Sociale ontwikkeling dreumes

In de ontwikkeling van baby tot vrij spelend kind gaat een apekop door verschillende ontwikkelingsfasen. De dreumes leeftijd van 1-2 jaar is de eerste leeftijd dat jouw apekop op ontdekkingstocht gaat en leert door interactie met zijn omgeving. Jij kunt zijn ontwikkeling stimuleren en in de gaten houden of hij zich als verwacht ontwikkelt.

Bij Monkey Moves zijn onze les met zorg samengesteld door wetenschappers, fysiotherapeuten docenten en ouders. In deze serie blogs gaan we verder de diepte in met betrekking tot de sociale ontwikkeling van kinderen in de leeftijdsfasen dreumes, peuter, kleuter en school kind.

Sociale ontwikkeling

We leven in een samenleving met ontzettend veel sociale regeltjes. De norm die we als cultuur binnen Nederland met elkaar hanteren is vaak onderdeel van discussies. Het gaat daarbij om sociaal wenselijk gedrag waarvan veel regeltjes worden aangeleerd in de eerste levensjaren. Zo ook de dreumes leeftijd van 1-2 jaar. Om sociaal wenselijk gedrag te vertonen moet een dreumes leren over opvattingen, gevoelens, wensen en gedachten bij zichzelf en anderen.

Een definitie van sociale ontwikkeling wordt gegeven socialeontwikkeling.nl:
Sociale ontwikkeling kan gezien worden als de ontwikkeling van de sociale vaardigheden, oftewel de wijze waarop een kind leert om te gaan met anderen en hoe het kind leert om te gaan met de wijze waarop hij of zij door anderen wordt benaderd.

Omdat de sociale ontwikkeling veelal samenhangt met de emotionele ontwikkeling wordt er gesproken over sociaal-emotionele ontwikkeling als paraplu-term.

Wat kan de sociale ontwikkeling beïnvloeden?

Een deel van de sociale vaardigheden van een apekop zijn onderdeel van zijn persoonlijkheid. Deze zijn bijvoorbeeld zichtbaar in het doorzettingsvermogen, de wil, alertheid en natuurlijke interesses die jouw apekop vanuit zichzelf al vertoont. De sociale ontwikkeling is echter van veel verschillende factoren afhankelijk. Zo hebben externe factoren als de mogelijkheid tot sociale interactie in de thuis- en opvangsituatie een grote invloed. Daarmee kun jij dus met jouw opvoeding dus grote bijdrage leveren aan de sociale ontwikkeling.

Mijlpalen in sociale ontwikkeling dreumes

In de dreumesleeftijd van het 2e levensjaar wordt de wereld steeds groter. Jouw apekop zal zich gaan herkennen in de spiegel en gaat voor het eerst op zoek naar grenzen. Hij gaat onderzoeken wat wel en niet mag en leert daardoor ook zelf vrij snel het woordje ‘nee’ gebruiken. Niet alleen in negatieve zin gaat hij op onderzoek uit. De positieve effecten op het geven van een kusje of het zwaaien bij het vertrek leert hij. Herhaling is de sleutel tot plezier. Jouw apekop zal maar door willen gaan waaraan hij plezier beleefd, totdat jij er gek van wordt en ook zo wordt er weer een grens geleerd. Delen en inschatten wat een andere apekop leuk vindt is erg moeilijk. Zijn wereld is dan ook nog erg egocentrisch. Een verbaasde blik in de ogen bij het horen van gehuil van een andere apekop nadat jouw apekop bij hem of haar net aan de haren heeft getrokken of een speelgoed heeft afgepakt kan dus voor komen. De context van taal wordt ook steeds beter begrepen. Het verschil tussen “je mag een stukje komkommer pakken” en “pak maar eens iets lekkers van de tafel” wordt steeds beter begrepen. Na 1.5 jaar – de leeftijd dat apekoppen voor het eerst welkom zijn in de Monkey Moves lessen – neemt de woordenschat exponentieel toe, waardoor het meedraaien in sociale samenkomsten mogelijk wordt en de belangstelling in andere apekoppen toeneemt. Het wordt immers steeds makkelijker om met anderen te communiceren. Aan het einde van de dreumesleeftijd ontwikkelt de wil zich heel sterk en zal jouw apekop alles graag zelf willen doen. Dit komt voort uit de wens om snel te leren, maar kan ook resulteren in driftbuien.

