Multisporten op de sportvereniging

Bij Monkey Moves, zoals jullie weten, doen we 11 sporten om kinderen een brede motorische basis mee te geven. Wat veel mensen denken is dat wij iedereen op Monkey Moves willen hebben, het tegendeel is waar! Onze multisportclub is een springplank naar sportverenigingen of een vangnet achter de sportvereniging. Monkey Moves kan dus ook prima samenwerken met een sportverenigingen en dus krachten bundelen. Sportverenigingen hebben diverse dilemma`s zoals het niveau naar een hoger plan tillen zonder plezier van de spelers in te leveren. Maar denk ook aan de de sportuitval en sportparticipatie van jeugdigen (12 tot 18 jaar). Bij deze dilemma`s ben ik ervan overtuigd dat multisport op meerdere manieren een bijdrage kan leveren om ze op te lossen. In deze blog zal ik uitleggen waarom dit kan en zal ik een aanpak voorstellen voor sportverenigingen.

Voordelen van multisport op de sportvereniging

We schreven al eerder een blog over de voordelen van mulitsport en ook andere schreven online hierover. Bijvoorbeeld 5 Reden waarom multisport goed is voor kinderen door Margot van Beusekom. Echter de voordelen waar sportverenigingen ook baat bij hebben zal ik hier toelichten.

“Zelfs als niet bewegingswetenschapper kan ik me er iets bij voorstellen dat het niet goed is voor een kind van jongs af aan alleen maar gebogen over een hockeystick over het veld te rennen.” – Margot van Beusekom

  • Multisport verkleint de kans op blessures

Als eerste is het combineren van diverse sporten met een focussport goed voor de brede motorische ontwikkeling. Bij voetbal bijvoorbeeld komen vele motorische handelingen kijken die niet altijd worden getraind. Neem bijvoorbeeld het “leren vallen” wat bij judo essentieel is. Veelzijdig trainen en meerdere motorische handelingen oefenen kan uiteindelijk leiden tot een kleinere kans op blessures op latere leeftijd. Een blessure is één van de redenen om te stoppen met sporten. Uit eigen ervaring weet ik hoe moeilijk het is om dan door te gaan of een andere sport te kiezen.

  • Multisport zorgt voor meer uitdaging en plezier in sport

Ik krijg het steeds vaker te horen. De druk voor kinderen in de breedtesport ligt soms erg hoog. Dat merken de kinderen zelf maar ook bijvoorbeeld de vrijwilligers/trainers bij een club. Daar is laatst door AT5 een stukje over gemaakt bij de Amsterdamse amateur Voetbalclub DWS. Ouders denken dat hun kind de nieuwe Ronaldo is… Een levenlang gezond blijven zou het credo moeten zijn van alle sportclubs, niet het allerbeste worden in een bepaalde sport… Aan het begin daarvan staat leren bewegen en plezier hebben. Multisport heeft een non-competief karakter (er zijn alleen maar winnaars) en laat diverse spellen uit diverse sporten zien. Daardoor verveelt het nooit en blijft het leuk!

  • Multisport zorgt voor een beter begrip van sport bij kinderen

Door kennis te maken met andere sporten begrijpt een kind dat per sport andere normen, waarden en regels gelden. Dit draagt bij aan een beter begrip van sport in het algemeen en aan de sociale ontwikkeling van het kind. In mijn ogen kan dit zelfs leiden tot meer respect voor elkaar omdat er minder blind gestaard wordt en meer vergeleken wordt met andere sporten door de kinderen zelf.

  • Langer lid van de sportvereniging door multisport

Het linkje in de inleiding van deze blog verwijst naar een artikel over sportuitval onder 12-18 jarige bij sportverenigingen. Dit is een bekend probleem bij vele sportverenigingen. Meer sporten oefenen vergroot de kans om de sport te vinden die je echt leuk vind en waar je echt goed in bent. Die sport beoefen je dan langer en dus blijf je langer lid van de sportclub!

  • Multisport kan leiden tot betere sportprestaties

Elke sportclub wil een fantastische jeugd en in hoge divisies spelen. Maar bereik je dat door eenzijdig te sporten (en dus alleen maar te voetballen of te hockeyen) vanaf jonge leeftijd en echt niks anders te doen? Volledig eenzijdig motorisch ontwikkelen vergroot de kans op blessures. Hiernaast zijn er tal van voorbeelden van topsporters met een multisport achtergrond.

Drempels voor multisport bij de sportvereniging

“Als we diverse sporten laten zien op onze voetbalclub, maken we de kinderen wellicht warm voor andere sportverenigingen en zien we ze nooit meer terug?”

