Praktische beweegtips voor kinderen per leeftijdscategorie

Kinderen bewegen steeds minder en hebben steeds meer kans op welvaartsziekten, zoals obesitas en chronische aandoeningen als hart- en vaatziekten. Op het moment dat kinderen fysiek niet goed meekomen met leeftijdsgenootjes, beleven ze over het algemeen minder plezier aan sport. Dat vergroot de kans op vroegtijdig stoppen met sport. Samen kunnen we dit veranderen. Door al op jonge leeftijd de motorische ontwikkeling te stimuleren, worden ze vaardiger in bewegen en leggen we de basis van een actievere leefstijl en is de kans groot dat ze enthousiast blijven over sport en bewegen. Vroeg leren betekent later profiteren. Bewegen is leuk, bewegen is gezond en bewegen is ook nog eens makkelijk! In dit blog delen we je een aantal praktische tips over hoe je bewegen nog makkelijker en leuker kan maken.

Baby (0-1 jaar)

Jouw kindje ontwikkelt zich op zijn of haar eigen manier en tempo. Hoewel de volgorde waarin baby’s bewegingen aanleren vaak hetzelfde is, kan het ook zo zijn dat de volgorde van jouw kindje anders is. Kijk er dus niet gek van op als jouw kindje tijgeren overslaat. 

 • Als je baby wakker is, dan is dat een ideaal moment om je baby onder jouw toezicht op zijn of haar buik te leggen. Daarmee stimuleer je de rompstabiliteit, het oriëntatie vermogen, ontwikkelen de nekspieren wordt je baby sterker. 
 • Als je baby zich probeert op te trekken aan jou of bijvoorbeeld een stoel of tafel. Creëer dan een veilige omgeving en til je kindje niet meteen op. Verleidelijk, dat snappen we maar op deze manier oefent je kindje om zelf te zitten of om te gaan staan. 
 • Als je baby begint met kruipen, kun je dit stimuleren door met je baby mee te kruipen. Of door een knuffel of een favoriet speeltje net buiten handbereik te leggen, zodat je kindje moet kruipen. 

Meer tips via Alles over sport

Dreumes (1-2 jaar)

Probeer zo gevarieerd mogelijk te bewegen met je kindje en wees creatief in het bedenken van verschillende bewegingen. Niet zo creatief? We delen op onze kanalen geregeld tips of download onze gratis beweegkalender. Maak de bewegingen moeilijker als je merkt dat je kindje daaraan toe is of maak het gemakkelijker als je merkt dat je kindje er nog niet klaar voor is. 

 • Als je kindje goed zelfstandig loopt, dan kun je hem of haar uitdagen om te lopen op een oneffen grond. Dit kan bijvoorbeeld door over stenen of grind te lopen, maar ook op zand of houtsnippers. Op blote voeten laten lopen is ook goed voor de ontwikkeling. Hier schreven we al eens een blog over. – Blote voeten, op sokken of met schoenen aan? – 
 • Laat je kind blokjes stapelen tot een hoge toren en laat hem/haar de toren ook weer omgooien. Daag je kind uit een steeds hogere toren te bouwen. Het is ook leuk om dit samen te doen.
 • Een van de favorieten bij ons in de Monkey Moves les is de bellenblaas. Als je een bellenblaas in huis hebt kun je je kindje uitdagen om te reiken naar de bellen. Je kunt prikken met de vinger, maar denk ook aan de neus of koppen met het hoofd. Zo oefen je samen de oog-handcoördinatie en wissel je lopen af met rennen en springen om de bellen te prikken. 

Meer tips via Alles over sport

 

Peuter (2-4 jaar)

Het moment is aangebroken dat je kindje zichzelf kan verplaatsen en dat betekent continu in de gaten houden. Ze kruipen, lopen, rennen en vliegen overal naartoe en pakken graag alles vast wat ze tegenkomen. Herkenbaar? Kinderen tussen de 2 en 3 ontwikkelen heel veel grove motorische vaardigheden. Het is de basis voor bewegingen die we in het dagelijkse leven gebruiken. 

