even geduld, de pagina wordt geladen...

Locatie zoeker

Voor ouders

Bewegen op school; superbelangrijk én superleuk!

Monkey Moves blog

Wist je dat kinderen die bewegen tijdens de schooluren niet alleen gezonder zijn, maar ook beter leren? Ja, echt waar! Lekker actief zijn tussen de lessen door is niet alleen goed voor de spieren, maar ook voor het brein.

Fysieke fitness: fitte kids zijn blije kids

Natuurlijk weten we allemaal dat bewegen goed is voor de gezondheid, maar op school is het zelfs nog belangrijker. Kinderen die regelmatig bewegen, zitten minder vaak ziek thuis en hebben meer energie om te spelen en te leren. En geef toe, wie wil er nou niet een klas vol energieke en blije kids?

Bewegen helpt ook bij het ontwikkelen van motorische vaardigheden zoals coördinatie en balans. Dit zijn essentiële vaardigheden die kinderen niet alleen tijdens de gymles, maar in hun hele leven kunnen gebruiken. Denk aan alles van fietsen en zwemmen tot het vangen van een bal in het park.

Slim en snel: bewegen zet je brein aan

Bewegen maakt je niet alleen fitter, maar ook slimmer! Onderzoek heeft aangetoond dat lichamelijke activiteit kan helpen om beter te concentreren en zelfs de leerprestaties te verbeteren. Uit het onderzoek "Fit en Vaardig in het speciaal basisonderwijs" blijkt dat regelmatige bewegingsactiviteiten, zoals rek- en strekoefeningen, een positieve invloed hebben op zowel reken- als taalvaardigheden. 

De verbetering in cognitieve functies is te danken aan de toename van bloed- en zuurstoftoevoer naar de hersenen tijdens fysieke activiteit. Dit stimuleert de hersencellen en bevordert de neuroplastische ontwikkeling, waardoor kinderen informatie sneller en efficiënter kunnen verwerken. 

Samen sterk: teamwork door sport

Sport en spel op het schoolplein zijn niet alleen goed voor de lichamelijke gezondheid, maar ook voor het kweken van sociale vaardigheden. Kinderen leren hoe ze moeten samenwerken, elkaar kunnen motiveren en hoe belangrijk het is om fair play te hanteren. Deze vaardigheden zijn onmisbaar, zowel op het schoolplein als later in het leven.

Kinderen die samen sporten, bouwen vaak een sterke onderlinge band op. Ze leren om te gaan met diversiteit en ontwikkelen een gevoel van gemeenschap. Dit zijn belangrijke aspecten in een steeds meer verbonden wereld.

Iedereen doet mee: inclusief onderwijs

Het mooie van bewegen op school is dat iedereen kan meedoen. Het maakt niet uit wat je niveau is, er zijn altijd activiteiten die geschikt zijn. Dit zorgt voor een inclusieve sfeer waarbij elk kind zich betrokken en gewaardeerd voelt. Kinderen die misschien niet uitblinken met pen en papier, kunnen zich vaak wel onderscheiden tijdens de gymles of andere actieve spellen.

Inclusief onderwijs betekent ook dat kinderen met verschillende achtergronden en capaciteiten samen leren en groeien. Dit bevordert empathie en begrip, en zorgt ervoor dat niemand zich buitengesloten voelt. Het is een krachtige manier om stereotypen te doorbreken en een positieve schoolomgeving te creëren.

Een gezonde basis: levenslange voordelen

Door kinderen al op jonge leeftijd aan te moedigen om actief te zijn, leggen we de basis voor een gezonde levensstijl die ze meenemen naar hun volwassen leven. Het onderzoek van Mullender-Wijnsma toont aan dat bewegend leren niet alleen directe voordelen heeft, maar ook bijdraagt aan een langdurige fysieke en cognitieve gezondheid.

Het aanleren van gezonde gewoontes zoals regelmatig bewegen, kan de kans op chronische ziekten zoals hartziekten en diabetes op latere leeftijd verminderen. Bovendien helpt het kinderen om stress beter te beheersen en verhoogt het hun zelfvertrouwen. Als je op jonge leeftijd gezonde gewoontes aanleert, is de kans dat je op latere leeftijd deze gewoontes nog steeds hanteert immers groot. 

Bewegend leren en meer bewegen!

Monkey Moves School ondersteunt leerkrachten (en daarmee schoolbesturen) met bewegend leren in de klas. Wij helpen hen met het invoeren en duurzaam inzetten van bewegend leren op school, zodat kinderen op school (nog) meer bewegen en beter leren!

Conclusie

Dus, laten we ervoor zorgen dat bewegen een standaard deel van elke schooldag wordt. Het maakt kids niet alleen gezonder en slimmer, maar helpt ook om van ze sterke, sociale individuen te maken. Beweging is de sleutel tot een actieve, gezonde en gelukkige generatie. Tijd om die schoolbanken te verruilen voor wat actie! 

Bronnen

  1. Rapport "Fit en Vaardig in het speciaal basisonderwijs.
  2. Mullender-Wijnsma et al. (2015). Bewegend leren in de klas. Springlab. 

Menu
Heb je een vraag?
×
Maikai is het archetype ‘sage’: de wijze man die zijn kennis wil delen met anderen. Maikai helpt je graag!