Van voorzichtige welp naar trotse Leeuw

In een vorige blog  Je kind kan meer dan je denkt! heb ik het gehad over zelfredzaamheid van de kinderen en de voorzichtige opvoeding waar veel ouder maar ook kinderopvang organisaties mee te maken hebben. Niet zo lang geleden kwam het bericht dat kinderen op de kinderopvang weinig mogen, omdat de organisatie bang is voor de gevaren waaraan de kinderen bloot gesteld worden. Wat heeft deze betutteling nou eigenlijk tot gevolg bij het kind?

Door: Niek Zoethout

Een waar gebeurd verhaal

Ik wil jullie meenemen in het verhaal wat ik als sportdocent mee maakte. Waar ik de drive, de passie en de apegekke lessen voor doe!

Begin januari 2018 startte ik met mijn Monkey Moves lessen voor de leeftijd van 4-6 en 6-9 jaar in Zeist. Bij één van die lessen viel één apekop op doordat hij voorzichtig en met wat moeite door de jungle ging. Door veel met hem te praten en de helpende hand te geven, lukte het hem om door het parcours te komen. Waar veel kinderen bij een paar keer met hulp het wel lukt of het zelf wilt proberen, bleef hij staan wachten tot je kwam helpen. Bijvoorbeeld over de evenwichtsbalk lopen of zichzelf door het wandrek laten zakken, even hangen en op de mat springen. Hij vond dit zo spannend dat hij het niet deed tot iemand hem goed vast hield.

Na een gesprek met de ouder bleek hij heel beschermt te zijn opgevoed. Zijn ouders die in die les zagen wat leeftijdgenoten deden en wat hun kind deed, waren opzoek naar een sport die hem ging helpen om motorisch sterker te worden. Laat dat nou net zijn waar wij als Monkey Moves goed in zijn. Ik vertelde ze dat we door de verschillende sporten, zijn zelfvertrouwen en zelfredzaamheid naast de motorische vaardigheden willen laten groeien.

In het half jaar wat daarna volgde, zag je hem groeien. Waar ik hem eerst met twee handen moest helpen ging het naar één hand of een simpele aanraking van een voet zodat hij het gevoel had dat hij gesteund werd! Ik kan het nu proberen. Na een aantal maanden liep hij al zonder hulp over de evenwichtsbalk. Door alle groei bij hem te benoemen en het hem zelf te laten zeggen wat hij gedaan heeft, zag je ook zijn zelfvertrouwen groeien.

Bij één van de laatste lessen liet hij met trots aan zijn ouders zijn groei zien. Bijna rennend over de evenwichtsbalk, zelfstandig door het wandrek en niet door het eerst gaatje maar een paar hoger. Zijn ogen straalde toen hij zag hoe trots zijn ouders op hem waren!

De motorische groei, het zelfbeeld, het zelfvertrouwen en de sociale- emotionele vaardigheden hebben afgelopen half jaar een fantastische groei door gemaakt.

Voor zijn ontwikkeling liep hij ook bij een speltherapeute. Ik heb haar gevraagd wat zij gezien heeft in de ontwikkeling.

Speltherapeute aan het woord over Monkey Moves:

Het is voor kinderen van belang om te sporten/bewegen, zodat ze zichzelf kunnen leren kennen en vertrouwen krijgen op fysiek, mentaal en sociaal terrein. Behalve de fysieke uitdagingen komen ook thema’s op sociaal-emotioneel vlak aan de orde, als uitdagingen aangaan, grenzen leren kennen, samenwerken, rekening houden met een ander, succeservaringen en teleurstellingen verwerken, hulp vragen etc.

Al deze thema’s kunnen kinderen in sport en spel en dus bij Monkey Moves “oefenen”, waarbij veiligheid een zeer belangrijk aspect is. d.w.z. veilig voelen bij de instructeur (en dat zit goed tussen deze apekop en meester Niek) en ook veiligheid bieden door af te stemmen op leeftijd en ontwikkeling van de kinderen. En natuurlijk is plezier ook een heel belangrijk ingrediënt!

Ouders aan het woord:

Dit is aansluitend op het verhaal dat deze apekop, mede dankzij Monkey Moves, in minder dan een half jaar tijd zo’n ontwikkelingssprong heeft gemaakt op sociaal-emotioneel en motorisch gebied, dat hij na de zomervakantie toch naar groep 2 mag. Eerst was er sprake van dat hij na de zomervakantie in groep 1 zou blijven, aangezien hij iets achter liep op sociaal-emotioneel gebied en het leek dat hij zich niet helemaal veilig voelde in de klas.

Wij als ouders hebben er nooit bij stil gestaan dat sporten meer is dan alleen gezond en actief bezig zijn. We hebben diverse sporten uitgeprobeerd, maar onze apekop reageerde niet heel enthousiast op het sportaanbod. Totdat hij begon met Monkey Moves. De combinatie van om de 3 weken een andere sport leren en elke les genoeg ruimte voor klimmen en klauteren, vindt hij helemaal geweldig. Ook wij hebben in een korte tijd een enorme ontwikkeling gezien bij hem, met name in zijn zelfvertrouwen. De opzet van Monkey Moves draagt hier aan bij (er is over alles goed nagedacht) maar ook de begeleiding van meester Niek draagt hier enorm aan bij. Je voelt onze apekop, maar ook ieder ander kind heel goed aan en motiveert en begeleidt ze individueel precies op de juiste manier.

Dit voorbeeld is waar ik, maar ook het hele team van Monkey Moves naar streven! Dit is het doel: De multisport gebruiken als middel voor fitte, zelfredzame kinderen met een positief zelfbeeld! Door de juiste manier van feedback geven spreken we de growth mindset aan van deze apekop. Hij moet zich veilig en gezien voelen, zodat hij zich durft te ontwikkelen. Ik ben zo trots op deze apekop dat hij in korte tijd deze stappen heeft gemaakt!

Ga genieten van sport en spel waardoor de kids hun grenzen gaan ontdekken en misschien wel verleggen!

Gratis beweegkalender?

Nooit meer zonder ideeën!

Download onze beweegkalender en krijg voor elke dag van het jaar een beweegidee!

Overige blog items

Vriendenboekje; franchisenemer Hans Knetsch

Beweegtips

Praktische beweegtips voor kinderen per leeftijdscategorie

Vriendenboekje; franchisenemer Jordi Sticker

Ontwikkeling van het kind: de eerste vijf jaar

Vriendenboekje koen logchies

Vriendenboekje; franchisenemer Koen Logchies

Wat jij als ouder kan doen om bewegen voor jouw kindje makkelijker te maken

Monkey Moves

Leer(t) kinderen een leven lang gezond bewegen

progress bar

je bent bijna klaar. Waar mogen we ‘m naar toe sturen?

Scheurkalender-2021-voorkant-mini

Geen zorgen je gegevens zijn veilig en worden alleen voor Monkey Moves doeleinden gebruikt.

Gratis beweegkalender?

Download gratis onze beweegkalender vol leuke beweegideeën.

Scheurkalender-2021-voorkant-mini

Waar wil je op inloggen?

Klik op de knop hieronder of je wilt inloggen op jullie leslocatie of naar onze online community wilt gaan.

Leslocatie login

Plan je volgende lessen in, wijzig je lidmaatschap of stuur een bericht naar jouw docent

Clubhuis login

Kom in contact met de andere leden van Monkey Moves, vind gratis extra beweegactiviteiten en doe mee aan leuke challenges via ons digitale clubhuis.