De visie van Bart Poot

Hoe kijkt een bewegingswetenschapper, fysiotherapeut en vader van twee kids naar sportende de kinderen en de ontwikkeling hierin? In het interview met Bart vertelt hij over zijn visie, en geeft hij tips hoe je als ouder je kinderen kan motiveren om (meer) te sporten en nog veel meer… Dus lees snel verder!

Hoe kijk jij als bewegingswetenschapper en fysiotherapeut naar sportende kinderen?

Vol enthousiasme! De trent is tegenwoordig dat kinderen achter een beeldscherm van tablet, tv of computer zitten in plaats van lekker aan het bewegen zijn. In mijn ogen zou het straatbeeld bepaald moeten worden door bewegende kinderen! “Jong geleerd is oud gedaan”. In de jeugd wordt de basis van een gezonde levensstijl gelegd. Kinderen die op jonge leeftijd gewend zijn om regelmatig te sporten hebben hier ook op latere leeftijd baad bij.

Wat vind jij belangrijk in het bewegingsonderwijs voor kinderen?

Dat kinderen überhaupt bewegingsonderwijs krijgen staat bovenaan! Er wordt steeds meer bezuinigd op bewegingsonderwijs op de basisschool, terwijl uit steeds meer onderzoeken blijkt hoe belangrijk bewegen is. Ik geloof in een brede motorische ontwikkeling van ieder kind. Dit houdt in dat een kind in aanraking komt met verschillende motorische vaardigheden als, balvaardigheden, balanceren, klimmen, klauteren, rollen, vallen, oog-hand coördinatie, enz.

Hoe leren kinderen en wat is belangrijk om dit een leuke ervaring voor kinderen te maken? (moet leren leuk zijn?)

Iedereen leert elke dag van verschillende ervaringen waar je mee in aanraking komt. Wanneer er een positieve ervaring gekoppeld wordt aan een bepaalde taak, zal iemand eerder geneigd zijn om hiermee door te gaan. Het zogenaamde positief bekrachtigen. Als een kind na een bewegingsles vol enthousiasme thuis komt, zal het eerder vragen om dit nog een keer te doen, dan wanneer een kind met een chagrijnig gezicht thuis komt omdat hij/zij het niet leuk vond. Kortom, het is zeker belangrijk dat bewegen op een leuke manier wordt aangeboden!

Wat is de toegevoegde waarde van een bewegingswetenschapper/fysiotherapeut bij het ontwikkelen van sportlessen? Moeten kinderen niet gewoon lekker vrij kunnen sporten zonder regels en vastigheid?

Wat ik als bewegingswetenschapper doe is het vertalen van wetenschappelijke kennis in praktisch bruikbare tools. Zo blijkt uit vele onderzoeken dat variatie heel belangrijk is voor motorisch leren. Door het kind op heel veel verschillende manieren uit te dagen, wordt het kind maximaal uitgedaagd om zich motorisch te ontwikkelen. Mijn doel bij het aanbieden van bewegingslessen is dan ook om kinderen op een leuke manier uit te dagen variërend bezig zijn.

Kinderen lekker vrij laten sporten is heel goed. Je zult alleen merken dat kinderen op een gegeven moment toch vrij eentonig bezig zijn. De mens is van nature lui en zoekt de weg van de minste weerstand. Juist door kinderen een paar regels mee te geven of juist een parcours uit te zetten, dwing je kinderen onbewust om andere vaardigheden uit te voeren en zich dus daarop te ontwikkelen!

..en is de rol van de docent hierin belangrijk?

De rol van de docent is om kinderen op een veilige manier uit te dagen zichzelf te ontwikkelen. Door een kind de juiste tools aan te bieden wordt het kind uitgedaagd om zich te ontwikkelen. Door een pilon in het midden van een doel neer te zetten, dwing je onbewust het kind om in de hoek van een doel te mikken.

Moet je op jonge leeftijd gelijk voor 1 sport gaan of moet je verschillende sporten uitproberen?

In mijn ogen niet. Juist variatie is belangrijk voor de motorische ontwikkeling. Steeds meer onderzoek wijst uit dat kinderen het beste gedurende de basisschool leeftijd breed motorisch bezig zouden moeten zijn. Door al op jonge leeftijd te focussen op één sport, wordt het kind op bepaalde motorische vaardigheden beperkt.

Wat is belangrijk voor een goede ontwikkelingen in sport?

Dat ligt wel heel erg aan de sport, een individuele sport of een team sport. Wanneer kinderen in teamverband aan het sporten zijn, wordt er sowieso ingespeeld op sociale vaardigheden. Kinderen leren samenwerken, leren omgaan met emoties en dat allemaal op een speelse manier. Wanneer een kind alleen sport, zal de nadruk veel minder liggen op sociale vaardigheden.

Heb je tips voor ouders om kinderen te motiveren voor sport?

Het is belangrijk dat het kind zelf gemotiveerd is voor een bepaalde sport. Dwing uw kind niet om op een bepaalde sport te gaan (omdat u bijvoorbeeld daar zelf ook op heeft gezeten). Als een kind plezier heeft in een sport (welke sport dan ook), is de kans vele malen groter dat uw kind ook blijft sporten!

Sport samen met uw kind. Er zijn heel veel beweegactiviteiten die leuk (en goed) zijn om samen uit te voeren.

Heb je tips voor ouders om kinderen te verbeteren op het gebied van sport?

Zoals hierboven al vaker gezegd. Het is belangrijk dat uw kind op jonge leeftijd breed motorisch ontwikkelt. Zorg dat uw kind een gevarieerd aanbod aan bewegen mee krijgt.

Heb je tips voor ouders om kinderen te ontwikkelen op het gebied van sociale ontwikkeling (a.d.h.v.) sport?

De meest voor de hand liggende tip is toch wel om uw kind op een teamsport te doen wat uw kind ook echt leuk vindt. Daarnaast is het heel belangrijk om een vaardige docent voor de groep te hebben die pedagogisch is opgeleid (bijv. een docent lichamelijke opvoeding). Deze experts weten precies hoe zij om moeten gaan qua opvoeding van kinderen.

Gratis beweegkalender?

Nooit meer zonder ideeën!

Download onze beweegkalender en krijg voor elke dag van het jaar een beweegidee!

Overige blog items

Vriendenboekje; franchisenemer Hans Knetsch

Beweegtips

Praktische beweegtips voor kinderen per leeftijdscategorie

Vriendenboekje; franchisenemer Jordi Sticker

Ontwikkeling van het kind: de eerste vijf jaar

Vriendenboekje koen logchies

Vriendenboekje; franchisenemer Koen Logchies

Wat jij als ouder kan doen om bewegen voor jouw kindje makkelijker te maken

Monkey Moves

Leer(t) kinderen een leven lang gezond bewegen

progress bar

je bent bijna klaar. Waar mogen we ‘m naar toe sturen?

Scheurkalender-2021-voorkant-mini

Geen zorgen je gegevens zijn veilig en worden alleen voor Monkey Moves doeleinden gebruikt.

Gratis beweegkalender?

Download gratis onze beweegkalender vol leuke beweegideeën.

Scheurkalender-2021-voorkant-mini

Waar wil je op inloggen?

Klik op de knop hieronder of je wilt inloggen op jullie leslocatie of naar onze online community wilt gaan.

Leslocatie login

Plan je volgende lessen in, wijzig je lidmaatschap of stuur een bericht naar jouw docent

Clubhuis login

Kom in contact met de andere leden van Monkey Moves, vind gratis extra beweegactiviteiten en doe mee aan leuke challenges via ons digitale clubhuis.