De sociale ontwikkeling van basisschoolkinderen

Denk eens terug aan die goede oude tijd toen jij nog op de basisschool zat. Wie was jouw eerste vriendje en/of vriendinnetje? Met wie kon je leuk samen spelen en met wie niet?  Hielp jij de gymjuf of meester wel eens?

We hebben het allemaal meegemaakt, maar wat zijn de kenmerken van de sociale ontwikkeling bij basisschoolkinderen, wat doet Monkey Moves om de kinderen te ondersteunen hierin en wat kun jij als ouder hier nog meer van leren? Je leest het in deze blog!

De sociale ontwikkeling maakt een grote sprong vanaf het moment dat kinderen op de basisschool zitten. Dit zal nog veel verder door ontwikkelen tot ongeveer het 20ste levensjaar. Basisschoolkinderen zijn geen kleuters meer. In de kleutertijd wennen de kinderen aan de basisschool, zie onze blog over de sociale ontwikkeling van kleuters. Basisschoolkinderen zijn de oudste groep kinderen bij Monkey Moves en zijn tussen de 6 en 9 jaar oud.

De sociale ontwikkeling van een kind, ook wel de sociaal-emotionele ontwikkeling genoemd, gaat om het leren samenleven met andere mensen op deze wereld en het leren omgaan met andermans gevoelens.  Bij basisschoolkinderen zijn een aantal kenmerken van sociale ontwikkeling interessant om te bespreken. Daarom zal het in deze blog vooral gaan om:

  • Inlevingsvermogen van het kind in een ander kind
  • Het herkennen van de eigen persoonlijkheid en het herkennen van de persoonlijkheid van anderen
  • Het verschil tussen iets kunnen en iets willen.

 

Het inlevingsvermogen van een basisschoolkind

Kinderen van deze leeftijd zitten steeds vaker in groepjes bij elkaar. Er worden vriendschappen gesloten en ze leren omgaan met verschillende gedragscodes. Mensen zijn groep wezens en dat komt in deze leeftijd erg naar voren. Kinderen willen erbij horen, bij een groep horen en zichzelf leren kennen. Om dit te doen vergelijkt het kind zichzelf graag met anderen. Kenmerkend hiervan zijn de eindeloze wedstrijdjes tegen elkaar, de zogenaamde competitiedrang.

In een groep komen verschillende meningen bij elkaar en krijgt het kind de keuze om hierin mee te gaan of niet. Kinderen beseffen dan steeds meer dat iemand anders dezelfde gebeurtenis, anders kan waarnemen.  Op deze leeftijd leren kinderen ook dat een bepaalde gebeurtenis niet altijd dezelfde emotie oproept en dat bij een ander ook een andere emotie kan worden opgeroepen. Het vermogen om dit te beseffen heet het inlevingsvermogen en maakt op deze leeftijd een begin.

Vanaf 8 jaar kan het kind steeds beter zich inleven in de ander en heeft het soms ook al een goed beeld van hoe een ander over hem of haar denkt.

 

Het herkennen van persoonlijkheid

We kunnen het herkennen van persoonlijkheid onderscheiden in de eigen persoonlijkheid en de persoonlijkheid van anderen.  Een persoonlijkheid wordt gekenmerkt door bepaalde eigenschappen en karaktertrekken. Belangrijk is dat een persoonlijkheid niet goed of fout kan zijn. Het is slechts een omschrijving waardoor het vaak makkelijker kan zijn om iemands motieven te vinden, iemands gedrag te begrijpen of te begrijpen hoe iemand denkt.

De persoonlijkheid van een kind ligt niet vast. Door invloed van zichzelf (aanleg) en de omgeving kan dit altijd veranderen. KInderen in deze leeftijd kunnen dit al zelf ervaren doordat ze zelf kunnen herkennen wat ze leuk vinden en wat ze niet leuk vinden. Tevens leren de kinderen ook de persoonlijkheid van hun vriendjes herkennen door dit in de groep met elkaar te vergelijken.

 

Het verschil tussen iets kunnen en iets willen

Kinderen in de basisschoolleeftijd hebben nog moeite met het onderscheiden van “ergens goed in zijn” en “ergens je best voor doen”.  In een Monkey Moves multisport les komen er tal van opdrachten langs waar je zowel bekwaam voor moet zijn maar ook heel erg je best voor moet doen. Als je al iets goed kunt, hoef je er minder moeite voor te doen. Andersom: Als je iets snel doet of af krijgt, betekent dat niet direct dat je er goed in bent. Dit is voor veel kinderen in deze leeftijd een uitdaging om te begrijpen. Daarom denken veel kinderen in deze leeftijd dat je best doen, automatisch betekent dat je het kunt.

