even geduld, de pagina wordt geladen...

Locatie zoeker

Voor ouders

Volleybal

bij Monkey Moves

Volleybal is een sport waarbij twee teams tegenover elkaar staan, gescheiden door een net.. Het doel van het spelletje is om door middel van het slaan of tikken van een bal, de bal op het speelveld bij de tegenstander te krijgen.

Is Volleybal een teamsport of een individuele sport?

Volleybal is natuurlijk een teamsport. Bij het officiële spel bestaat een team uit 6 spelers.

Zijn er bij Volleybal verschillende onderdelen?

Volleybal is officieel een zaalsport en wordt gespeeld op een veld met een afmeting van 9 bij 18 meter. Een steeds populairder wordende variatie is beachvolleybal. Dit is een echte showsport en zelfs een olympische sport. Zoals de naam al zegt wordt beachvolleybal, ook wel strandvolleybal, gespeeld op het strand. De elementen van de natuur spelen hierbij een rol, zoals de zon en de wind. Een team bestaat uit twee spelers. De belangrijkste verschillen met zaalvolleybal zijn dat er met een zwaardere bal wordt gespeeld, de afmetingen van het veld kleiner zijn, er geen lijnen in het veld zijn en er geen vaste posities in het veld bestaan.

Wat zijn de spelregels van / bij Volleybal?

De bal wordt in het spel gebracht door een zogenaamde service of opslag. Er zijn verschillende manieren om te serveren. Bij de professionals gebeurt dit vrijwel altijd met een sprongservice. In de jeugd wordt regelmatig de onderhandse service gebruikt. De opgeslagen bal moet over het net gaan en binnen de lijnen in het speelveld van de tegenstander vallen. De tegenstander probeert de geserveerde bal op te vangen. Dit kan onderhands of bovenhands. De bal wordt meestal naar de spelverdeler gespeeld. Deze speler probeert de bal door te spelen naar een aanvaller. Dit wordt een set-up genoemd. De aanvaller die de bal krijgt, slaat of tikt de bal over het net heen. Meestal in de vorm van een smash (kort en hard balcontact) of een zogenaamde prikbal (een geplaatste bal, gespeeld met de vingertoppen).
De verdedigende partij probeert de bal van de grond te houden. Je kunt ook proberen blok te vormen als de aanvallende partij de bal over het net speelt (smasht). Eén of meerdere spelers proberen dan tegelijk te springen en met gestrekte armen en handen de bal tegen te houden.
Wanneer de bal de grond raakt in het speelveld van de tegenstander, verdien je een punt. Wanneer jouw team de bal uitslaat, krijgt de tegenstander een punt. Ook wanneer jouw team een fout maakt, krijgt de tegenstander een punt. Zo is het bijvoorbeeld niet toegestaan om de bal twee keer achter elkaar te raken (behalve na een blok). Het is als team ook niet toegestaan om de bal meer dan drie keer aan te raken (blok wordt niet meegerekend). Een netfout (aanraken van het net met handen of lichaam) levert de tegenstander ook een punt op. Lang balcontact is ook niet toegestaan, denk hierbij aan het dragen, liften of tillen van de bal. Een voetfout (voet over de middenlijn of voet in het veld tijdens de service) levert een punt op voor de tegenstander. Wie het eerste 25 punten gemaakt heeft, wint de set. Het team dat als eerste 3 sets gewonnen heeft, heeft de wedstrijd gewonnen! Bij een gelijke stand (2-2 in sets) wordt een beslissende set gespeeld van 15 punten.

Welke spullen heb je nodig voor Volleybal?

Eigenlijk heb je niet heel veel nodig om te kunnen volleyballen. Een volleybal en een net volstaan. Wil je de echte regels hanteren, dan zal je ook een officieel speelveld met lijnen nodig hebben.
Als je thuis wilt volleyballen, kun je prima een waslijn spannen en met elkaar overspelen over deze lijn heen. Je kunt een bal of ballon gebruiken.

Welke vaardigheden ontwikkelt jouw apekop bij Monkey Moves Volleybal?

Als je goed naar Volleybal kijkt, dan kun je er een aantal basisvaardigheden uit halen. Bij Monkey Moves verdelen we deze vaardigheden in statische vaardigheden, verplaatsingsgerichte vaardigheden (waarbij je jezelf verplaatst) en manipulatieve vaardigheden (waarbij je iets of iemand verplaatst). Bij veel sporten ontwikkelen kinderen ook sociaal- emotionele vaardigheden.

Statische vaardigheden bij Volleybal

Volleybal bevat de volgende statische vaardigheden

Staan

In opgerichte houding rusten. Waarbij tenzij ander...

Verplaatsingsgerichte vaardigheden bij Volleybal

Volleybal bevat de volgende verplaatsingsgerichte vaardigheden

(Hard)lopen

Lopen is het voortbewegen van het lichaam door geb...

Glijden

Glijden is een beweging waarbij het lichaam a) van...

Springen & Landen

Springen is een beweging die zich kenmerkt door ee...

Roteren

Roteren (draaien) kan om de lengte-as en de breedt...

Manipulatieve vaardigheden bij Volleybal

Volleybal bevat de volgende manipulatieve vaardigheden

Slaan

Bij het slaan wordt met een ledemaat of voorwerp t...

Heffen

Bij heffen wordt er een voorwerp of een eigen lede...

Vangen & Werpen

Bij vangen wordt een voorwerp dat zich in een vluc...

Sociaal- emotionele vaardigheden bij Volleybal

Volleybal bevat de volgende sociaal emotionele vaardigheden

Communiceren

Communiceren het door middel van signalen als zend...

Helpen

Elkaar helpen is een vaardigheid die onderdeel is ...

Emotieregulatie

Emotieregulatie is het adequaat omgaan met je emot...

Omgaan met tegenslagen

Tegenslag, de uitkomst of uitvoering gaat niet zoa...

Samenwerken

Bij samenwerken gaat om de vaardigheid om samen me...

Vertrouwen

Vertrouwen is de bereidheid van een persoon of gro...

Thuis aan de slag met Volleybal

Probeer nu Monkey Moves PLAY!

Ontvang de leukste activiteiten voor jullie samen via de Monkey Moves PLAY app op je mobiel.

Download hem nu via de app store:

Menu