

Leslocatie login

Plan je volgende lessen in, wijzig je lidmaatschap of stuur een bericht naar jouw docent

Clubhuis login

Kom in contact met de andere leden van Monkey Moves, vind gratis extra beweegactiviteiten en doe mee aan leuke challenges via ons digitale clubhuis.