 • Samen kun je verschillende bewegingen oefenen. Monkey See, Monkey Do zoals we bij Monkey Moves graag zeggen. Jij doet bijvoorbeeld een oefening voor en je kindje doet je vervolgens na. Of andersom natuurlijk! Voor je het weet rollen jullie samen over de grond. 
 • Je kindje laten oefenen op een loopfietsje is ook ideaal voor het oefenen van de balans. Een loopfietsje is zelfs ideaal om later goed te kunnen fietsen. Benieuwd hoe dat zit? Luister dan hier de podcast over fietsen.
 • Samen wandelen door de buurt en alle obstakels zoals smalle muurtjes, boomstammen, bankjes gebruiken om overheen te lopen is een leuke uitdaging om meer te bewegen. 

Meer tips via Alles over sport

 

Basisschoolleeftijd (vanaf 4 jaar)

De kans is groot dat jouw kindje vanaf deze leeftijd een bepaalde sport beoefent. Toch is dagelijks voldoende bewegen van levensbelang. Het lichaam is gemaakt om te bewegen en heeft dagelijks voldoende inspanning nodig om optimaal te kunnen blijven functioneren. Daarnaast vinden kinderen het vooral ook heel erg leuk om samen met hen te bewegen. 

 • Oud Hollandse spelletjes. Als ouder weet je vast nog wel een aantal leuke spelletjes die je vroeger zelf deed tot de straatlampen aangingen. Klein geheugensteuntje: stand in de mand, stoepranden, kloslopen, hinkelen, elastieken, trefbal of flessenvoetbal. Wij snappen maar al te goed dat je als ouder hier zelf ook weer aan mee wilt doen. 
 • Maak met stoepkrijt een parcours door de straat of in de achtertuin. Laat de creativiteit gaan en alles buiten het parcours? Dat is natuurlijk lava 😉 
 • Zet de muziek maar aan en voor je het weet begint de talentenjacht. Muziek stimuleert om te gaan bewegen en voor je het weet staat je kindje lekker te dansen.

 

Beck, R. (2020, 7 april). Stimuleer de motorische ontwikkeling van je baby. Allesoversport.nl. Geraadpleegd op 17 mei 2022, van https://www.allesoversport.nl/thema/beweegstimulering/stimuleer-de-motorische-ontwikkeling-van-je-baby/

Beck, R., & Willemsen, N. (2021). Nut en Noodzaak. www.kenniscentrumsportenbewegen.nl. Geraadpleegd op 18 mei 2022, van https://publicaties.kenniscentrumsportenbewegen.nl/nut-en-noodzaak/meer-informatie

Vervoort, J. (2020, 8 juli). Motorische ontwikkeling van 1 tot 2 jaar. Allesoversport.nl. Geraadpleegd op 17 mei 2022, van https://www.allesoversport.nl/thema/beweegstimulering/motorische-ontwikkeling-van-1-tot-2-jaar/

Beck, R. (2020, juli 14). Motorische ontwikkeling van 2 tot 3 jaar. Allesoversport.nl. Geraadpleegd op 17 mei 2022, van https://www.allesoversport.nl/thema/beweegstimulering/motorische-ontwikkeling-van-2-tot-3-jaar/

Gratis beweegkalender?

Nooit meer zonder ideeën!

Download onze beweegkalender en krijg voor elke dag van het jaar een beweegidee!

Overige blog items

Vriendenboekje; franchisenemer Hans Knetsch

Vriendenboekje; franchisenemer Jordi Sticker

Ontwikkeling van het kind: de eerste vijf jaar

Vriendenboekje koen logchies

Vriendenboekje; franchisenemer Koen Logchies

Wat jij als ouder kan doen om bewegen voor jouw kindje makkelijker te maken

Sebastiaan de Lange vriendenboekje

Vriendenboekje; franchisenemer Sebastiaan de Lange

Monkey Moves

Leer(t) kinderen een leven lang gezond bewegen

progress bar

je bent bijna klaar. Waar mogen we ‘m naar toe sturen?

Scheurkalender-2021-voorkant-mini

Geen zorgen je gegevens zijn veilig en worden alleen voor Monkey Moves doeleinden gebruikt.

Gratis beweegkalender?

Download gratis onze beweegkalender vol leuke beweegideeën.

Scheurkalender-2021-voorkant-mini

Waar wil je op inloggen?

Klik op de knop hieronder of je wilt inloggen op jullie leslocatie of naar onze online community wilt gaan.

Leslocatie login

Plan je volgende lessen in, wijzig je lidmaatschap of stuur een bericht naar jouw docent

Clubhuis login

Kom in contact met de andere leden van Monkey Moves, vind gratis extra beweegactiviteiten en doe mee aan leuke challenges via ons digitale clubhuis.