Sociale ontwikkeling peuter

Samenvatting: In de peuterleeftijd kun je een hoop doen om de sociale ontwikkeling van jouw peuter te bevorderen. Er verandert een hoop voor jou als ouder. Van je puur verzorgende taak krijg je een opvoedtaak, omdat jouw peuter leert dat hij een individu is. Duidelijke regels en af en toe de confrontatie aangaan helpt de sociale ontwikkeling van jouw peuter.

Bij Monkey Moves zijn onze lessen met zorg samengesteld door wetenschappers, fysiotherapeuten docenten en ouders. In deze serie blogs gaan we verder de diepte in met betrekking tot de sociale ontwikkeling van kinderen in de leeftijdsfasen dreumes, peuter, kleuter en schoolkind.

Sociale ontwikkeling

Er bestaan verschillende definities over wat sociale ontwikkeling is. Dit omdat de sociale ontwikkeling een groot en complex gebied omvat de algehele ontwikkeling van een kind. De sociale ontwikkeling – of sociaal-emotionele ontwikkeling – valt te zien als de ontwikkeling van de wijze waarop een kind leert om te gaan met anderen en anderen met hem/haar. Het gaat daarbij dus om het controleren en sturen van de juiste emoties op de juiste momenten. Zo gemakkelijk is dat nog niet. Zodra kinderen geboren worden ontwikkelen ze relaties met mensen om hen heen, maar op de juiste manier communiceren, delen en interacteren met anderen duurt jaren om te ontwikkelen. In de peuterleeftijd van 3-4 jaar neemt de sociale ontwikkeling een vlucht doordat jouw apekop zichzelf begint te zien als individu en hij zal zijn zelfstandigheid dan ook steeds meer gaan verkiezen boven jouw zorg. Hier horen natuurlijk wel regeltjes bij die hij zal moeten ontdekken. ​

​Wat kan de sociale ontwikkeling van een peuter beïnvloeden?

Hoewel een deel van de sociale vaardigheden van een apekop onderdeel van zijn aangeboren persoonlijkheid, is sociale ontwikkeling van veel verschillende factoren afhankelijk. Zo hebben externe factoren als de mogelijkheid tot sociale interactie in de thuis- en opvangsituatie een grote invloed. Daarmee kun jij dus met jouw opvoeding dus grote bijdrage leveren aan de sociale ontwikkeling van jouw apekop. Het ontwikkelen van emoties, het zelfbeeld, temperament, motivatie en de hechting van kind worden beïnvloed. Juist ook in de peuterfase. Het na-apen gaat nu ook complexere vormen aannemen wat betekent dat jij als rolmodel steeds belangrijker wordt.​

​Mijlpalen in sociale ontwikkeling peuter

Binnen de sociale ontwikkeling van de peuter is het ontstaan van zelfbewustzijn een belangrijke mijlpaal. Voor zijn gevoel is de apekop het middelpunt van de wereld en zal er dus alles aan doen om alle aandacht op te eisen. Aan het begin is dit heel grappig voor zijn omgeving en dus zal dit gedrag positief bekrachtigd worden. Voor jou als ouder betekent deze mijlpaal ook een grote verandering namelijk van met name verzorgen naar opvoeden. Want jou peuter leert begrijpen dat jij er ook nog bent ook al kan hij je niet zien en gaat dus op onderzoek uit. Complimentjes zijn erg belangrijk om het zelfvertrouwen te vergroten wat ook de zelfredzaamheid zal vergroten. Herinneringen, fantasie en werkelijkheid zijn nog niet gescheiden en lopen door elkaar. Jouw apekop leeft dan ook in een prachtige fantasiewereld en kan volledig opgaan in fantasie spellen zoals “vadertje en moedertje”en “jungles en aapies” ;). Het nadeel hiervan is dat ook angsten kunnen gaan ontstaat die niet van werkelijkheid te onderscheiden zijn voor jouw apekop. Neem deze angst serieus en jaag die boze gorrila’s de kamer maar uit. Jouw apekop leert steeds beter het concept ‘wij’ begrijpen en kan steeds beter leren delen en wachten op zijn beurt. Ook het inschatten hoe de omgeving reageert op bepaald gedrag is leuk om te ontdekken. Zowel de leuke als de stoute dingen. Als onderdeel hiervan ontwikkelt ook de wil zich sterk.Koppigheid hoort hierbij en wie zijn er nu een beter proefkonijn dan de ouders. het is echt niet zijn bedoeling op je te pesten. Hij doet dit bij jou juist omdat hij jou vertrouwt. De koppigheid en ‘het nog niet sociaal handig reageren’ vormen wel het begin van sociaal gedrag te snappen, maar dit klopt niet met zijn egocentrische wereld visie. Hierdoor kunnen ook driftbuien onstaan. Dit is niet bedoelt als strijd. Later zal hij leren deze driften met hoge functies van het brein te onderdrukken. Geef dus duidelijke grenzen aan, spoor het juiste gedrag aan en wees geduldig (Hoe moeilijk ook!). Geef het goede voorbeeld, in de sociale ontwikkeling van jouw peuter ben jij zijn rolmodel. En na-apen is wat ze het beste kunnen!

