Pas op! Wordt: zie je dat…

Ik denk (stiekem) wel eens dat jonge kinderen bewust nog geen herinneringen maken, zodat wij ouders in ieder geval die eerste jaren wat kunnen aanmodderen. De eerste val die Dex maakte was met zes maanden van het bed af… uiteraard op zijn hoofd, want ja dat is toch het zwaarste deel van zo’n baby. En boterhammen vallen ook altijd met de belegde kant op de grond. Ik zat trillend op bed. Dex stopte na anderhalve minuut al met huilen. Bij mij duurde dat wel wat langer. Beneden op de bank zaten op dat moment uitgerekend mijn moeder en schoonmoeder…

 

 

 

Pas op...!

Iedere ouder kent dit wel: je kind is gevallen. Hard gevallen. Met bloed. Bloed! Ouders met kleuters herkennen vast als ik zeg dat bloed het ergste is wat er is voor een kleuter (er is zelfs een liedje bij Sesamstraat dat dit perfect illustreert, hahaha). De schrik zit erin! Ik weet niet hoe dat bij jou zit, maar de woorden ‘pas op’ en ‘kijk uit’ branden veelvuldig op mijn lippen. Ik houd me in hoor, want ik weet dat dit niet het gewenste effect heeft.

Afgelopen weekend kreeg ik ook de bevestiging dat ‘pas op’ en ‘kijk uit’ vaak juist zorgen voor brokken. Dex zat onder een draaiend toestel in de speeltuin. Hij bukte om het apparaat met een vriendje erin hard te kunnen laten draaien. De moeder van dat vriendje was erbij. Toen zij zag wat er gebeurde, riep ze heel hard ‘pas op Dex voor je hoofd’. Resultaat: Dex schrok en… stootte zijn hoofd.

Amerikaanse moeder van buitenkinderen

Een Amerikaanse moeder van buitenkinderen – ja, echt! Die bestaan in Amerika: buitenkinderen. Hier in Nederland noemen we dat gewoon kinderen, maar dat gehéél ter zijde – heeft een kaartje gemaakt met alternatieven voor ‘pas op’ en ‘kijk uit’. Want, zo vertelt zij, ‘pas op’ is niet concreet genoeg. Oké… dat volg ik. Maar het alternatief is best eenvoudig, toch? Dan zeg je ‘pas op, dat je niet valt!’ Fout! volgens deze Amerikaanse buitenmama. Want de reactie van je kind op deze uitroep is of huilen (oef), schrikken (dat wil je niet) of negeren (ook dat is bewezen een niet al te beste strategie). Belangrijker nog is dat kinderen die continu horen ‘pas op’ en ‘kijk uit’ niet leren zelf hun risico’s in te schatten. Kijk, daar kan ik wat mee!

Nu ik dit allemaal zo gelezen heb en opschrijf, weet ik ook weer wat me te doen staat… Ik maak van onze toch al wilde tuin een groot parcours! Dat is wel het voordeel natuurlijk als Monkey Moves franchiser: ik heb zoveel spullen die de tuin binnen no time veranderen in een uitdagend klim- en klauterparcours. Alles zet ik in! En met stoepkrijt mag Dex zelf aan de slag om dit parcours nog verder uit te breiden. Super gaaf! Vooral de slack line is populair. En nog niet één keer heb ik ‘pas op’ geroepen. Knap he!

Zul je altijd zien dat Dex op school in de klas struikelde en met z’n voorhoofd op een kast viel. Drie hechtingen in een soort Harry Potter achtige snee. De ironie!

Gratis beweegkalender?

Nooit meer zonder ideeën!

Download onze beweegkalender en krijg voor elke dag van het jaar een beweegidee!

Overige blog items

Vriendenboekje; franchisenemer Hans Knetsch

Beweegtips

Praktische beweegtips voor kinderen per leeftijdscategorie

Vriendenboekje; franchisenemer Jordi Sticker

Ontwikkeling van het kind: de eerste vijf jaar

Vriendenboekje koen logchies

Vriendenboekje; franchisenemer Koen Logchies

Wat jij als ouder kan doen om bewegen voor jouw kindje makkelijker te maken

Monkey Moves

Leer(t) kinderen een leven lang gezond bewegen

progress bar

je bent bijna klaar. Waar mogen we ‘m naar toe sturen?

Scheurkalender-2021-voorkant-mini

Geen zorgen je gegevens zijn veilig en worden alleen voor Monkey Moves doeleinden gebruikt.

Gratis beweegkalender?

Download gratis onze beweegkalender vol leuke beweegideeën.

Scheurkalender-2021-voorkant-mini

Waar wil je op inloggen?

Klik op de knop hieronder of je wilt inloggen op jullie leslocatie of naar onze online community wilt gaan.

Leslocatie login

Plan je volgende lessen in, wijzig je lidmaatschap of stuur een bericht naar jouw docent

Clubhuis login

Kom in contact met de andere leden van Monkey Moves, vind gratis extra beweegactiviteiten en doe mee aan leuke challenges via ons digitale clubhuis.