Zou mijn kind niet eigenlijk een teamsport moeten doen?

We horen het wel vaker, zou mijn kind niet eigenlijk een team sport moeten doen in plaats van Monkey Moves. Een team sport is toch erg belangrijk voor de ontwikkeling. Dat klopt! Er zitten ontzettend veel voordelen aan het doen van een teamsport!
Dat vinden wij ook en daarom lopen we het eens met je door en vertellen we natuurlijk ook waarom wij denken dat Monkey Moves om mee te beginnen ook een goede optie is.

Deelnemen aan een teamsport zorgt ervoor dat kinderen naast motorische vaardigheden nog een aantal vaardigheden ontwikkelen.

Het belangrijkste waar veel ouders aan denken is samenwerken.

Samenwerken:

Een onderdeel zijn van een team en samen naar een doel werken. Dat is natuurlijk prachtig. Je hebt elkaar nodig om het doel te bereiken. Iedereen denkt anders en daarin een gezamenlijke middenweg vinden is een goede uitdaging. Tevens leer je zo om anderen te respecteren en te steunen daar waar nodig. Samenwerken is dus een belangrijk onderdeel. Maar heb je daarvoor perse een teamsport voor nodig? Wij denken bij Monkey Moves van niet. Veel van de aspecten die in een teamsport aan bod komen, komen namelijk ook aan bod in onze Monkey Moves lessen. Bijvoorbeeld samenwerken. We doen veel activiteiten waar kinderen worden uitgedaagd samen een doel te bereiken. Maar ook veel spellen waar ze bijvoorbeeld met partner bandjes aan elkaar gekoppeld worden. Zo moeten ze elkaar helpen, elkaar vertrouwen winnen en heel goed naar elkaar luisteren wat de ander nodig heeft.

 

Leren communiceren:

Communicatie is super belangrijk weten we. Kinderen moeten zich op een goede manier weten uit te drukken. Bijvoorbeeld als je samen een voetbalwedstrijd speelt. Je moet communiceren om te kunnen scoren en verdedigen. Maar ook als ze te maken krijgen met verdriet omdat ze een wedstrijd hebben verloren dan is het fijn als ze onderling kunnen communiceren. Zo kunnen ze elkaar ook een hart onder de riem zitten.
Ook communicatie laten we (natuurlijk) aan bod komen. Luisteren is bijvoorbeeld een belangrijk onderdeel. We dagen kinderen uit goed te luisteren naar de docent en naar elkaar. Zo leren ze instructies opvolgen en behoeftes van anderen kinderen inschatten.

 

Competitie:

In alle teamsporten zit een wedstrijd variant. Wedstrijden zijn leuk en zorgen voor samenhorigheid.
Wij vinden er echter ook een nadeel aanzitten. Vooral bij de hele jonge kinderen. Zij moeten vooral het plezier in een sport kunnen ervaren zonder daar meteen het gevoel bij te krijgen dat ze hebben gefaald. Het is jammer als kleine jongens of meisjes een leuke voetbal wedstrijd hebben gespeeld en van de 22 kindjes op het veld er 11 teleurgesteld afkomen. Natuurlijk moeten ze om leren gaan met teleurstellingen en winnen en verliezen, maar wij zijn van mening dat dit niet het plezier van de sport mag beïnvloeden.. Daarom werken we bij Monkey Moves non-competitief. Dat wil zeggen dat we winnen of verliezen niet belangrijk vinden.

 

Een succeservaring voor zoveel mogelijk kinderen

Onze mening? Een teamsport is zeker goed, maar deelnemen aan een teamsport, zodat je kind een teamsport doet,zou niet het uitgangspunt moeten zijn. Ieder kind is anders en als kinderen een aantal jaar met Monkey Moves multisport hebben gedaan dan ontdekt jouw apekop van zelf wat hij of zij leuk vindt en waar hun kwaliteiten liggen. En zeg nou zelf, het is toch veel belangrijker dat kinderen iets doen waar ze echt blij en gelukkig van worden en waar ze een succeservaring uit kunnen halen dan de sport die papa of mama voor ze bedacht heeft.

En tot die tijd?

Laat ze lekker ontdekken, genieten, spelen en basismotorische vaardigheden ontwikkelen bij Monkey Moves. Boek vandaag nog jouw gratis proefles!

Gratis beweegkalender?

Nooit meer zonder ideeën!

Download onze beweegkalender en krijg voor elke dag van het jaar een beweegidee!

Overige blog items

Vriendenboekje; franchisenemer Hans Knetsch

Beweegtips

Praktische beweegtips voor kinderen per leeftijdscategorie

Vriendenboekje; franchisenemer Jordi Sticker

Ontwikkeling van het kind: de eerste vijf jaar

Vriendenboekje koen logchies

Vriendenboekje; franchisenemer Koen Logchies

Wat jij als ouder kan doen om bewegen voor jouw kindje makkelijker te maken

Monkey Moves

Leer(t) kinderen een leven lang gezond bewegen

progress bar

je bent bijna klaar. Waar mogen we ‘m naar toe sturen?

Scheurkalender-2021-voorkant-mini

Geen zorgen je gegevens zijn veilig en worden alleen voor Monkey Moves doeleinden gebruikt.

Gratis beweegkalender?

Download gratis onze beweegkalender vol leuke beweegideeën.

Scheurkalender-2021-voorkant-mini

Waar wil je op inloggen?

Klik op de knop hieronder of je wilt inloggen op jullie leslocatie of naar onze online community wilt gaan.

Leslocatie login

Plan je volgende lessen in, wijzig je lidmaatschap of stuur een bericht naar jouw docent

Clubhuis login

Kom in contact met de andere leden van Monkey Moves, vind gratis extra beweegactiviteiten en doe mee aan leuke challenges via ons digitale clubhuis.