Sporten met een kind van 1,5? Dat is toch veel te jong!

Je kunt er niet meer om heen. Bewegen is goed voor je, en niet alleen voor jou, maar ook voor jouw kind(eren). Activiteiten beginnen vaak al jong. Is jouw baby zes weken oud, dan kun je bijvoorbeeld al op babyzwemmen en kan jouw dreumes lopen, dan kun je beginnen met dreumes gym. Natuurlijk ben ik groot fan van bewegen met jonge kinderen. Ook als ze pas net kunnen lopen. Hiermee heb ik mijn droombaan weten te creëren (beweegspecialist voor het jonge kind) en ben ik ook nog mama van een kleine apekop van twee jaar, die uiteraard ook vol overgave deelneemt aan de dreumesgym.

Toch krijg ik heel vaak de vraag van ouders; is 18 maanden niet veel te jong om mee te beginnen? Die kleine apekoppen luisteren nog niet, kunnen nog geen instructies opvolgen en dat klimrek is toch veel te groot om op te klimmen? Ik zou zo graag tegen iedere ouder willen zeggen, nee het is zeker niet te jong, geef jouw apekop de kans! Verwacht niet dat jouw dreumes de allereerste les exact de les volgt zoals de bedoeling is.

Moet je je eens voorstellen. Je bent 18 maanden en alles in de wereld is nieuw. Overal zijn prikkels en je komt als kleine apekop een gymzaal binnen en weet niet wat je ziet.

Veel mooie kleuren, muziek, allemaal gave klim en klauter elementen en met een beetje geluk zie je ook nog ergens een bal liggen. Wauw dat is indrukwekkend zeg. Daar zouden wij toch ook wel een beetje door uit het veld geslagen zijn?

De meeste kleine apekoppen vinden het in het begin best spannend, maar je zult snel genoeg zien dat het les twee, drie enz. steeds beter gaat. Ze raken gewend aan de structuur van de lessen en durven steeds meer. Ook de motoriek zal gedurende de deelname verbeteren. Nu hoor ik veel ouders denken, ja maar dan kan ik toch ook naar de speeltuin? Ik ben absoluut een fan van buitenspelen, frisse lucht, klimmen en klauteren, fantastisch! Maar je kunt echt nog meer voor die kleine apekop doen. Namelijk gericht zijn motoriek stimuleren door bijvoorbeeld deel te nemen aan een beweeg of -dansactiviteit. Met een goed geschoolde docent op de groep zul je zien dat kinderen veel specifieker worden uitgedaagd. Er worden basisvaardigheden aangeboden bijbehorend bij te leeftijd. Tijdens een les wordt altijd geprobeerd de grens tussen de uitdaging en succes ervaring op te zoeken. Zo blijven ook de allerjongsten apekoppen gemotiveerd en hebben ze veel plezier. Een ander erg belangrijk aspect is het creëren van zelfvertrouwen. Want ja daar heb je als ouder een belangrijke rol in, zeker tijdens een beweegles. Een beweegles is bij uitstek dé plek waar je kan bouwen aan het zelfvertrouwen van je kind. Iedere les worden er nieuwe grenzen verlegd en aan jou als ouder om dit op de juiste manier te complimenteren. Maar vooral ook zou ik ouders willen vragen om echt eens goed te kijken naar jouw eigen apekop. Want dit prachtige kleine mensje, maakt iedere les mega stappen.

Toch valt het me als docent vaak op dat ouders die mega stappen zien als normale kleine ontwikkelingen of soms zelfs helemaal niet. Dan wil ik ze wel wakker schudden, joehoeeee kijk eens hoe jouw dreumes zich ontplooit; de vorige keer sprong hij echt niet zo ver hoor.

Of je hoeft zijn handje nu niet meer vast te houden als hij over een balk loopt. Kinderen krijgen zelfvertrouwen, maar alsjeblieft papa’s en mama’s kijk ook naar de kleine stapjes, want die apekoppen groeien zo hard en vergelijk je dreumes ook niet met een andere dreumes, vergeet niet dat een maand leeftijdsverschil, gigantisch is als je pas 18 maanden op onze aardbol rond wandelt. Mijn eigen apekop is een mooi voorbeeld. Een lief klein verlegen mannetje wat gymmen fantastisch vindt. Na de vele lessen vindt hij het gezamenlijke dansje nog altijd spannend. Maar als we eenmaal aan de vaardigheden beginnen gaat hij los. Zijn oma ziet hem eens in de twee weken en iedere week is ze weer verbaasd. Wat gaat dat ventje snel vooruit zeg, hoor ik haar wekelijks zeggen. Dat moet wel door de dreumesgym komen, en eigenlijk geloof ik dat ook. De succeservaringen en het plezier wat hij daar iedere week krijgt, voedt zijn motoriek en zelfvertrouwen en ik kan als trotse moeder niet stoppen met naar hem te kijken. Wat een kleine knappe apekop en hij is pas twee!

Gratis beweegkalender?

Nooit meer zonder ideeën!

Download onze beweegkalender en krijg voor elke dag van het jaar een beweegidee!

Overige blog items

Vriendenboekje; franchisenemer Hans Knetsch

Beweegtips

Praktische beweegtips voor kinderen per leeftijdscategorie

Vriendenboekje; franchisenemer Jordi Sticker

Ontwikkeling van het kind: de eerste vijf jaar

Vriendenboekje koen logchies

Vriendenboekje; franchisenemer Koen Logchies

Wat jij als ouder kan doen om bewegen voor jouw kindje makkelijker te maken

Monkey Moves

Leer(t) kinderen een leven lang gezond bewegen

progress bar

je bent bijna klaar. Waar mogen we ‘m naar toe sturen?

Scheurkalender-2021-voorkant-mini

Geen zorgen je gegevens zijn veilig en worden alleen voor Monkey Moves doeleinden gebruikt.

Gratis beweegkalender?

Download gratis onze beweegkalender vol leuke beweegideeën.

Scheurkalender-2021-voorkant-mini

Waar wil je op inloggen?

Klik op de knop hieronder of je wilt inloggen op jullie leslocatie of naar onze online community wilt gaan.

Leslocatie login

Plan je volgende lessen in, wijzig je lidmaatschap of stuur een bericht naar jouw docent

Clubhuis login

Kom in contact met de andere leden van Monkey Moves, vind gratis extra beweegactiviteiten en doe mee aan leuke challenges via ons digitale clubhuis.