Hoe kan ik nog nog beter inspelen op de dingen die mijn kind aangeeft?  

Door: Niek Zoethout

5 tips die je kunnen helpen de Serve and Return naar je kind te verbeteren. Waarom is interactie belangrijk voor de ontwikkeling?

Wanneer je baby of dreumes brabbelt, huilt, gebaart en jij daar als ouder passend op reageert met oogcontact, woorden of een knuffel, worden neurale verbindingen aangemaakt en versterkt in de hersenen van je kind. Dit versterkt onder andere de spraak en sociale vaardigheden van je kind. Net als bij de sporten tennis en volleybal waar de bal van de één naar de ander gaat, is deze actie en reactie een leuke maar ook een cognitieve ontwikkeling.

Bekijk onderstaand filmpje van de Center on the Developing Child aan de Harvard University

Als ouder herken je het brabbeltje van je eigen kind, maar omgekeerd als jij als ouder voorleest of een figuur laat zien en vertelt wat er opstaat dan worden de figuren opgeslagen. Staat er bijvoorbeeld op het plaatje een hond, dan benoem je de hond en herhaal je dat regelmatig. Uiteindelijk zul je zien dat je kind dat gaat herhalen en herkennen. Eerder schreef Bart al eens een artikel over spiegelneuronen, waar baby’s gezichtsuitdrukking van de ouder al na kunnen doen.

De interactieve relatie en reageren op wat het kind aangeeft is essentieel voor de ontwikkeling en welzijn van het kind. Zou je dat niet doen, dan zul je zien dat kinderen zich minder snel ontwikkelen.

 

5 tips om deze belangrijke interactie genaamd serve and return te bevorderen

  1. Let op wat je kind aangeeft en maak jezelf deel van deze focus.

Kijkt je kind ergens naar of wijst het naar iets? Dat is een serve.  Let op wat de aandacht van je kind trekt en zorg dat je deel uitmaakt van die aandacht door bijvoorbeeld net als op deze foto te wijzen naar hetzelfde. Je kind merkt dan dat jij ook ziet wat hij/zij ziet. Door deel te maken aan de serve, moedig je aan om te ontdekken. Hierdoor ontdek je de interesses van jouw kind en bouw je aan een stevige band tussen jullie.

     2. Retourneer de serve door deze te ondersteunen en aan te moedigen.

Door te laten merken dat je het begrijpt wat ze bedoelen en het ze nogmaals te laten proberen of het object dichterbij te halen, voelen kinderen zich gehoord en begrepen. Door hem aan te moedigen en te ondersteunen wekt het bij het kind een grote nieuwsgierigheid op (wat kan ik nog meer?).

     3. Geef het een naam!

Iedereen die gaat voorlezen uit een kinderboek vertelt wat hij of zij ziet. Dit kan ook bij een serve. Reageert je kind op een bal, benoem dan deze bal. Door het te benoemen maakt je kind belangrijke taalverbindingen in de hersenen. Door objecten, dieren, kleuren te benoemen, leer je je kind de wereld om haar heen beter te begrijpen. Als je dit regelmatig herhaalt, zal je zien dat kinderen dit al op jonge leeftijd gaan herkennen. Als je kind begint te praten, kun je de vraag weer omdraaien van: ‘waar is de bal?’ naar “wat ligt daar?’. Je kijkt dan of ze de connectie hebben gelegd tussen de naam en het voorwerp. Weer verder in de ontwikkeling zal de vraag kunnen zijn: Welke kleur de bal heeft.

     4. Om beurten… en wachten

Wacht op je beurt als je gereageerd hebt op de serve van je kind. Wacht totdat zij gereageerd hebben. Wachten op hun reactie zorgt ervoor dat ze voelen dat ze de ruimte krijgen om met creatieve reacties te komen. 

     5. Oefen het eindigen en starten van een spel

Zoals jullie weten is de spanningsboog van het jonge kind relatief kort. Je kind geeft zelf heel goed aan wanneer hij klaar is met het spel. Door bijvoorbeeld weg te draaien of iets anders te pakken. je kan hierop reageren door te zeggen: “bedankt voor het spelen”. Waarom zou je dat zeggen? Door deze momenten te gebruiken en je kind de leiding te geven over het spel, daag je ze uit om de wereld om zich heen en hun fysieke mogelijkheden te ontdekken.

 

p.s. Tijdens onze lessen zijn wij continu in interactie met kinderen en zijn wij bewust bezig met de serve en return. Keertje ervaren? Dat kan door een gratis proefles te boeken.

 

Bron: Center on the Developing Child Harvard University

Gratis beweegkalender?

Nooit meer zonder ideeën!

Download onze beweegkalender en krijg voor elke dag van het jaar een beweegidee!

Overige blog items

Vriendenboekje; franchisenemer Hans Knetsch

Beweegtips

Praktische beweegtips voor kinderen per leeftijdscategorie

Vriendenboekje; franchisenemer Jordi Sticker

Ontwikkeling van het kind: de eerste vijf jaar

Vriendenboekje koen logchies

Vriendenboekje; franchisenemer Koen Logchies

Wat jij als ouder kan doen om bewegen voor jouw kindje makkelijker te maken

Monkey Moves

Leer(t) kinderen een leven lang gezond bewegen

progress bar

je bent bijna klaar. Waar mogen we ‘m naar toe sturen?

Scheurkalender-2021-voorkant-mini

Geen zorgen je gegevens zijn veilig en worden alleen voor Monkey Moves doeleinden gebruikt.

Gratis beweegkalender?

Download gratis onze beweegkalender vol leuke beweegideeën.

Scheurkalender-2021-voorkant-mini

Waar wil je op inloggen?

Klik op de knop hieronder of je wilt inloggen op jullie leslocatie of naar onze online community wilt gaan.

Leslocatie login

Plan je volgende lessen in, wijzig je lidmaatschap of stuur een bericht naar jouw docent

Clubhuis login

Kom in contact met de andere leden van Monkey Moves, vind gratis extra beweegactiviteiten en doe mee aan leuke challenges via ons digitale clubhuis.