“Basisschoolkinderen hebben moeite met het onderscheid tussen ergens goed in zijn en ergens je best voor doen”

Hierbij komt de vraag kijken, prijs je het kind om het resultaat of de inzet? In deze leeftijdscategorie prijst Monkey Moves het kind om de inzet omdat niet gaat om een doelpunt maar om de motorische handeling die hierbij komt kijken en dus de inzet. Wel is het belangrijk om duidelijk te maken dat je best doen en inzet, het resultaat positief kan veranderen. Door het resultaat hetzelfde te laten zijn, en de weg daarheen steeds te laten verschillen, probeert Monkey Moves de kinderen het verschil duidelijk te maken tussen je best doen en iets kunnen.

 

Herkenningspunten van de sociale ontwikkeling bij basisschoolkinderen

  • Het kind gaat steeds meer nadenken over zijn eigen persoonlijkheid en vaardigheden. Wat kan ik? Hoe zie ik eruit?
  • Het kind gaat zich vergelijken met anderen kinderen en verplaatst zich meer in een ander kind. Vraagt meer naar de meningen van anderen en is daar benieuwd naar.
  • Emotionele stemmingen zijn minder wisselvallig; kinderen worden steeds meer evenwichtig.
  • Naast contact met ouders wordt er ook steeds vaker contact gezocht met vriendjes. Hierdoor leert hij omgaan met andere kinderen, ruzies oplossen, en voor zichzelf opkomen.
  • Het verplaatsen in andere kinderen gaat steeds beter en daardoor kan het kind zich beter houden aan regels en afspraken als ze deze begrijpen.
  • Kinderen rond deze leeftijd kunnen langdurig zelfstandig samen of alleen spelen
  • Kinderen willen bij een groep horen en kunnen bijvoorbeeld voor het eerst groepsdruk ervaren.

 

De sociale ontwikkeling in een Monkey Moves multisportles

Als eerst maken we in het begin altijd kennis met elkaar en leren we luisteren naar elkaar. Tijdens deze gesprekken mogen de kinderen vertellen wat ze leuk vinden en waar hun interesses liggen. Dit helpt bij het vormen van hun eigen persoonlijkheid. Wat vonden de kinderen het leukst aan het einde van les? Wat vonden ze minder leuk? Verschillen de meningen?

Tijdens de Monkey Moves lessen komen de kinderen voor diverse sociale uitdagingen te staan. Zo worden er vaak groepjes gemaakt en werken de kinderen samen naar een doel toe. Elkaar helpen, ondersteunen, aanmoedigen en jezelf verplaatsen in de anderen zijn belangrijke aspecten tijdens deze oefeningen.

Hiernaast is beurtnemen en op je beurt wachten iets wat vaak terugkomt in de multsportles. Wachten totdat het veilig is om te gaan, wachten tot de ander veilig is etc.

In de Monkey Moves lessen zijn er geen verliezers maar alleen maar winnaars.  Het kan voorkomen dat sommigen kinderen dit niet ervaren. In de les leren ze omgaan met hun verlies gevoel maar ook met hun winst-gevoel. Dit maakt onderdeel uit van het sociaal-emotionele klimaat van de les en hiermee proberen we de sociaal emotionele ontwikkeling van basisschoolkinderen te stimuleren.

De sociale ontwikkeling van basisschoolkinderen maakt in deze leeftijd dus een enorme sprong vooruit en brengt verschillende uitdagingen met zich mee voor de kinderen.

Gratis beweegkalender?

Nooit meer zonder ideeën!

Download onze beweegkalender en krijg voor elke dag van het jaar een beweegidee!

Overige blog items

Vriendenboekje; franchisenemer Hans Knetsch

Beweegtips

Praktische beweegtips voor kinderen per leeftijdscategorie

Vriendenboekje; franchisenemer Jordi Sticker

Ontwikkeling van het kind: de eerste vijf jaar

Vriendenboekje koen logchies

Vriendenboekje; franchisenemer Koen Logchies

Wat jij als ouder kan doen om bewegen voor jouw kindje makkelijker te maken

Monkey Moves

Leer(t) kinderen een leven lang gezond bewegen

progress bar

je bent bijna klaar. Waar mogen we ‘m naar toe sturen?

Scheurkalender-2021-voorkant-mini

Geen zorgen je gegevens zijn veilig en worden alleen voor Monkey Moves doeleinden gebruikt.

Gratis beweegkalender?

Download gratis onze beweegkalender vol leuke beweegideeën.

Scheurkalender-2021-voorkant-mini

Waar wil je op inloggen?

Klik op de knop hieronder of je wilt inloggen op jullie leslocatie of naar onze online community wilt gaan.

Leslocatie login

Plan je volgende lessen in, wijzig je lidmaatschap of stuur een bericht naar jouw docent

Clubhuis login

Kom in contact met de andere leden van Monkey Moves, vind gratis extra beweegactiviteiten en doe mee aan leuke challenges via ons digitale clubhuis.