Multisport? Weet jij de sportachtergrond van het Monkey Moves team?

Door Niek Zoethout

We horen en lezen het steeds vaker om ons heen MULTISPORT is goed voor de ontwikkeling van onze kinderen. Met het sportakkoord waar Leendert een tijdje terug over schreef in zijn blog Jij bent bijzonder! Wist je dat?, is sport een hot topic. De motorische vaardigheden van onze kinderen gaan achteruit. Hoe stoppen we dit? De sportbonden zijn het er over eens dat kinderen een brede motorische ontwikkeling moeten mee krijgen. Dat willen ze doen door middel van Multisport! Maar wat is dat multisport? Heb jij ook een multisport achtergrond?

 

Multisport in het kort is: Het doen van verschillende sporten. Verschillende sporten zorgen samen voor een brede motorische ontwikkeling. De brede motorische vaardigheden uiten zich doordat bewegingen worden geautomatiseerd. Dit neem je in je dagelijkse leven, maar ook in andere sporten mee. Dit noemen we fysieke geletterdheid. Dit is niet de eerste blog die over dit onderwerp gaat, graag verwijs ik dan ook naar de andere blogs Wat is multisport? en  Multisport volgens Monkey Moves voor de vragen wat is het en hoe zien wij multisport.

 

Het Monkey Moves team

Ik wil jullie iets meer kennis laten maken met de mensen achter Monkey Moves. Het team wat dag in dag uit bezig is om alle apekoppen op een leuke en actieve manier de verschillende sporten aanbieden. Deze docenten zijn bij elkaar al in aanraking gekomen met +/- 30 verschillende sporten.

De sporten die door de docenten gedaan zijn: Voetbal, Volleybal, Turnen, TennisAtletiek, JudoHandbal, Basketbal, Mountainbiken, Schaatsen, Hardlopen, Windsurfen, Fitness, Crossfit, Zeilen, Snowboarden, Skiën, Breakdance, Zwemmen, Kickboksen, Bodyattack, Squash, Boulderen (vrij klimmen), Rotsklimmen, Tafeltennis, Hockey, Dans, Paardrijden, Wielrennen, Wildwater raften/Kayaken, Survivalrun, Adventure racing, Bootcamp en Downhillbiken.

Leendert over zijn voetbal skills “Doe maar ffkes wisselen Pietertje”

Zoals je ziet zijn er veel verschillende sporten aan bod gekomen. De ene sport past beter bij je dan de andere sport. Bij Leendert was voetbal een gevalletje: “Doe maar ffkes wisselen Pietertje” maar kon heel goed windsurfen. Van alle sporten die je doet neem je wat mee. Bewegingen worden door training geautomatiseerd. Met mijn judo achtergrond heb ik letterlijk leren vallen en doorrollen. Vaardigheden die ik vroeger bij een tackel van voetbal handig kon gebruiken. En nu bij bijv. een stuurfoutje bij het mountainbiken iets waar ik niet bij na hoef te denken. Ik val, en de reactie daarop gebeurt automatisch; ik rol door en breek m’n val. Door je fysieke geletterdheid reageer je automatisch op wat er gebeurt.

Dit automatiseren gebeurt als je een beweging vele malen op verschillende manieren gedaan hebt. Bij Monkey Moves wordt de beweging in de basis geoefend en komt dezelfde beweging terug in het parcours. Zodat de beweging in een andere setting terug komt en geoefend wordt. Dat betekent bijv. dat dribbelen en een lay-up bij het basketballen wordt aangeleerd en vervolgens weer terug komt in het parcours. Het parcours is in dit geval een bank die in de kast hangt, waar de apekoppen stuiterend omhoog moeten en vanaf de kast springen en schieten op de basket (de lay up).

Uit deze basis van sporten pakt iedere docent iets mee om zijn of haar lessen aan de apekoppen door te geven. Deze achtergrond helpt tijdens de lessen, maar ook zeker om van elkaar te leren. Elk kwartaal komen docenten bij elkaar om verder te leren. Dat kan verschillende onderwerpen hebben maar ook zeker om sport specifieke trainingen en tips te geven aan elkaar. Want kinderen goed leren bewegen, daar gaan we voor bij Monkey Moves. Voor ons is sport hét middel om kinderen fit en zelfredzaam te maken. Zo kunnen zij zich ontwikkelen tot volwaardige kleine apekoppen die steeds weer nieuwe stappen durven te zetten, nieuwe dingen leren en met een positief zelfbeeld de wereld ontdekken. Middels sportieve activiteiten, passend bij de sociale- en motorische vaardigheden van onze verschillende leeftijdsgroepen, helpen wij jou als ouder met dit stukje van de opvoeding!

Gratis beweegkalender?

Nooit meer zonder ideeën!

Download onze beweegkalender en krijg voor elke dag van het jaar een beweegidee!

Overige blog items

Vriendenboekje; franchisenemer Hans Knetsch

Beweegtips

Praktische beweegtips voor kinderen per leeftijdscategorie

Vriendenboekje; franchisenemer Jordi Sticker

Ontwikkeling van het kind: de eerste vijf jaar

Vriendenboekje koen logchies

Vriendenboekje; franchisenemer Koen Logchies

Wat jij als ouder kan doen om bewegen voor jouw kindje makkelijker te maken

Monkey Moves

Leer(t) kinderen een leven lang gezond bewegen

progress bar

je bent bijna klaar. Waar mogen we ‘m naar toe sturen?

Scheurkalender-2021-voorkant-mini

Geen zorgen je gegevens zijn veilig en worden alleen voor Monkey Moves doeleinden gebruikt.

Gratis beweegkalender?

Download gratis onze beweegkalender vol leuke beweegideeën.

Scheurkalender-2021-voorkant-mini

Waar wil je op inloggen?

Klik op de knop hieronder of je wilt inloggen op jullie leslocatie of naar onze online community wilt gaan.

Leslocatie login

Plan je volgende lessen in, wijzig je lidmaatschap of stuur een bericht naar jouw docent

Clubhuis login

Kom in contact met de andere leden van Monkey Moves, vind gratis extra beweegactiviteiten en doe mee aan leuke challenges via ons digitale clubhuis.