Een overzicht van de sociale ontwikkeling dreumes:

 • Zichzelf herkennen in een spiegel
 • Beginnen met ‘nee’ te zeggen tegen de bedtijd en andere verzoeken
 • Plezier beleven aan het dansen op muziek
 • Dingen (bv. klusjes) en woorden van ouders na-apen
 • Woorden en opdrachten begrijpen en er op kunnen reageren
 • Beginnen met vergelijken van gelijksoortige voorwerpen
 • Met enige hulp bekende objecten kunnen vinden en herkennen in verhalenboeken•
 • Het verschil begrijpen tussen “jou” en “mij”
 • Zichzelf trots kunnen voelen als er zelfstandig iets gelukt is

Rode vlaggen in de sociale ontwikkeling van een dreumes

 • De betekenis van dagelijkse voorwerpen wordt niet begrepen (bv. “zoek iets dat je kunt eten”, in plaats van “zoek een koekje”)
 • Andere mensen niet kunnen nadoen
 • In plaats van met het speelgoed te spelen wordt het nog steeds in de mond gestopt of is er alleen maar interesse om het speelgoed te voelen of te bekijken
 • Constant van de ene activiteit naar de andere gaan en niet voor een korte periode op één ding kunnen focussen
 • Constant aandacht nodig hebben om bij een activiteit te blijven
 • Sociale ontwikkeling binnen de Monkey Moves Dreumes lessen

Een samenvatting van de sociale ontwikkeling van een dreumes is dat de taalontwikkeling, de sociale interactie – die dit met zich meebrengt – en daarmee het spelcontact ontwikkelt. Door de vaardigheden en problemen die hierbij horen bewust te stimuleren helpt Monkey Moves jou de sociale ontwikkeling van jouw apekop optimaal te stimuleren. Zo komen de volgende vaardigheden terug.

 • sociale interactie
 • na-apen van bewegingen
 • alleen spelen
 • concentreren op een activiteit
 • delen
 • ruilen
 • ontdekken
 • succes beleven
 • gebruik van fantasie stimuleren
 • op elkaar wachten

Over Monkey Moves

Monkey Moves biedt multisport lessen als middel voor fitte zelfredzame kinderen met een positief zelfbeeld. Het door bewegingswetenschappers, docenten en therapeuten ontwikkelde programma voor kinderen van 1,5 tot 9 jaar heeft als doel om kinderen op motorisch- en sociaal vlak te stimuleren. Niet alleen binnen onze lessen, maar ook daarbuiten. Onze lessen zijn klein (max 15 kinderen) en zo inclusief mogelijk. Als een kind iets minder vaardig is, motorisch of sociaal, dan verrijkt dat de lessen en de leerervaring voor alle kinderen. Zo zijn wij van mening. Je kunt bij Monkey Moves altijd een keertje meedoen met een gratis proefles. Meld je vandaag nog aan!

​Bronnen:

socialeontwikkeling.nl
kamloopschildrenstherapy.org

Gratis beweegkalender?

Nooit meer zonder ideeën!

Download onze beweegkalender en krijg voor elke dag van het jaar een beweegidee!

Overige blog items

Vriendenboekje; franchisenemer Hans Knetsch

Beweegtips

Praktische beweegtips voor kinderen per leeftijdscategorie

Vriendenboekje; franchisenemer Jordi Sticker

Ontwikkeling van het kind: de eerste vijf jaar

Vriendenboekje koen logchies

Vriendenboekje; franchisenemer Koen Logchies

Wat jij als ouder kan doen om bewegen voor jouw kindje makkelijker te maken

Monkey Moves

Leer(t) kinderen een leven lang gezond bewegen

progress bar

je bent bijna klaar. Waar mogen we ‘m naar toe sturen?

Scheurkalender-2021-voorkant-mini

Geen zorgen je gegevens zijn veilig en worden alleen voor Monkey Moves doeleinden gebruikt.

Gratis beweegkalender?

Download gratis onze beweegkalender vol leuke beweegideeën.

Scheurkalender-2021-voorkant-mini

Waar wil je op inloggen?

Klik op de knop hieronder of je wilt inloggen op jullie leslocatie of naar onze online community wilt gaan.

Leslocatie login

Plan je volgende lessen in, wijzig je lidmaatschap of stuur een bericht naar jouw docent

Clubhuis login

Kom in contact met de andere leden van Monkey Moves, vind gratis extra beweegactiviteiten en doe mee aan leuke challenges via ons digitale clubhuis.