Waarom vroeg leren bewegen goed voor je is (en hoe je dit zelf kunt stimuleren)

Bewegen op jonge leeftijd is erg goed voor de motorische ontwikkeling van je kind. Niet alleen motoriek, maar ook coördinatie, balans & spierkracht is belangrijk.
Daarnaast zullen baby’s en peuters die veel bewegen mentaal sterker zijn, en sneller herstellen bij ziekte. Bewegen op jonge leeftijd is dus erg belangrijk. Geef ze daarom ook de ruimte om veilig te laten bewegen. In deze blog geef ik jullie een aantal redenen waarom het goed is om vroeg te leren bewegen.

Baby bewegingen

Bij Monkey Moves beginnen we al met bewegen op een leeftijd van 18 maanden. Maar kinderen bewegen al veel eerder! Vóór de geboorte van de baby bewegen ze al volop in de buik. Ze bewegen hun beentjes en openen en sluiten de handjes al. Na de geboorte leert de baby zichzelf en de wereld kennen door veel te bewegen. Rollen, kruipen, hoofd optillen, zitten, staan, lopen en rond kijken. Dit gebeurt bijna altijd spelenderwijs.

Hoe komen baby’s aan de nodige beweging? Het begint allemaal bij jou! Geef jouw baby de tijd en de ruimte om te bewegen. Speel met ze en gebruik geluid waardoor je de aandacht krijgt zodat ze naar je toe proberen te komen. Vooral de tijd waar we nu in leven zal het makkelijk gebeuren dat jouw baby in de maxi cosi of kinderwagen ligt. Of naar een beeldscherm staart in plaats van rond te kruipen. Zorg daarom dat je je kind de nodige aandacht geeft om deze ontwikkelingen optimaal te creëren.

 

Om fit en gezond te blijven moeten kleine kinderen elke dag tussen de 40 en 60 minuten in beweging zijn. Dit betekent geen intensieve beweging maar wel lekker in beweging te zijn door te kruipen, lopen, rollen enz.

 

Laat je baby bewegen en blijf in de buurt

Laat je kind regelmatig op een kleed op de grond liggen, hier heeft hij/zij de ruimte om te bewegen.
Laat ook je baby vaak op zijn buik liggen. Zo leert het zijn hoofd op te tillen waardoor de rug en de armen sterker worden. Dit heeft je baby nodig om bijvoorbeeld te kunnen zitten. Ook zal je zien dat baby’s hun benen gaan gebruiken om af te zetten. Dit kan je mooi stimuleren door de baby net boven de grond te tillen waarbij ze zich af gaan zetten en zo ook de spieren in de benen gaan gebruiken.

 

Klimmen en vallen

Peuters zijn avontuurlijk ingesteld en willen graag dingen uitproberen. Zo leren ze nieuwe bewegingen te maken wat altijd goed is voor de ontwikkeling van het kind. Klimmen en klauteren horen daarbij. Af en toe een misstap is niet erg. Een kind leert daardoor te vallen en weer op te staan. Laat een kind lekker oefenen en stimuleer hem of haar door te gaan, ook als het even tegenzit. Zorg wel altijd voor een veilige omgeving.

 

Laat je peuter bewegen en blijf in de buurt

Neem je kind mee naar buiten en naar plekken waar je ze uit kan dagen. Een kinderspeeltuin is een ideale beweeg omgeving voor je peuter. Het is veilig en je kind leert veel nieuwe bewegingen te maken. Doe ook zelf eens wat voor. Kinderen zijn na-apers en je kan ze mooi uitdagen door iets voor te doen en ze vervolgens rustig te helpen als het nét niet lukt!

Als je naar buiten gaat of naar de speeltuin, zorg dan dat ze veel zelf lopen in plaats van in de buggy gebracht te worden. Misschien vindt jouw kleine apekop het wel super leuk om de buggy zelf te duwen. En als het echt niet meer gaat neem je peuter dan op je schouders of je rug. Zo zien ze dat ook jij goed beweegt en stimuleert de kinderen om ook te blijven bewegen.

Blijven bewegen is groeien

Door vanaf jongs af aan veel te bewegen groeien de kinderen in meerdere aspecten. Kinderen die veel bewegen en (buiten) spelen zullen vaak gezonder zijn en hebben minder kans op ongevallen omdat ze leren hoe ze het moeten voorkomen. Natuurlijk kan je ongevallen niet voorkomen, het blijven echt kinderen die in een leerproces zitten! Herstellen bij ziekte zal ook sneller gaan en zijn mentaal vaak sterker dan kinderen die weinig bewegen. Geef daarom je kind vrijheid en ruimte om te spelen, te ontdekken en te ontwikkelen maar zorg zeker voor een veilige omgeving.

 

p.s. Kom je een keer mee slingeren in onze uitdagende jungle?

Gratis beweegkalender?

Nooit meer zonder ideeën!

Download onze beweegkalender en krijg voor elke dag van het jaar een beweegidee!

Overige blog items

Vriendenboekje; franchisenemer Hans Knetsch

Beweegtips

Praktische beweegtips voor kinderen per leeftijdscategorie

Vriendenboekje; franchisenemer Jordi Sticker

Ontwikkeling van het kind: de eerste vijf jaar

Vriendenboekje koen logchies

Vriendenboekje; franchisenemer Koen Logchies

Wat jij als ouder kan doen om bewegen voor jouw kindje makkelijker te maken

Monkey Moves

Leer(t) kinderen een leven lang gezond bewegen

progress bar

je bent bijna klaar. Waar mogen we ‘m naar toe sturen?

Scheurkalender-2021-voorkant-mini

Geen zorgen je gegevens zijn veilig en worden alleen voor Monkey Moves doeleinden gebruikt.

Gratis beweegkalender?

Download gratis onze beweegkalender vol leuke beweegideeën.

Scheurkalender-2021-voorkant-mini

Waar wil je op inloggen?

Klik op de knop hieronder of je wilt inloggen op jullie leslocatie of naar onze online community wilt gaan.

Leslocatie login

Plan je volgende lessen in, wijzig je lidmaatschap of stuur een bericht naar jouw docent

Clubhuis login

Kom in contact met de andere leden van Monkey Moves, vind gratis extra beweegactiviteiten en doe mee aan leuke challenges via ons digitale clubhuis.