Bewust bewegen, geweldig genieten (6 tips!)

Over beweegkriebels in en om het huis

Door: Klien Peters
Al vanaf het moment dat ik wist dat er een jongetje in mijn buik zat, verheugde ik me op de fysieke activiteiten die we samen konden gaan ondernemen. Want vooral jongetjes hebben behoefte aan beweging. Toch? Inmiddels weet ik beter… álle kinderen hebben behoefte aan beweging! En – ook al zijn ze dat soms wat vergeten – met de juiste stimulans hun ouders ook. In deze blog geef ik zes tips voor beweging in en om het huis. Oh ja, uiteraard heb ik alles eerst zelf uitgeprobeerd.

Tip 1: Ga op speeltuinenjacht
De eerste tip is een enorme open deur: ga samen naar buiten. Want buiten is alles in beweging! Leuk is om je kind leidend te laten zijn. Het enige wat jij nodig hebt, is de tijd. Je kunt afspreken om samen op zoek te gaan naar drie (nog onbekende) speeltuinen in de wijk. Iedere wijk heeft speeltuintjes. Bij ons in de directe omgeving weet ik er zo al zes! Die hebben wij allemaal spelenderwijs gevonden. En bij zo’n speeltuin volgt het bewegen vanzelf. Want ook grote mensen billen passen prima op een schommel en met een beetje mazzel lukt de glijbaan ook. Mocht je kind eerst de aap uit de boom willen kijken? Dan hebben we ook tips hoe je hier het beste in begeleidt.

Bewust bewegen, geweldig genieten (6 tips!) 1

Tip 2: Muziek
Iedere avond na het eten mogen de kinderen kiezen welke muziek we aanzetten. We gaan dan eerst aan en op tafel drummen en zingen. Het duurt niet lang voor we met zijn allen dansen en springen. Het helpt om samen een playlist te maken van nummers die iedereen goed vindt. Hier staat geregeld ACDC aan met TNT of Thunderstruck voor onze zoon. En het nummer waar iedereen op los gaat is Ballroom Blitz van Sweet. Geloof me zelfs de baby heeft inmiddels dansmoves waar je u tegen zegt.

Bewust bewegen, geweldig genieten (6 tips!) 2

Tip 3: Maak een parcours
Haal alles uit de kast: doekjes, sponsjes, handdoeken, papiertjes, de bank, stoelen, de eettafel, knuffels. Kortom: alles kan en gebruik loose parts. Een parcours maken kan binnen en buiten. Het enige wat je echt nodig hebt is wat creativiteit en fantasie. En als je dat zelf niet hebt, dan heeft je kind dat wel. Bedenk iets waar ze op kunnen klimmen en van af moeten springen, ga ergens onderdoor en overheen, Met sponsjes kun je heerlijk schaatsen over de vloer. Het leukste is natuurlijk als je zelf ook meedoet en het voorbeeld geeft. Maak je foto’s? Ik ben benieuwd naar het resultaat.

 

Tip 4: Naar het bos / park met een bal
Bewegen is zo simpel als het pakken van verschillende ballen en die meenemen naar een park of een bos in de buurt. Niks in de buurt? Dan is de tuin ook een prima speelparadijs. Voetballen, overgooien, overrollen, alles kan en vergeet hinkelen en huppelen niet.

Bewust bewegen, geweldig genieten (6 tips!) 3

Tip 5: Laat je kind het bedenken en doe mee!
Als je zelf even niks weet, vraag het je kind. Zeker weten dat het met ideeën komt waar jij nog niet aan had gedacht. Let er op dat je alleen nee zegt als iets niet veilig is of echt niet kan. Je hebt geen grote dingen nodig om een ridder te zijn of een avonturier. Alleen wat ruimte in je hoofd. Als ik mijn zoontje vraag wat we gaan doen, is het standaard op avontuur. En hoewel ik het eigenlijk stiekem een beetje vies vind om de struiken in te duiken – omdat ik bang ben voor poep – is dit echt geweldig. Als ik zie hoe hij geniet en mij meeneemt in zijn fantasie, dan kan ik niet meer weigeren. En wist je dat samen bewegen ook nog eens goed is voor het zelfvertrouwen van je kind?

Bewust bewegen, geweldig genieten (6 tips!) 4

Tip 6: Spoorzoeken met opdrachten
Een tip voor als het buiten slecht weer is: spoorzoeken in huis. Wij gebruiken hiervoor Nijntje spoorzoeken; een spelletje met kaartjes waarop allerlei opdrachten staan met uiteindelijk als laatste een kaartje met ‘zoeken’ erop als ze de kaart met Beertje moeten zoeken. Maar dit is ook eenvoudig zelf te bedenken of te maken. De opdrachten kunnen variëren van voelen onder een doek, tot het maken van een koprol. Of wat denk je van de opdracht om zo snel mogelijk alle blokken weer in de doos te doen (dat kan je natuurlijk heel goed doen als er nog opgeruimd moet worden ;-).

Wil je meer tips om lekker te bewegen met je kind? Kijk dan eens naar ons artikel over 5 spellen met een 1 rol tape.

Bijna alle bovenstaande tips komen terug in onze multisportlessen in de gymzaal. Vooral als het gaat over de creativiteit van het kind en het aanleren van een goede motorische basis ben je bij Monkey Moves aan het goede adres. Boek een GRATIS proefles. Heb je nog leuke tips voor mij? Nog ideeën die hier niet zijn genoemd? Laat het me weten via een reactie op deze blog of via onze socials Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn.

Gratis beweegkalender?

Nooit meer zonder ideeën!

Download onze beweegkalender en krijg voor elke dag van het jaar een beweegidee!

Overige blog items

Vriendenboekje; franchisenemer Hans Knetsch

Beweegtips

Praktische beweegtips voor kinderen per leeftijdscategorie

Vriendenboekje; franchisenemer Jordi Sticker

Ontwikkeling van het kind: de eerste vijf jaar

Vriendenboekje koen logchies

Vriendenboekje; franchisenemer Koen Logchies

Wat jij als ouder kan doen om bewegen voor jouw kindje makkelijker te maken

Monkey Moves

Leer(t) kinderen een leven lang gezond bewegen

progress bar

je bent bijna klaar. Waar mogen we ‘m naar toe sturen?

Scheurkalender-2021-voorkant-mini

Geen zorgen je gegevens zijn veilig en worden alleen voor Monkey Moves doeleinden gebruikt.

Gratis beweegkalender?

Download gratis onze beweegkalender vol leuke beweegideeën.

Scheurkalender-2021-voorkant-mini

Waar wil je op inloggen?

Klik op de knop hieronder of je wilt inloggen op jullie leslocatie of naar onze online community wilt gaan.

Leslocatie login

Plan je volgende lessen in, wijzig je lidmaatschap of stuur een bericht naar jouw docent

Clubhuis login

Kom in contact met de andere leden van Monkey Moves, vind gratis extra beweegactiviteiten en doe mee aan leuke challenges via ons digitale clubhuis.