even geduld, de pagina wordt geladen...

Locatie zoeker

Voor ouders

Competentie Matrix

Monkey Moves

De Monkey Moves Competentie Matrix; een wetenschappelijk geïnspireerde tool die het mogelijk maakt om multisport te kunnen aanbieden op elke leeftijd. De Bewegingswetenschappers van Monkey Moves hebben in de literatuur gekeken naar de belangrijkste en goed onderzochte vaardigheden die kinderen moeten leren om zich goed te kunnen ontwikkelen. In eerste instantie de motorische vaardigheden, maar daarna ook de sociaal- emotionele en cognitieve vaardigheden.

Van al deze vaardigheden is in de literatuur nagegaan wanneer een kind wat zou moeten kunnen. Zo is er bijvoorbeeld een antwoord gezocht op de vragen: wanneer kan een kind gooien?, vanaf wanneer kan een kind gericht gooien en ontwikkelt het gooien en vangen zich verder?

Een bekende uitspraak in de multisport wereld is: “Sporten hebben meer gemeen dan ze van elkaar verschillen”. Ga maar na; wat is echt het verschil tussen handbal, basketbal en korfbal? Het zijn details in de regels van hoe vaak je mag stuiteren, met hoeveel mensen je waar in het veld staat en hoe het scoren gebeurt. Ze hebben gemeen dat elke speler moet kunnen (hard)lopen, roteren, springen & landen, staan, dragen & tillen, heffen, slaan, stuiteren, vangen & werpen en dit allemaal in een dynamische situatie moet kunnen uitvoeren.

De 11+ populairste sporten zijn door het team van Monkey Moves uit elkaar gehaald en op basis van het literatuuronderzoek zijn de lessen met grote zorgvuldigheid samengesteld op de inhoud.

Bekijk via deze link een overzicht van alle sporten uit het Monkey Moves programma en leer op deze pagina meer over de Monkey Moves 360ą„°-methode.

Neem via onderstaande pagina’s een deep dive in de Monkey Moves Competentiematrix. Maikai (onze oude wijze aap) neemt je graag mee op ontdekkingsreis. Veel plezier!

Motorische vaardigheden

Motorische vaardigheden verwijzen naar het vermogen om bewegingen en acties uit te voeren met behulp van onze spieren en lichaam. Deze vaardigheden zijn verdeeld in twee hoofdcategorieën: grove motorische vaardigheden en fijne motorische vaardig...

Cognitieve vaardigheden

Cognitieve vaardigheden stellen ons in staat tot het oplossen van problemen (probleemoplossend vermogen). Waar de beschikbare cognitie van een baby hem in staat stelt aan te geven dat hij honger heeft. Stelt het uitgebreide cognitieve vermogen van ee...

Sociale - emotionele basisvaardigheden

De sociaal-emotionele vaardigheden laten zich onderverdelen in: Persoonlijke vaardigheden Sociale vaardigheden De persoonlijke vaardigheden betreffen persoonlijke competenties, het inzicht in de eigen gevoelens en het omgaan daarmee. De sociale vaa...
Menu