Deze 6 serieuze bedreigingen kunnen smartphones en tablets hebben op jouw apekop(pen)

In deze blog sta ik stil bij de 6 redenen waarom tablets en smartphones een grotere bedreiging vormen voor onze kinderen dan we denken. Zoals beschreven in mijn vorige blog 6 redenen waarom tablets en smartphones een grotere bedreiging vormen voor onze kinderen dan we beseffen , zijn dit: Obesitas, slaapstoornissen, slechte sociale vaardigheden, agressie, depressie en onder-presteren (op school). Liever naar deze blog luisteren, klik dan op de podcast hiernaast:

Obesitas;

Sinds de komst van smartphones en tablets, én alle andere ontwikkelingen in de technologie (denk eens aan Netflix), is de gemiddelde Nederlander minder gaan bewegen en meer stil gaan zitten. En ook ik merk om mij heen dat kinderen steeds meer tijd besteden achter een scherm. Dit zorgt ervoor dat kinderen tegenwoordig zwaarlijviger zijn dan voordat er smartphones en tablets waren. Kortom: obesitas stijgt onder kinderen.

De motorische fitheid – kracht, uithoudingsvermogen, coördinatie, snelheid en lenigheid – van kinderen is hard achteruitgehold sinds de jaren tachtig. En dat komt niet alleen doordat kinderen gemiddeld dikker zijn geworden. Ook kinderen zonder overgewicht zijn minder sterk en minder lenig: dat blijkt uit een onderzoek van Mai Chin A Paw, hoogleraar epidemiologie van jeugd & gezondheid aan VUmc in Amsterdam, onder meer dan tweeduizend Nederlandse kinderen.

Slaapstoornissen;

Deze 6 serieuze bedreigingen kunnen smartphones en tablets hebben op jouw apekop(pen) 1Ik ben me er steeds vaker bewust van dat we in een wereld leven met gigantisch veel (soorten) prikkels. Onbewust krijg je meer dingen mee dan je denkt en ervaar je ‘druk’ van dingen die eigenlijk niet reëel zijn. Hoe zou dat dan moeten zijn voor kleine kinderen? Want ook zij krijgen veel meer mee dan je denkt! En als wij volwassenen al moeite hebben met het onderscheiden van ‘echt’ en ‘nep’ nieuws, hoe moeten kinderen dit dan kunnen? Dit maakt de kans op het hebben van enge dromen/nachtmerries alleen maar groter.
Daarbij komt dat het ’turen’ naar een beeldscherm niet bevorderlijk is voor de ogen, wat kan resulteren in hoofdpijn, waardoor slapen minder goed lukt.

Slechte sociale vaardigheden;

Aangezien kinderen meer tijd doorbrengen achter een scherm en dus minder tijd besteden met het spelen met vriendjes, zullen hun sociale vaardigheden achteruit gaan. Daar waar ik buiten met vriendjes spelletjes bedacht met een springtouw, de mooiste hutten bouwde, een heel wegennet op de stoep maakte met stoepkrijt en hele avonturen beleefde op het klimtoestel op het schoolplein, kijken kinderen van tegenwoordig naar YouTube filmpjes, weten ze precies hoe een smartphone en een tablet werkt en worden ze beïnvloed en bedolven met allerlei uitspraken op social media.
Lees in dit blog Waarom het belangrijk is om te spelen (ook als je ouder bent) waarom spelen zo ontzettend belangrijk is voor jouw apekop!

Agressie;

Omdat kinderen nog minder in staat zijn dan volwassen om ‘nep’ te onderscheiden van écht’, zien zij aan filmpjes die voorbij komen, niet of het er in de ‘echte wereld’ ook zo aan toegaat. En daarbij komt dat het heel makkelijk is geworden om nieuws en spelletjes via social media te delen, dat kinderen (ongemerkt) aan veel meer bloot gesteld worden, dan uiteraard bedoeld is.

Depressie;

Veelvuldig beeldschermgebruik kan kinderen angstig of zelfs depressief maken. Denk eens aan het online pesten wat steeds vaker en meer voorkomt. Kinderen kunnen zich ontzettend eenzaam en alleen voelen, waardoor ze sneller depressief raken.

Onder-presteren op school;

Alle 5 hierboven genoemde punten, hebben indirect invloed op de schoolprestaties van onze kinderen. Denk onder andere aan het concentratievermogen, inlevingsvermogen, creativiteit, sociale vaardigheden, zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen. Al deze vaardigheden zijn belangrijk voor het presteren op school.

Deze 6 serieuze bedreigingen kunnen smartphones en tablets hebben op jouw apekop(pen) 2

Conclusie;

ookal is jouw apekop nog zo jong en onschuldig, het is belangrijk om je bewust te zijn van wat de effecten kunnen zijn van (overmatig) beeldschermgebruik. En eens goed te bedenken hoe jij als ouder hiermee om gaat binnen jouw gezin.
Ter afsluiting nog een grappig en opmerkelijk filmpje van een kleine apekop dat steeds de keuze krijgt tussen een alledaags voorwerp of iets van speelgoed:

Gratis beweegkalender?

Nooit meer zonder ideeën!

Download onze beweegkalender en krijg voor elke dag van het jaar een beweegidee!

Overige blog items

Vriendenboekje; franchisenemer Hans Knetsch

Beweegtips

Praktische beweegtips voor kinderen per leeftijdscategorie

Vriendenboekje; franchisenemer Jordi Sticker

Ontwikkeling van het kind: de eerste vijf jaar

Vriendenboekje koen logchies

Vriendenboekje; franchisenemer Koen Logchies

Wat jij als ouder kan doen om bewegen voor jouw kindje makkelijker te maken

Monkey Moves

Leer(t) kinderen een leven lang gezond bewegen

progress bar

je bent bijna klaar. Waar mogen we ‘m naar toe sturen?

Scheurkalender-2021-voorkant-mini

Geen zorgen je gegevens zijn veilig en worden alleen voor Monkey Moves doeleinden gebruikt.

Gratis beweegkalender?

Download gratis onze beweegkalender vol leuke beweegideeën.

Scheurkalender-2021-voorkant-mini

Waar wil je op inloggen?

Klik op de knop hieronder of je wilt inloggen op jullie leslocatie of naar onze online community wilt gaan.

Leslocatie login

Plan je volgende lessen in, wijzig je lidmaatschap of stuur een bericht naar jouw docent

Clubhuis login

Kom in contact met de andere leden van Monkey Moves, vind gratis extra beweegactiviteiten en doe mee aan leuke challenges via ons digitale clubhuis.