Wat maakt dat bewegen zo belangrijk is?

We schrijven er geregeld over, dat bewegen een positieve invloed heeft op de ontwikkeling van kinderen. Het is algemeen bekend dat sporten erg belangrijk is voor ieder kind. Het is de basis van een leven lang gezond bewegen. Bewegen heeft effect op verschillende factoren bij kinderen. In dit artikel lees je daar meer over. 

Motorische ontwikkeling

Bewegen heeft een positief effect op de motorische ontwikkeling van jonge kinderen. Wist je dat de basis voor een goede motorische ontwikkeling al in de eerste zes maanden wordt gelegd? 

Als baby zijn de motorische mijlpalen groot, denk aan rollen, tijgeren, kruipen en lopen. De motorische stappen die ze maken vanaf hun dreumesleeftijd lijken dan misschien een stuk minder groot. Toch is deze fase ook erg belangrijk voor de verdere ontwikkeling van hun motoriek. Bewegen wordt in deze fase stuk complexer door het uitvoeren van een dubbeltaak, zoals lopen en een voorwerp meenemen. Ook gaan ze in deze fase meer klimmen en klauteren. 

In de peuterleeftijd zien we dat ze steeds meer een complex en fantasievol spel laten zien. Naast de opbouw van spierkracht zien we ook dat het uithoudingsvermogen en het explosieve bewegen verbetert. 

In de kleuterleeftijd verandert de tactiele en zintuigelijke informatieverwerking. In hun peuterleeftijd hebben ze veel nieuwe vaardigheden eigen gemaakt, we zien dat kleuters grenzen opzoeken om vaardigheden moeilijker te maken. Vaardigheden in deze leeftijdsfase gaan er dynamischer en explosiever uitzien. 

Rond de basisschooltijd zien we dat de basisvaardigheden als kracht, uithoudingsvermogen, coördinatie en balans zich verfijnen. Kinderen worden ook sterker. Ze laten in deze leeftijdscategorie veel variatie in beweging zien, maar zullen (net als wij volwassenen) altijd in eerste instantie kiezen voor iets waar ze goed in zijn. 

Bewegen draagt dus bij aan:

  • Fijne motoriek: daarbij draait het om fijne bewegingen en handmotoriek zoals tekenen, knippen, knoopjes dichtdoen, veters strikken, schrijven of eten met een lepel.
  • Grove motoriek: grote bewegingen, zoals staan, zitten, lopen, fietsen, springen, zwaaien en rollen.

Voor ons is sport hét middel om kinderen fit en zelfredzaam te maken. Onderzoek toont keer op keer aan dat meer en beter bewegen effect heeft op de gezondheid van kinderen. Dit in de vorm van een betere fysieke fitheid, optimale motorische ontwikkeling, betere schoolprestaties en betere sociale vaardigheden. Daarbij is aangetoond dat deze positieve effecten een rol blijven spelen op latere leeftijd. “Jong geleerd is oud gedaan” of zoals wij liever zeggen “Monkey see, monkey do”.

Lees hier meer over de motorische ontwikkeling van jouw kind

Cognitieve ontwikkeling

Naast de positieve invloed van bewegen op de motorische ontwikkeling, wordt ook de cognitieve ontwikkeling positief beïnvloedt door bewegen. De cognitieve ontwikkeling gaat over het opslaan, verwerken, terughalen en opslaan van kennis. Het proces van leren dus. Spelenderwijs slaan kinderen nieuwe informatie op. 

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Tot slot draagt bewegen bij aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen. Omdat de sociale ontwikkeling veelal samenhangt met de emotionele ontwikkeling wordt er gesproken over sociaal-emotionele ontwikkeling als paraplu-term. Een deel van de sociale vaardigheden van een kind zijn onderdeel van zijn of haar persoonlijkheid. Dit is bijvoorbeeld zichtbaar in het doorzettingsvermogen, de wil, alertheid en natuurlijke interesses die kinderen vanuit zichzelf al vertonen. De sociale ontwikkeling is echter van veel verschillende factoren afhankelijk. Zo hebben externe factoren als de mogelijkheid tot sociale interactie in de thuis- en opvangsituatie een grote invloed. Als ouder kun je met de opvoeding dus grote bijdrage leveren aan de sociale ontwikkeling.

 

 

Beck, R., & Willemsen, N. (2021). Nut en Noodzaak. www.kenniscentrumsportenbewegen.nl. Geraadpleegd op 18 mei 2022, van https://publicaties.kenniscentrumsportenbewegen.nl/nut-en-noodzaak/meer-informatie 

Gratis beweegkalender?

Nooit meer zonder ideeën!

Download onze beweegkalender en krijg voor elke dag van het jaar een beweegidee!

Overige blog items

Vriendenboekje; franchisenemer Hans Knetsch

Beweegtips

Praktische beweegtips voor kinderen per leeftijdscategorie

Vriendenboekje; franchisenemer Jordi Sticker

Ontwikkeling van het kind: de eerste vijf jaar

Vriendenboekje koen logchies

Vriendenboekje; franchisenemer Koen Logchies

Wat jij als ouder kan doen om bewegen voor jouw kindje makkelijker te maken

Monkey Moves

Leer(t) kinderen een leven lang gezond bewegen

progress bar

je bent bijna klaar. Waar mogen we ‘m naar toe sturen?

Scheurkalender-2021-voorkant-mini

Geen zorgen je gegevens zijn veilig en worden alleen voor Monkey Moves doeleinden gebruikt.

Gratis beweegkalender?

Download gratis onze beweegkalender vol leuke beweegideeën.

Scheurkalender-2021-voorkant-mini

Waar wil je op inloggen?

Klik op de knop hieronder of je wilt inloggen op jullie leslocatie of naar onze online community wilt gaan.

Leslocatie login

Plan je volgende lessen in, wijzig je lidmaatschap of stuur een bericht naar jouw docent

Clubhuis login

Kom in contact met de andere leden van Monkey Moves, vind gratis extra beweegactiviteiten en doe mee aan leuke challenges via ons digitale clubhuis.