Eerst leren zwemmen en dan een sport kiezen…logisch toch! Of toch niet….

Door Maaike Jager

Wanneer moet mijn kind nou eigenlijk beginnen met zwemles? En op welke leeftijd moet mijn apekop een zwemdiploma hebben? Hoeveel zwemlessen heeft hij eigenlijk ongeveer nodig voordat hij mag afzwemmen? Waarom duurt het zolang voordat hij mag afzwemmen? Wat kan ik als ouder eigenlijk doen om te zorgen dat die zwemlessen wat vlotter gaan?

Deze blog schrijf ik omdat wij vanuit Monkey Moves al van een aantal ouders hebben gehoord dat de zwemles van zijn apekop een stuk beter is gegaan sinds hij is gaan meeslingeren bij de multisport lessen van Monkey Moves. Dit zijn natuurlijk ontzettend toffe dingen om te horen en lopen in één lijn met de achterliggende gedachten van onze lessen: kinderen zo motorisch vaardig mogelijk maken! Maar om er nou echt achter te komen waar dat aan ligt, wat het verband kan zijn en wat de voordelen van Monkey Moves op de zwemles van iedere apekop zijn, neem ik het ‘leren zwemmen’ eens kritisch onder de loep.

Ook regelmatig met je handen in het haar: keuzes, keuzes, keuzes…

Als ouder sta je regelmatig voor allerlei dilemma’s en waarschijnlijk ook weleens met je handen in het haar, door alle vragen die naar boven komen borrelen. Zeker als er ook nog eens allerlei wachtlijsten zijn voordat je kind ergens daadwerkelijk aan mee kan doen, zoals bijvoorbeeld bij de peuterspeelzaal, school of zwemles. Keuzes, keuzes, keuzes…..

Het leren zwemmen is volgens mij voor een ouder best belangrijk. Want je komt bijna dagelijks wel in een situatie waarin je kind in aanraking zou kunnen komen met water. (Ongeacht hoe diep en groot dit water ook is).  En omdat kinderen onverwachte dingen kunnen doen, lijkt het mij wel zo geruststellend om te weten dat jouw apekop zich zou kunnen redden mocht hij per ongeluk in het water terechtkomen.

Maar wanneer begin je met het leren zwemmen? Kun je kinderen als ouder zelf al voorbereiden op zwemles? Op welke leeftijd mag het op zwemles? Wanneer moet je kind in het bezit zijn van een zwemdiploma? Ik ga een poging doen om zo goed en duidelijk mogelijk antwoord te geven op al deze vragen!

Samen met jouw kleine apekoppie naar het zwembad

Check deze kleine apekoppies eens hun zwemskills oefenen: [su_youtube_advanced url=”https://www.youtube.com/watch?v=608ClNBaBHo” showinfo=”no” rel=”no” fs=”no” modestbranding=”yes” https=”yes”]

Volgens mij is de meest logische eerste stap in het leren zwemmen, om samen met je kind naar het zwembad te gaan. En dit dan het liefst als ze nog een baby zijn, vanaf een maand of drie. Dan kunnen jullie samen met je kleine apekop kennismaken met het water. Wekelijks samen 15 tot hoogstens 30 minuten dobberen in het zwembad zal ervoor zorgen dat jouw kind zich vertrouwd voelt met water. “Watervrij maken”. Zodra ze de leeftijd van een dreumes krijgen en gaan kruipen en lopen, kun je ook leuke spelletjes met ze gaan doen, bijvoorbeeld in ondiep water. Zoals spetteren met je handen, trappelen met je voeten of je lekker op je bips laten vallen in het water.

Enfin, tot zover gaat het allemaal goed en zijn de tips die je op het internet kan vinden nog prima uit te voeren.
Maar eigenlijk gaat er bij mij als Monkey Moves docent al bij de woorden kruipen, lopen en vallen een belletje rinkelen. Want als je dat gaat doen in het water, moet je dan niet eerst ook gewoon leren lopen en vallen? Zonder water in het zwembad?
Om te leren vallen en opstaan in het water, zul je toch écht eerst moeten leren staan, vallen en weer opstaan op het droge.
Want hoe zou jij je voelen als je nog niet de totale controle over je eigen lijf zou hebben, maar wel het water in zou moeten? Hoe gek zou het dan zijn om ineens overal water te voelen? Al dat water, al die druppels, alles ineens heel onvoorspelbaar! En hoe moet ik mij in het water bewegen? Ik gok dat het er dan ongeveer zo zou uitzien:

Eerst leren zwemmen en dan een sport kiezen...logisch toch! Of toch niet.... 1

Wat kan en durf ik allemaal met mijn eigen lijf?

