Hoe past sport voor je kind in een druk gezinsleven?

Door Niek Zoethout

Hoe belangrijk is sport binnen jouw gezin? Maken jullie altijd tijd vrij voor sport binnen het drukke gezinsleven of schiet het er nog wel eens bij in als de planning te vol staat?

Kinderen krijgen van sport vooral mee wat voor hen belangrijk is: het sportplezier, vriendjes maken, de trainingen en de wedstrijden. Maar als ouder zie je misschien vooral een volle agenda, vroege zaterdagochtenden en een enorme logistieke uitdaging. Hoe ga je daarmee om?

Als ik kijk naar mijn jeugd heb ik het voorrecht gehad om twee sporten te mogen doen. Op de maandag en woensdag voetbal en op de dinsdag judo. Bovendien had ik in het weekend vaak nog een voetbalwedstrijd en misschien ook nog een judotoernooi. Misschien vonden mijn ouders dat ik wat energie kwijt moest, maar dat laat ik in het midden. Dat was natuurlijk al een behoorlijk druk programma. Maar ik was thuis niet alleen; mijn zussen sporten ook een paar dagen in de week. Gelukkig kregen mijn ouders het als gezin voor elkaar om ons allen op tijd op de juiste plek te krijgen. Hoe gaat dat nu?

Een doorsnee woensdagmiddag van nu:

De kinderen komen lekker op tijd uit school. Na de lunch lekker spelen en dan is het tijd: we moeten gaan! Om 15:00 uur eerst je dochter naar turnen brengen. De les start om 15:15 dus snel helpen met omkleden, de trainer en ouders spreken en nog net de start van de les kijken. Om vervolgens om 15:45 uur te starten met de les van je zoon bij Monkey Moves. Je wilt de start even mee dansen en moet dan weer opweg omdat turnen zo is afgelopen. Gelukkig, ze is zelf al aan het omkleden. Even snel helpen want we moeten terug. De les van je zoontje is om 16:45 uur afgelopen. Onderweg even over het turnen kletsen. De les is nog even bezig zodat we nog net het laatste stukje kunnen meedoen en zien wat er in de les wordt gedaan is. Op naar huis. Pff we hebben het logistiek weer voor elkaar gekregen.

Als dit een doorsnee woensdag is waar kan je dan tijd winnen. En hoe regel je het dan als je zelf ook nog wilt sporten?

  1. Maak het overzichtelijk

Pak de agenda er bij en schrijf alles op. De sportlessen van je kinderen, jouw persoonlijke afspraken die in de war kunnen komen met je gebruikelijke logistiek en natuurlijk ook jouw eigen sportplannen. Als je het overzicht bewaart en vooruit kan kijken, zie je mogelijke knelpunten op tijd aankomen.

  1. Ken de andere ouders

Sport is een sociaal gebeuren; je kinderen maken er vriendjes en jij hebt contact met andere ouders. Als het voor jou een keer niet uitkomt om je kind naar de sportles te brengen, dan is er misschien een andere ouder die jouw kind naar de sportles kan brengen.

  1. Voorbereiding is het halve werk

Het is zover, morgen is de sportdag van de kinderen, altijd weer haasten en hopen dat je alles mee hebt. Het kan een hoop stress opleveren. Probeer voor dat je gaat slapen de sporttasjes al in te pakken. Dat scheelt tijd en gedoe op de dag zelf.

  1. Eigen zelfstandigheid

Uiteindelijk scheelt het een hoop tijd als je kind zoveel mogelijk zelf kan doen. Het verzamelen van sportkleding. Zelf een boterham smeren. Zelfstandig of met een vriendje of vriendinnetje op de fiets naar de training. Vroeg of laat moeten ze het zelf doen en terwijl je ze dat stap voor stap aanleert, wordt jouw schema steeds iets vrijer. Dit is natuurlijk best spannend, maar het kan in kleine stapjes, bijvoorbeeld: door een stuk achter ze te fietsen om te zien hoe ze het doen. Of bij het pakken van de tas een briefje te doen wat moet worden meegenomen.

Gratis beweegkalender?

Nooit meer zonder ideeën!

Download onze beweegkalender en krijg voor elke dag van het jaar een beweegidee!

Overige blog items

Vriendenboekje; franchisenemer Hans Knetsch

Beweegtips

Praktische beweegtips voor kinderen per leeftijdscategorie

Vriendenboekje; franchisenemer Jordi Sticker

Ontwikkeling van het kind: de eerste vijf jaar

Vriendenboekje koen logchies

Vriendenboekje; franchisenemer Koen Logchies

Wat jij als ouder kan doen om bewegen voor jouw kindje makkelijker te maken

Monkey Moves

Leer(t) kinderen een leven lang gezond bewegen

progress bar

je bent bijna klaar. Waar mogen we ‘m naar toe sturen?

Scheurkalender-2021-voorkant-mini

Geen zorgen je gegevens zijn veilig en worden alleen voor Monkey Moves doeleinden gebruikt.

Gratis beweegkalender?

Download gratis onze beweegkalender vol leuke beweegideeën.

Scheurkalender-2021-voorkant-mini

Waar wil je op inloggen?

Klik op de knop hieronder of je wilt inloggen op jullie leslocatie of naar onze online community wilt gaan.

Leslocatie login

Plan je volgende lessen in, wijzig je lidmaatschap of stuur een bericht naar jouw docent

Clubhuis login

Kom in contact met de andere leden van Monkey Moves, vind gratis extra beweegactiviteiten en doe mee aan leuke challenges via ons digitale clubhuis.