Heeft jouw kind een donorsport?

 

Door: Koen Logchies

Of wij al donor zijn? Heeft dat te maken met het doneren van lichaamsdelen? Wat bedoel je precies?

In dit blog leggen we het begrip donorsporten uit en vertellen we waarom dit goed is voor de motorische ontwikkeling van kinderen.

De term is bedacht door René Wormhoudt, mede-auteur van het boek Athletic Skills Model.

Het lijkt misschien dat het iets te maken heeft met het schenken van lichaamsdelen, maar het gaat meer over de lichaamsbewegingen van een sporter. En meer specifiek over de grondvormen van bewegen of Basic Movement Skills (BMS).

 

De grondvormen van bewegen (BMS)

Voor elke sport heb je een specifieke set van basisvaardigheden nodig; de grondvormen van bewegen (Basic Movement Skills [BMS]). Voorbeelden zijn: balanceren, stoeien, gaan en lopen, trappen/schieten en bewegen op muziek.

Voor voetbal heb je onder andere trappen en schieten nodig, maar ook balanceren is een basisvaardigheid. Het kan zijn dat je voor twee sporten, dezelfde BMS nodig hebt. Zoals het balanceren bij judo en voetbal.

 

Transfer of learning

Voordat we het begrip donorsporten kunnen uitleggen, is het handig om de term Transfer of Learning te begrijpen. Transfer of Learning is een overdracht van dezelfde grondvormen van bewegen (BMS) tussen verschillende sporten en activiteiten of binnen dezelfde sport. Een veelzijdige motorische
ontwikkeling lijkt goed te zijn voor transfer of learning.

Een vaardigheid die je in de ene sport heel erg aanspreekt kan erg goed van pas komen bij
een andere sport. Door diverse sporten te doen, lijkt het erop dat je ook beter kan worden in jouw favoriete sport.

Heeft jouw kind een donorsport? 1

 

Wat zijn dan donorsporten?

Donorsporten zijn sporten, die één of meerdere overeenkomstige vaardigheden hebben waardoor er een positieve transfer of learning ontstaat. Judo en hockey zijn bijvoorbeeld donorsporten. En taekwando is een donorsport van voetbal.

Benieuwd naar meer voorbeelden en welke sporten jij moet doen om beter te worden in je eigen sport? Bekijk de quiz van de Volkskrant over donorsporten.
De quiz suggereert misschien dat er maar één of enkele donorsporten zijn. Het gaat echter om de vaardigheden per sport (de grondvormen van bewegen).

Naast beter worden, hebben donor sporten meer voordelen. Bijvoorbeeld de “her-Locatie van talent” en lees ook eens onze blog over de voordelen van multisport, daarin staat nog meer!

 

De her locatie van talent

Bij donorsporten faciliteer je ook de her-locatie van talent. Dit houdt in dat een sporter die jarenlang in een doelsport heeft geïnvesteerd en wil stoppen, via donorsport wordt ‘herontdekt’ en makkelijker overstapt naar een nieuwe, verwante doelsport.

Dit is het klassieke geval van de voetballer die nooit iets anders heeft gedaan dan voetballen. Wanneer deze op 16 jarige leeftijd een blessure oploopt dan is de kans groot dat er geen nieuwe sport wordt ontdekt. Wanneer er wel aan donorsporten gedaan wordt, is de kans groter dat hij overstapt op een nieuwe sport.

 

De visie van Monkey Moves

Bij Monkey Moves doen we aan multisport en dus juist aan meerdere sporten. Wel 11 in één jaar! We doen dit om de kinderen een brede motorische ontwikkeling mee te geven. Hiernaast richten we ons op de zelfredzaamheid en het zelfvertrouwen van de kinderen en staat plezier boven aan!

Elke sport heeft diverse vaardigheden die terug komen en die oefenen we in verschillende variaties. De vaardigheden zitten “verstopt” in alle sporten en daarom zijn wij van mening dat er niet één donorsport is.  Alle sporten dragen bij aan een brede ontwikkeling en dus een “betere beweger”.

Multisport is nauw verwant aan donorsporten. Kinderen worden in onze lessen veelzijdig motorisch ontwikkeld, waardoor er transfer of learning ontstaat en de kans groter is op talent, maar ook op langer bewegen met plezier!

Kom je een keer proberen? Je kunt gratis een proefles boeken!

 

Kortom

In deze blog zijn we dieper ingegaan op het begrip donorsport. Naast de uitleg van de
term begrijp je nu ook meer over de grondvormen van bewegen en transfer of learning. Ook weet je nu wat de visie van Monkey Moves is!

 

Bronnen:

Gratis beweegkalender?

Nooit meer zonder ideeën!

Download onze beweegkalender en krijg voor elke dag van het jaar een beweegidee!

Overige blog items

Vriendenboekje; franchisenemer Hans Knetsch

Beweegtips

Praktische beweegtips voor kinderen per leeftijdscategorie

Vriendenboekje; franchisenemer Jordi Sticker

Ontwikkeling van het kind: de eerste vijf jaar

Vriendenboekje koen logchies

Vriendenboekje; franchisenemer Koen Logchies

Wat jij als ouder kan doen om bewegen voor jouw kindje makkelijker te maken

Monkey Moves

Leer(t) kinderen een leven lang gezond bewegen

progress bar

je bent bijna klaar. Waar mogen we ‘m naar toe sturen?

Scheurkalender-2021-voorkant-mini

Geen zorgen je gegevens zijn veilig en worden alleen voor Monkey Moves doeleinden gebruikt.

Gratis beweegkalender?

Download gratis onze beweegkalender vol leuke beweegideeën.

Scheurkalender-2021-voorkant-mini

Waar wil je op inloggen?

Klik op de knop hieronder of je wilt inloggen op jullie leslocatie of naar onze online community wilt gaan.

Leslocatie login

Plan je volgende lessen in, wijzig je lidmaatschap of stuur een bericht naar jouw docent

Clubhuis login

Kom in contact met de andere leden van Monkey Moves, vind gratis extra beweegactiviteiten en doe mee aan leuke challenges via ons digitale clubhuis.