Wat zijn de spelregels van Hockey?

Hieronder leggen we de algemene spelregels uit van de meest voorkomende wedstrijd vorm van hockey: veldhockey.

Hockey wordt gespeeld met twee teams van 11 spelers die tegen elkaar spelen. Op het veld moeten er minimaal 8 zijn en in een team mogen maximaal 16 spelers zitten. Er zijn dus maar maximaal 5 reserves toegestaan maar je mag wel onbeperkt wisselen. Elk team beschikt over een keeper, deze moet goed beschermd zijn en dus altijd een helm dragen, beenbeschermers en voetbeschermers. Alle spelers zijn verplicht om scheenbeschermers en mondbeschermers te dragen. De reden dat deze bescherming nodig is, is omdat de hockeybal heel hard is.

Alle spelers hebben een speciale hockeystick met een platte en bolle kant aan de onderkant. Met de stick mogen de spelers de bal stoppen, slaan en pushen. Dit mag alleen met de platte kant en dus niet met de bolle kant. De bal moet binnen de lijnen van het veld blijven en het doel is om meer punten dan de tegenstander te scoren.

Scoren is alleen mogelijk binnen de cirkel om het doel van de tegenstander. Het is een doelpunt als de bal achter de doellijn is.

Iedereen dient zich aan de regels te houden. Doe je dat niet dan is er een overtreding en krijg je een straf. Je krijgt een straf als je: De tegenstander hindert, intimideert of in de weg staat als diegene een hoge bal aan wil nemen. Ook krijg je een straf als je bal met de bolle kant aanneemt, de bal hoger raakt dan schouderhoogte en gevaarlijk speelt.

Er zijn drie verschillende straffen: Een vrije slag, een strafcorner en een strafbal.

Een vrije slag wordt toegekend als er een overtreding van een speler is in het gebied tussen de 23-meterlijnen, er een overtreding is van een aanvaller in het 23-metergebied van de tegenpartij, of als er een onopzettelijke overtreding is van een verdediger in zijn 23-metergebied, buiten zijn cirkel.

Een strafcorner wordt toegekend als er een onopzettelijke overtreding is van een verdediger in zijn cirkel, waarbij geen doelpunt wordt voorkomen, als er een opzettelijke overtreding van een verdediger is binnen zijn 23-metergebied, buiten de cirkel en als er opzettelijk over de eigen achterlijn gespeeld wordt.

De strafbal wordt toegekend als er een overtreding is binnen de cirkel waardoor er een doelpoging wordt gehinderd.

Als laatst is er bij een gelijkspel een shoot-out. Hierbij probeert er één speler bij de keeper te scoren. De poging is over als de bal uit het veld is of achter de doellijn komt.

Overige Monkey Moves sporten

Waar wil je op inloggen?

Klik op de knop hieronder of je wilt inloggen op jullie leslocatie of naar onze online community wilt gaan.

Leslocatie login

Plan je volgende lessen in, wijzig je lidmaatschap of stuur een bericht naar jouw docent

Clubhuis login

Kom in contact met de andere leden van Monkey Moves, vind gratis extra beweegactiviteiten en doe mee aan leuke challenges via ons digitale clubhuis.