6 Redenen waarom tablets en smartphones een grotere bedreiging vormen voor onze kinderen dan we beseffen

Vandaag de dag kun je eigenlijk bijna niet meer zonder smartphone, toch? Als ik op google intik ‘smartphone bezit Nederland 2018’, vertelt het allereerste artikel mij, dat 93% van de Nederlanders een smartphone heeft!
Heb jij eigenlijk weleens stilgestaan wat het gebruik van tablets en smartphones doet met jouw kinderen? In dit blog wil ik stilstaan bij de effecten van het gebruik van tablets en smartphones op kinderen. Geen zin om te lezen, luister dan hier naar dit blog via een podcast:

Door: Maaike Jager

Tegenwoordig is het zo makkelijk èn vanzelfsprekend om even snel iets op te zoeken via Google op je smartphone. En als je je telefoon dan toch vast hebt, kun je direct wel even vragen hoe het met die ene vriendin gaat en direct maar even dat etentje plannen, daarna nog ‘even snel’ je mail checken, is er nog iets spannends op Facebook of Instagram en daarna snel nog even een paar schoenen bestellen in de uitverkoop. En voor je het weet is er weer een uur voorbij…. iedereen herkent dit vast wel.

Maar liefst 93% van de Nederlanders is in het bezit van een smartphone.

Maar sta je ook nog weleens stil bij het feit dat er een wereld was zonder mobieltjes en pc’s? Tijdens het schrijven van dit blog, bedenk ik mij dat ik zelfs nog heb gebeld met een draaitelefoon en dat ik brieven heb geschreven naar vakantievriendjes en vriendinnetjes, want dat was goedkoper dan bellen! Herinner je je eerste computer in huis nog? Wat een bakbeest was dat eigenlijk, vergeleken met nu! Met floppy’s waar spelletjes op stonden en dan dat geluid als je moest inbellen op het internet (klik hieronder voor dat nostalgische geluid;)!! Iedereen thuis kon horen dat je het internet op ging, “niet te lang hè?!” klonk het van onderaan de trap, want ook dat was best prijzig.

6 Redenen waarom tablets en smartphones een grotere bedreiging vormen voor onze kinderen dan we beseffen 1

De technologie heeft enorme en ongekende ontwikkelingen ondergaan, maar dit heeft ongemerkt heel wat negatieve ontwikkelingen met zich meegebracht. Sinds de komst van de computers en mobieltjes, zijn er steeds meer mensen met nekklachten, hand- en polsklachten (muisarm), elleboogklachten, rugklachten (hernia), zwaarlijvigheid (obesitas), hart- en vaatziekten, oogproblemen, hoofdpijn, slaapstoornissen, etc. Lees ook eens het artikel ‘negatieve gevolgen van een zittend leven aan de computer’.

Zelf merk ik dat ik weleens onbewust mijn mobiel pak en een half uur later een soort van ‘wakker’ schrik en bedenk dat er nog van alles te doen is, naast mijn smartphone!
Moet je nagaan wat voor effecten de huidige technologie én de verdere ontwikkeling hiervan kunnen zijn op de generatie die nu opgroeit?
Ik merk weleens dat apekoppies in mijn lessen van Monkey Moves, gefocust en zelfs geïntrigeerd kunnen zijn als ik mijn smartphone tevoorschijn haal, om bijvoorbeeld een foto te maken of de muziek stop te zetten. Dit vind ik best zorgwekkend, zeker als je nagaat wat voor gevolgen het kan hebben. Zo zijn er 6 redenen waarom tablets en smartphones een grotere bedreiging vormen voor onze kinderen dan we beseffen:

  • Obesitas;
  • Slaapstoornissen;
  • Slechte sociale vaardigheden;
  • Agressie;
  • Depressie;
  • Onder-presteren op school.

Conclusie: tegenwoordig kunnen we niet meer zonder technologie, dat is zeker! Maar het is ontzettend belangrijk om regelmatig stil te staan en je bewust te zijn van de gevolgen die dit kan hebben op jou en je kinderen.
Check onderstaand filmpje van RTL nieuws eens, interessant om te weten wat maakt dat je smartphone verslavend  werkt;

 

Wij zijn van mening dat we de technologie moeten omarmen en in ons voordeel moeten laten werken. Helemaal verbieden gaat niet meer lukken namelijk. Daarom zijn we nu bezig met een pilot online/offline, met als doel om kinderen in beweging te krijgen (maar wel door gebruik te maken van de huidige technologie). Benieuwd hoe wij dit gaan inzetten?? Houd onze socials in de gaten!

Gratis beweegkalender?

Nooit meer zonder ideeën!

Download onze beweegkalender en krijg voor elke dag van het jaar een beweegidee!

Overige blog items

Vriendenboekje; franchisenemer Hans Knetsch

Beweegtips

Praktische beweegtips voor kinderen per leeftijdscategorie

Vriendenboekje; franchisenemer Jordi Sticker

Ontwikkeling van het kind: de eerste vijf jaar

Vriendenboekje koen logchies

Vriendenboekje; franchisenemer Koen Logchies

Wat jij als ouder kan doen om bewegen voor jouw kindje makkelijker te maken

Monkey Moves

Leer(t) kinderen een leven lang gezond bewegen

progress bar

je bent bijna klaar. Waar mogen we ‘m naar toe sturen?

Scheurkalender-2021-voorkant-mini

Geen zorgen je gegevens zijn veilig en worden alleen voor Monkey Moves doeleinden gebruikt.

Gratis beweegkalender?

Download gratis onze beweegkalender vol leuke beweegideeën.

Scheurkalender-2021-voorkant-mini

Waar wil je op inloggen?

Klik op de knop hieronder of je wilt inloggen op jullie leslocatie of naar onze online community wilt gaan.

Leslocatie login

Plan je volgende lessen in, wijzig je lidmaatschap of stuur een bericht naar jouw docent

Clubhuis login

Kom in contact met de andere leden van Monkey Moves, vind gratis extra beweegactiviteiten en doe mee aan leuke challenges via ons digitale clubhuis.