even geduld, de pagina wordt geladen...

Locatie zoeker

Voor ouders

Tennis

bij Monkey Moves

Tennis is een sport waarbij het de bedoeling is om een kleine bal heel moeilijk naar de tegenstander te spelen zodat hij deze niet binnen één keer stuiteren terug kan spelen. Je mag de tennisbal alleen maar terug spelen met een racket. Tennis speel je op een veld met een laag hangend net ertussen. Je moet op je eigen helft blijven tijdens het spel, maar die helft is best groot. Je moet dus goed kunnen rennen.

Is Tennis een teamsport of een individuele sport?

Allebei, want je kunt tennis alleen spelen (single) of samen met een teamgenoot (double). Wat heel leuk is van tennis, is dat het ook gemixt wordt gespeeld. Een team bestaat dan uit een man en een vrouw. Tennis is één van de weinige sporten waar mannen en vrouwen samen spelen.

Zijn er bij Tennis verschillende onderdelen?

Tennis kent heel veel verschillende varianten, kijk maar!
Tafeltennis: dit is een super snelle vorm van tennis! De rackets en het balletje zijn heel klein en het wordt gespeeld op een tafel.
Badminton: hier hangt het net hoger dan bij gewoon tennis en er wordt niet met een bal gespeeld, maar met een shuttle. Ook het racket is anders.
Beachtennis: beach betekent strand, dus beachtennis speel je in het zand! Bij beachtennis hangt het net, net zoals bij badminton, iets hoger dan bij gewoon tennis. Je kunt bij beachtennis spectaculaire sprongen maken, want je valt toch zacht in het zand.
Squash: bij deze vorm van tennis deel je samen één veld. Je speelt de bal tegen de muur. De bal moet boven een lijn (het net) de muur raken. Daarna probeert je tegenstander de bal weer tegen de muur te spelen. Door slim gebruik te maken van de muren aan de zijkant, kun je het je tegenstander moeilijk maken!.
Padel: dit is een combinatie van squash en tennis. Het racket is anders dan bij gewoon tennis en er wordt gespeeld in een soort glazen kooi, zodat je ook de muren kunt gebruiken om het de tegenstander moeilijk te maken. Je speelt padel altijd 2 tegen 2.
Picklebal: deze vorm van tennis is speciaal ontwikkeld voor oudere mensen. Het veld is wat kleiner, maar gaat wel heel snel.

Wat zijn de spelregels van / bij Tennis?

Wanneer er via een toss bepaalt is welk team mag beginnen, begint de wedstrijd. Het spel begint met een service, die bovenhands of onderhands geslagen mag worden, vanaf de rechterkant van het veld. De bal moet zonder het net te raken in het servicevak van de tegenstander komen. Dit is het vak schuin tegenover degene die serveert. Dat is nog best moeilijk! Gelukkig mag je het altijd 2x proberen. Bij de 2e servicebeurt serveer je vanaf de linkerkant van het veld. En zo blijf je afwisselen totdat je een game gewonnen hebt.
Bij tennis verdien je een punt als de tegenstander de bal niet terug kan slaan. Pas op dat je zelf geen fouten maakt, want dan krijgt de tegenstander meteen een punt! Dit gebeurt als je 2 keer verkeerd serveert, de bal in het net slaat of de bal uitslaat.
De puntentelling is best gek bij tennis, want voor 1 punt, worden meteen 10 of 15 punten geteld! Het rijtje ziet er dus zo uit: 15-30-40-voordeel/nadeel-gewonnen! Dat laatste is wat ingewikkeld voor kinderen. Het gaat er eigenlijk om dat je minstens 1 score verschil voor staat als je de 40 voorbij bent. Dan heb je een ‘game’ gewonnen. Als je als eerste 6 games gehaald hebt, heb je een ‘set’ gewonnen. Bij 2 gewonnen sets heb je de wedstrijd gewonnen. Dat klinkt best ingewikkeld hè? Een echte tenniswedstrijd kan daarom ook best 4 uur duren!

Welke spullen heb je nodig voor Tennis?

Net als bij een hoop andere sporten heb je eigenlijk niet zo heel veel nodig om te beginnen met tennissen. Je hebt een racket en een bal nodig. Je kunt de bal tegen een muurtje slaan om te leren hoe de bal stuitert. Ook kun je een touw of waslijn ophangen om overheen te slaan. Op veel plekken zijn er ook tennisveldjes te vinden waar je vrij kunt tennissen.

Welke vaardigheden ontwikkelt jouw apekop bij Monkey Moves Tennis?

Als je goed naar Tennis kijkt, dan kun je er een aantal basisvaardigheden uit halen. Bij Monkey Moves verdelen we deze vaardigheden in statische vaardigheden, verplaatsingsgerichte vaardigheden (waarbij je jezelf verplaatst) en manipulatieve vaardigheden (waarbij je iets of iemand verplaatst). Bij veel sporten ontwikkelen kinderen ook sociaal- emotionele vaardigheden.

Statische vaardigheden bij Tennis

Tennis bevat de volgende statische vaardigheden

Staan

In opgerichte houding rusten. Waarbij tenzij ander...

Dragen/Tillen

Dragen is het ondersteunen van een voorwerp door m...

Verplaatsingsgerichte vaardigheden bij Tennis

Tennis bevat de volgende verplaatsingsgerichte vaardigheden

(Hard)lopen

Lopen is het voortbewegen van het lichaam door geb...

Springen & Landen

Springen is een beweging die zich kenmerkt door ee...

Manipulatieve vaardigheden bij Tennis

Tennis bevat de volgende manipulatieve vaardigheden

Heffen

Bij heffen wordt er een voorwerp of een eigen lede...

Slaan

Bij het slaan wordt met een ledemaat of voorwerp t...

Stuiteren

Bij het stuiteren wordt een elastisch voorwerp met...

Vangen & Werpen

Bij vangen wordt een voorwerp dat zich in een vluc...

Sociaal- emotionele vaardigheden bij Tennis

Tennis bevat de volgende sociaal emotionele vaardigheden

Communiceren

Communiceren het door middel van signalen als zend...

Helpen

Elkaar helpen is een vaardigheid die onderdeel is ...

Omgaan met tegenslagen

Tegenslag, de uitkomst of uitvoering gaat niet zoa...

Samenwerken

Bij samenwerken gaat om de vaardigheid om samen me...

Vertrouwen

Vertrouwen is de bereidheid van een persoon of gro...

Thuis aan de slag met Tennis

Probeer nu Monkey Moves PLAY!

Ontvang de leukste activiteiten voor jullie samen via de Monkey Moves PLAY app op je mobiel.

Download hem nu via de app store:

Menu