Multisporten op de sportvereniging 1

Voor een sportclub is het moeilijk om multisport te accepteren. Dit heeft verschillende redenen en het is belangrijk om deze te herkennen om er volgens aan te werken. In onderstaande drempels heb ik de voetbalclub als voorbeeld gegeven. Zowel op micro- als op macroniveau zijn er nog grote stappen mogelijk.

  • Het beleid van de sportbond

De KNVB bijvoorbeeld zegt al jaren: “Voetbal leer je door te voetballen”, maar is dat nog wel van deze tijd? Sportverenigingen nemen dit beleid over en zullen dus niet direct openstaan voor multisport omdat dit direct tegenstrijdig is met wat de bond zegt.

  • Tegenstrijdigheid beleid van de sportclub 

Aan de ene kant wil een voetbalclub zo hoog mogelijk spelen en doen ze alles eraan om dit te bewerkstelligen en te eindigen in de hoogste divisie. Aan de andere kant vervuld de sportclub steeds meer een maatschappelijke functie en gaat het helemaal niet om wie het hoogste speelt maar juist om de gezondheid van de kinderen en de sociale verbondenheid. In de praktijk zijn dit twee grote verschillen en botst het met elkaar.

  • Door multisport kan de sportclub leden verliezen aan andere sporten

“Als we diverse sporten laten zien op onze voetbalclub, maken we de kinderen wellicht warm voor andere sportverenigingen en zien we ze nooit meer terug?”

  • De trainers zijn geen multisport-trainers

Een voetbaltrainer wordt opgeleid om voetbaltraining te geven. Hij is daarin gespecialiseerd. Met multisport is het de bedoeling om oefeningen uit meerdere sporten te doen maar voetbaltrainers hebben dit vaak niet geleerd en zien dit als een extra investering die zij moeten doen en dus zelfs overbodig.

Voorstel voor sportclubs

Mijn voorstel aan alle amateur sportclubs in Nederland is het volgende: Laat het specialisme in jouw sport even los, zoom even uit en bekijk het vanuit een groter perspectief. Probeer de club te zien als een breed maatschappelijke organisatie en denk vanaf hier verder. Het vanzelfsprekend zijn dat sportclubs zichzelf niet meer zien als de vereniging waar kinderen een bepaalde sport leren maar een vereniging die bijdraagt aan de algemene gezondheid van onze volgende generaties. In mijn ogen zou dit in ieder geval de visie moeten zijn voor de jongste jeugd van alle sportclubs. Ik zou het fantastisch vinden als we stapsgewijs de instapleeftijd bij sportverenigingen kunnen verlagen en de kinderen tot in ieder geval 6 of 8 jaar een multisport-opleiding kunnen geven. Hoe dat precies in zijn werk gaat, daar kunnen we het over hebben! Ben je geraakt door dit artikel en zou je verder willen praten of ben je het er totaal niet mee eens? We horen het graag en we zitten graag met sportverenigingen rondom de tafel om de visie van Monkey Moves te delen. Stuur mij een mailtje op koen@monkeymoves.nl als je ons wilt bereiken!

Samenvattend

In dit blog heb ik laten zien wat de voordelen kunnen zijn van multisport op de sportvereniging en dat er bepaalde drempels overwonnen moeten worden om dit in de praktijk te brengen. Als laatst heb ik voorgesteld om mee te denken over een multisportopleiding voor kinderen tot 6 of 8 jaar bij de sportvereniging.

Gratis beweegkalender?

Nooit meer zonder ideeën!

Download onze beweegkalender en krijg voor elke dag van het jaar een beweegidee!

Overige blog items

Vriendenboekje; franchisenemer Hans Knetsch

Beweegtips

Praktische beweegtips voor kinderen per leeftijdscategorie

Vriendenboekje; franchisenemer Jordi Sticker

Ontwikkeling van het kind: de eerste vijf jaar

Vriendenboekje koen logchies

Vriendenboekje; franchisenemer Koen Logchies

Wat jij als ouder kan doen om bewegen voor jouw kindje makkelijker te maken

Monkey Moves

Leer(t) kinderen een leven lang gezond bewegen

progress bar

je bent bijna klaar. Waar mogen we ‘m naar toe sturen?

Scheurkalender-2021-voorkant-mini

Geen zorgen je gegevens zijn veilig en worden alleen voor Monkey Moves doeleinden gebruikt.

Gratis beweegkalender?

Download gratis onze beweegkalender vol leuke beweegideeën.

Scheurkalender-2021-voorkant-mini

Waar wil je op inloggen?

Klik op de knop hieronder of je wilt inloggen op jullie leslocatie of naar onze online community wilt gaan.

Leslocatie login

Plan je volgende lessen in, wijzig je lidmaatschap of stuur een bericht naar jouw docent

Clubhuis login

Kom in contact met de andere leden van Monkey Moves, vind gratis extra beweegactiviteiten en doe mee aan leuke challenges via ons digitale clubhuis.