Eerst leren zwemmen en dan een sport kiezen...logisch toch! Of toch niet.... 2Het klinkt nu best logisch toch? Eerst moet je leren vallen en opstaan in het dagelijks leven, zodat je het daarna ook in het water durft, vervolgens ervaart en dus leert hoe je dit het beste kunt.  Om in het water te durven springen, heb je de vaardigheid ‘springen’ nodig. Moet je dan niet eerst durven en leren springen? Om te blijven drijven in het water heb je controle over je lijf nodig, moet je precies weten hoe je je eigen lijf kunt bijsturen als je uit balans raakt. En daar heb je weer een basisvaardigheid, namelijk balanceren.
Door het oefenen en herhalen van deze vaardigheden, krijg je vertrouwen in je eigen kunnen en ontdekt jouw apekop wat hij allemaal kan en durft met zijn eigen lijf!

Even kort samenvattend: je moet als kind zijnde al aardig wat vaardighden onder de knie hebben, om je letterlijk en figuurlijk als een vis in het water te voelen. Onder andere goed leren lopen, vallen, opstaan, springen en balanceren is de beste basis om te leren zwemmen. Anne vertelt in haar blog heel mooi welke motorische ontwikkelingen een dreumes, peuter, kleuter en basischoolkind allemaal doormaken. Bij Monkey Moves bieden wij elke les allerlei activiteiten aan, waarin al deze vaardigheden geoefend worden, en staat er een parcours klaar, waar naast het klimmen en klauteren ook verschillende basisvaardigheden in spelvorm terugkomen.
Lichaamsbewustzijn en lichaamsfocus zijn ook vaardigheden die bijna elke les aan bod komen, vooral bij de dreumes en peuterlessen. Het is dan ook ontzettend belangrijk dat elk kind zich op zijn eigen tempo en eigen niveau de kans krijgt om te ondervinden en leren wat het met zijn eigen lijf kan.

Zodra je kleuter blaakt van het zelfvertrouwen, op sociaal, mentaal en motorisch vlak, is hij klaar voor zwemles

Conclusie: vroeg kennismaken met water én van jongs af aan goed leren bewegen zijn de perfecte basis voor jouw apekop, om vol zelfvertrouwen, met plezier en op een succesvolle manier zijn zwemdiploma te halen.
Dus rond de leeftijd van 1,5 beginnen met de dreumesgym van Monkey Moves tot hij een jaar of 3 is.
Lees de blog van Kirsten als je nog niet overtuigd bent, dat je met je 1,5 jarige al gewoon kunt komen meeslingeren in de jungle van Monkey Moves.
Dan ongeveer een jaar peutergym en is het alweer tijd om naar school te gaan! Ondertussen leert hij bij de kleutergym steeds specifiekere vaardigheden van de 11 populaire sporten én vertrouwen op zijn eigen kunnen, zonder papa en mama.
Zodra je kleuter blaakt van het zelfvertrouwen, sociaal, mentaal en op motorisch vlak, is hij klaar voor zwemles.

Eerst leren zwemmen en dan een sport kiezen...logisch toch! Of toch niet.... 3

De ervaringen van Papa Johan uit Groningen over zwemles en Monkey Moves van zijn eigen apekop:

“Onze apekop is met 4,5 begonnen met zwemles. Wij hebben gewacht totdat onze apekop zei te willen leren zwemmen. Daarnaast doet ze mee met Monkey Moves, en natuurlijk gym op school. In het weekend gaan we vaak zelf zwemmen. De kikker-open-dicht beweging vond ze wel heel lastig om onder de knie te krijgen, maar wilde het graag gaan leren. In het begin was de zwemles erg vermoeiend. Maar hoe beter het ging, hoe meer plezier ze erin kreeg”.
Op de vraag of ze verschil merken in het plezier van zwemmen/bewegen en motorische vaardigheden sinds hun apekop is gaan Monkey Move’n en, vertelt Papa Johan: “Onze apekop was bij start groep 1 een van de meer onhandige kinderen. Nu in groep 2 kan zij helemaal meekomen met gym. De juf vindt haar juist een van de meer handige kinderen. Ze is algeheel sterk en handig geworden. Ze vindt het heerlijk om als een aapje te slingeren, van een brandweer stang af te glijden of koppeltje te duikelen aan de rekstok”.

