Dreumes – Een echt mini-mensje!

Een jaar geleden had je nog een baby’tje om heerlijk aan te snuffelen en mee te knuffelen en opeens is dit kleine schattige baby’tje veranderd in een echt mini-mensje, wat kan lopen, zelf kan eten en al wat woordjes zegt.

 

 

 

 

De ontwikkelingen die dreumesen doormaken zijn groot. En wat zijn die ontwikkeling leuk en vertederend om naar te kijken. Elke ontwikkeling heeft een functie. Je herkent het vast: je kindje blijft opeens nachten wakker en wil niet slapen. En een week later kan je kindje ineens lopen. Zo gaat het vaak met de ontwikkeling van een dreumes.

Dat een kleintje zich de eerste twee levensjaren volop motorisch ontwikkelt, valt iedereen op. Het grappige is dat onderzoekers het niet eens zijn wanneer de motorische ontwikkeling voltooid zou moeten zijn. Er zijn namelijk vele manieren om naar deze ontwikkeling te kijken. Denk aan zenuwverbindingen die het cerebellum met de hersenen verbinden. De fijne motoriek ontwikkelt zich pas later meer. Je ziet dit vaak terug in het vasthouden van een potlood of het maken van tekeningen. Het begint wat ongecontroleerd en wordt daarna steeds meer gecontroleerd.

Je ziet dat kindjes vanaf hun eerste verjaardag vaak de eerste stapjes gaan zetten. Bijvoorbeeld door aan één hand te lopen, eerst wijdbeens en waggelend en daarna steeds stabieler. En het allermooiste van die nieuwe mijlpalen? Dat kinderen zo trots en blij kijken.

Kinderen krijgen ook steeds meer evenwicht naarmate ze ouder worden. Je zult zien dat ze minder vaak vallen, maar ook dat ze lopen kunnen combineren met andere taken. Zoals lopen terwijl ze een trekhond achter zich aantrekken of juist hun knuffel onder de arm meenemen. Daarnaast zie je dat nog meer evenwichtsvaardigheden in deze tijd ontwikkeld worden. Staan op één been bijvoorbeeld. Of harder lopen, rondjes draaien en de eerste aanzet tot springen.

Kinderen leren onder andere door na te doen. Vooral als je een tweede kind hebt, komt dit duidelijk naar voren. Een jonger broertje of zusje heeft een voorbeeld aan zijn oudere broer of zus. Ze zeggen alles na, doen bewegingen na en observeren hoe een ander de bewegingen maakt. Dit is dus ook een proces wat je kunt stimuleren. Bedenk dat kinderen niet doen wat er tegen ze gezegd wordt, maar dat ze doen wat ze zien. Daarom is het geven van het goede voorbeeld ook zo belangrijk.

Hoe je dat thuis kan stimuleren? Bijvoorbeeld door beweegspelletjes met ze te doen. Denk aan bewegen op muziek. Samen springen, of bouw een parcours op in je woonkamer. Moeilijk? Wel nee! Pak wat eetkamerstoelen, een paar pannen, wat schilderstape en bolletjes sokken en leg dit in 1 lang spoor door de woonkamer heen. Bedenk dat voor kinderen ergens over heen stappen, onder door kruipen al echte uitdagende en super leuke vaardigheid om mee te oefenen. En bovenal is het vooral ook heel erg leuk om dit samen te doen. Echte quality time met je dreumes en werken aan zijn ontwikkeling. Wat wil je nog meer?

Gratis beweegkalender?

Nooit meer zonder ideeën!

Download onze beweegkalender en krijg voor elke dag van het jaar een beweegidee!

Overige blog items

Vriendenboekje; franchisenemer Hans Knetsch

Beweegtips

Praktische beweegtips voor kinderen per leeftijdscategorie

Vriendenboekje; franchisenemer Jordi Sticker

Ontwikkeling van het kind: de eerste vijf jaar

Vriendenboekje koen logchies

Vriendenboekje; franchisenemer Koen Logchies

Wat jij als ouder kan doen om bewegen voor jouw kindje makkelijker te maken

Monkey Moves

Leer(t) kinderen een leven lang gezond bewegen

progress bar

je bent bijna klaar. Waar mogen we ‘m naar toe sturen?

Scheurkalender-2021-voorkant-mini

Geen zorgen je gegevens zijn veilig en worden alleen voor Monkey Moves doeleinden gebruikt.

Gratis beweegkalender?

Download gratis onze beweegkalender vol leuke beweegideeën.

Scheurkalender-2021-voorkant-mini

Waar wil je op inloggen?

Klik op de knop hieronder of je wilt inloggen op jullie leslocatie of naar onze online community wilt gaan.

Leslocatie login

Plan je volgende lessen in, wijzig je lidmaatschap of stuur een bericht naar jouw docent

Clubhuis login

Kom in contact met de andere leden van Monkey Moves, vind gratis extra beweegactiviteiten en doe mee aan leuke challenges via ons digitale clubhuis.