​Een overzicht van de sociale ontwikkeling peuter:

 • Deelt speelgoed, en kan om de beurt speelgoed delen met hulp
 • Initieert of doet mee aan spellen met andere kinderen en verzint spellen
 • Kan eenvoudige spelregels opvolgen, maar wil altijd winnen
 • Begint met acteren, speelt hele scenes, zoals reizen of het nadoen van dieren
 • Kan bazig en uitdagend zijn
 • Toont meer zelfstandigheid
 • Ervaart een breed scala van emoties (dat wil zeggen: jaloezie, opwinding, angst, geluk, woede)
 • Minder egocentrisch
 • Meer gelijkmatig gehumeurd en meewerkend met ouders
 • Kan gehecht raken aan vriendjes

Rode vlaggen in de sociale ontwikkeling van een peuter

 • Niet in staat om te starten of mee te doen in spel met andere kinderen
 • Niet in staat om te delen met andere kinderen
 • Afhankelijk zijn van verzorgers voor alles
 • Zeer star over routines, en wordt erg boos als er dingen zijn veranderd
 • Extreem moeilijk te scheiden van jou
 • Passief of angstig, en niet het niet willen proberen van dingen die kinderen van zijn leeftijd aan het doen zijn
 • Extreme angsten die interfereren met de dagelijkse activiteiten

Sociale ontwikkeling binnen de Monkey Moves Peuter lessen

Jouw peuter gaat op ontdekkingstocht in een fantasiewereld. Wij kunnen ons voor onze lessen geen beter apekoppen verzinnen! We nemen ze mee in de wereld van de jungle met alle apen, andere beesten en vruchten die de jungle rijk is. Zelfvertrouwen en zelfredzaamheid zijn belangrijke thema’s voor Monkey Moves. We stimuleren dan ook in onze lessen het zelfontdekkend leren naast een focus op de volgende sociale vaardigheden

 • gebruik van fantasie stimuleren​
 • ​sociale interactie
 • na-apen van bewegingen
 • zoeken en vinden
 • alleen spelen
 • concentreren op een activiteit
 • delen en ruilen
 • ontdekken
 • succes beleven
 • op elkaar wachten

Over Monkey Moves

Monkey Moves biedt multisport lessen als middel voor fitte zelfredzame kinderen met een positief zelfbeeld. Het door bewegingswetenschappers, docenten en therapeuten ontwikkelde programma voor kinderen van 1,5 tot 9 jaar heeft als doel om kinderen op motorisch- en sociaal vlak te stimuleren. Niet alleen binnen onze lessen, maar ook daarbuiten. Onze lessen zijn klein (max 15 kinderen) en zo inclusief mogelijk. Als een kind iets minder vaardig is, motorisch of sociaal, dan verrijkt dat de lessen en de leerervaring voor alle kinderen. Zo zijn wij van mening. Je kunt bij Monkey Moves altijd een keertje meedoen met een gratis proefles. Meld je vandaag nog aan!

Bronnen:

Gratis beweegkalender?

Nooit meer zonder ideeën!

Download onze beweegkalender en krijg voor elke dag van het jaar een beweegidee!

Overige blog items

Vriendenboekje; franchisenemer Hans Knetsch

Beweegtips

Praktische beweegtips voor kinderen per leeftijdscategorie

Vriendenboekje; franchisenemer Jordi Sticker

Ontwikkeling van het kind: de eerste vijf jaar

Vriendenboekje koen logchies

Vriendenboekje; franchisenemer Koen Logchies

Wat jij als ouder kan doen om bewegen voor jouw kindje makkelijker te maken

Monkey Moves

Leer(t) kinderen een leven lang gezond bewegen

progress bar

je bent bijna klaar. Waar mogen we ‘m naar toe sturen?

Scheurkalender-2021-voorkant-mini

Geen zorgen je gegevens zijn veilig en worden alleen voor Monkey Moves doeleinden gebruikt.

Gratis beweegkalender?

Download gratis onze beweegkalender vol leuke beweegideeën.

Scheurkalender-2021-voorkant-mini

Waar wil je op inloggen?

Klik op de knop hieronder of je wilt inloggen op jullie leslocatie of naar onze online community wilt gaan.

Leslocatie login

Plan je volgende lessen in, wijzig je lidmaatschap of stuur een bericht naar jouw docent

Clubhuis login

Kom in contact met de andere leden van Monkey Moves, vind gratis extra beweegactiviteiten en doe mee aan leuke challenges via ons digitale clubhuis.