“Ik zou zeker eerst met Monkey Moves beginnen. Bovendien helpt het om snel sterker te worden.”

De ervaringen van mama Bernadette: haar apekop Arthur (4 jaar) is sinds kort ook aan het zwemmen en hij slingert mee in de jungle van Monkey Moves sinds hij 1,5 jaar is.  “Bij het zwembad doen ze veel leuke spelletjes om ze watervrij te maken. De opdracht was een koprol van een drijfmat in het water maken. Dit was Arthur zijn eerste keer dat hij dat mocht doen. Hij gaat op de rand staan en legt zijn handen naast zijn voeten, kijkt naar zijn apestaart en hop daar gaat hij. Ook mocht hij het water in springen en de leraar zei voor de grap doe maar de borstcrawl. Arthur bedenkt zich niet en hij springt er in en hup daar zwaaide de armen en ging hij een stukje vooruit.

“De zwemleraren keken heel verbaasd dat hij voor zijn leeftijd dit zo goed en makkelijk deed!”

De conclusie die ik uit alle tips vanuit de KNZB, mijn eigen lesgeefervaringen en ervaringen van ouders zelf kan trekken, is dat het belangrijk is dat jouw apekop motorisch vaardig genoeg is, sterk is,  zelfvertrouwen heeft en zin heeft om te leren zwemmen. Daarnaast blijft het net als bij de lessen van Monkey Moves ontzettend belangrijk dat elke les leuk moet zijn en het plezier in bewegen bovenaan staat. Maar ik ben van mening dat als jouw apekop in het bezit is van alle skills die hij heeft geleerd en geoefend bij de dreumes-, peuter- én kleutergroep, hij met gemak en plezier zijn zwemdiploma’s zal halen.
En wat betreft die sportkeuze, daar kunnen wij van Monkey Moves ook wel een hele blog over schrijven ;)!

Tot slot, nog een laatste advies van Papa Johan:

“Ik zou aanraden zo vroeg mogelijk met bewegen zoals Monkey Moves te beginnen en als je kind een beetje kracht heeft, en een drive heeft om te leren zwemmen, dan met zwemles te beginnen.”

 

Gratis beweegkalender?

Nooit meer zonder ideeën!

Download onze beweegkalender en krijg voor elke dag van het jaar een beweegidee!

Overige blog items

Vriendenboekje; franchisenemer Hans Knetsch

Beweegtips

Praktische beweegtips voor kinderen per leeftijdscategorie

Vriendenboekje; franchisenemer Jordi Sticker

Ontwikkeling van het kind: de eerste vijf jaar

Vriendenboekje koen logchies

Vriendenboekje; franchisenemer Koen Logchies

Wat jij als ouder kan doen om bewegen voor jouw kindje makkelijker te maken

Monkey Moves

Leer(t) kinderen een leven lang gezond bewegen

progress bar

je bent bijna klaar. Waar mogen we ‘m naar toe sturen?

Scheurkalender-2021-voorkant-mini

Geen zorgen je gegevens zijn veilig en worden alleen voor Monkey Moves doeleinden gebruikt.

Gratis beweegkalender?

Download gratis onze beweegkalender vol leuke beweegideeën.

Scheurkalender-2021-voorkant-mini

Waar wil je op inloggen?

Klik op de knop hieronder of je wilt inloggen op jullie leslocatie of naar onze online community wilt gaan.

Leslocatie login

Plan je volgende lessen in, wijzig je lidmaatschap of stuur een bericht naar jouw docent

Clubhuis login

Kom in contact met de andere leden van Monkey Moves, vind gratis extra beweegactiviteiten en doe mee aan leuke challenges via ons digitale clubhuis.