even geduld, de pagina wordt geladen...

Locatie zoeker

Voor ouders

Vallen

bij Monkey Moves

Hoewel vallen geen echte sport is is het een complexe vaardigheid die het verdient apart genoemd te worden. Er is de laatste tijd veel aandacht voor vallen en dat is terecht. Het aantal botbreuken bij kinderen blijft verhoogd en dit is terug te leiden naar onvoldoende in staat zijn om adequaat te reageren op een bepaalde situatie en om tijdens het vallen vanuit reflex de val te kunnen breken. Om een (judo)rol in een reflex te kunnen uitvoeren in een vallende situatie moet hij bijna op “hersenstam niveau” zijn ingeslepen. Dat wil zeggen dat je – nog voordat je bewust kunt nadenken over het feit dat je een rol moet maken om een val te breken – de beweging al ingezet wordt. Hierdoor wordt een val zo goed mogelijk opgevangen.

Is Vallen een teamsport of een individuele sport?

Vallen gebeurt veelal alleen

Zijn er bij Vallen verschillende onderdelen?

Vallen kan vanaf een verhoging naar omlaag, na het struikelen terwijl er vooruit bewogen wordt of achteruit wordt bewogen. Sommige mensen vallen omhoog, maar dat is een andere tak van sport 😉

Wat zijn de spelregels van / bij Vallen?

De allerbelangrijkste regel bij vallen is dat de bewegingsenergie op een soepele manier wordt overgebracht van een veelal rechte lijn (namelijk van hoog naar laag) naar een andere richting. Dit kan bijvoorbeeld door dit om te zetten naar: a) voorwaartse snelheid of b) de impact op het lichaam over een groot lichaamsoppervlak te verdelen of c) de energie wordt om gezet in geluid. Bij de eerste situatie kun je denken aan een stoere free runner die van een hoogte naar beneden springt. Je ziet dan altijd een hele snelle rol bij de landing. Op deze manier zetten ze de vallende (vaak op bot brekende) snelheid om in voorwaartse snelheid. Zo kunnen ze voorkomen dat ze blessures oplopen. Als het goed gaat.

Een judoka leert zijn val vaak breken door een rol of het afslaan. Door de val over een groot gedeelte van het lichaam te verdelen – in plaats van op een punt te centreren (bijvoorbeeld een pols) – wordt de impact op het lichaam ook verdeeld en doet het minder pijn. Het creëren van het geluid leidt ook een deel van de kracht op het lichaam weg.

De hoofdregel bij vallen is dus de impact van de val niet op een klein deel van het lichaam terecht te laten komen.

Welke spullen heb je nodig voor Vallen?

Veel oefenen met klimmen en klauteren, veel rollen en draaien en reactie spelletjes spelen.

Welke vaardigheden ontwikkelt jouw apekop bij Monkey Moves Vallen?

Als je goed naar Vallen kijkt, dan kun je er een aantal basisvaardigheden uit halen. Bij Monkey Moves verdelen we deze vaardigheden in statische vaardigheden, verplaatsingsgerichte vaardigheden (waarbij je jezelf verplaatst) en manipulatieve vaardigheden (waarbij je iets of iemand verplaatst). Bij veel sporten ontwikkelen kinderen ook sociaal- emotionele vaardigheden.

Statische vaardigheden bij Vallen

Vallen bevat de volgende statische vaardigheden

Staan

In opgerichte houding rusten. Waarbij tenzij ander...

Verplaatsingsgerichte vaardigheden bij Vallen

Vallen bevat de volgende verplaatsingsgerichte vaardigheden

Roteren

Roteren (draaien) kan om de lengte-as en de breedt...

Springen & Landen

Springen is een beweging die zich kenmerkt door ee...

Manipulatieve vaardigheden bij Vallen

Vallen bevat de volgende manipulatieve vaardigheden

Trekken & Duwen

Bij trekken / duwen wordt kracht uitgeoefend op ee...

Sociaal- emotionele vaardigheden bij Vallen

Vallen bevat de volgende sociaal emotionele vaardigheden

Vertrouwen

Vertrouwen is de bereidheid van een persoon of gro...

Thuis aan de slag met Vallen

Probeer nu Monkey Moves PLAY!

Ontvang de leukste activiteiten voor jullie samen via de Monkey Moves PLAY app op je mobiel.

Download hem nu via de app store:

Menu