even geduld, de pagina wordt geladen...

Locatie zoeker

Voor ouders

Hoe dans en beweging empathie laten groeien

Monkey Moves blog

In de speelse wereld van onze apekoppies is beweging niet alleen een manier om energie kwijt te raken; het opent ook de deur naar een rijke wereld van emoties en begrip. Ontdek hoe de spontane dansjes van onze kleintjes niet alleen schattig zijn, maar ook een sleutelrol spelen in het ontwikkelen van empathie.

Dansen: een taal zonder woorden

Dansen is meer dan alleen bewegen op muziek; het is een uitdrukking van emotie en een manier om verhalen te vertellen zonder woorden. Kinderen, van nature expressief en ongeremd, vinden in dans een natuurlijke uitlaatklep voor hun gevoelens. Hierdoor ontwikkelen ze empathie en emotieregulatie. Door samen te dansen leren kinderen zich af te stemmen op de emoties en bewegingen van anderen, waardoor hun vermogen om zich in te leven en te reageren op de gevoelens van anderen wordt versterkt!

Knappe koppen kunnen het beamen

Onderzoek ondersteunt het idee dat dansen empathische vaardigheden kan vergroten. Een studie gepubliceerd in Frontiers in Psychology toonde aan dat kinderen die deelnemen aan gezamenlijke muziek- en dansactiviteiten beter in staat zijn om samen te werken en de emoties van anderen te begrijpen. Dit wil dus zeggen dat dans niet alleen leuk en fysiek bevorderlijk is, maar ook apeveel effect heeft op de emotionele en sociale ontwikkeling van kinderen.

In de woorden van één van de onderzoekers, "Dansen is niet alleen een kunstvorm; het is een essentiële menselijke ervaring die de poorten naar empathie en begrip opent." Laten we die ervaring omarmen en onze kinderen de dans van empathie leren.

Tips voor ouders met kleine dansers

Maak het een familieactiviteit: Dansen met jouw apekoppies is niet alleen een geweldige manier om te binden, maar het laat ook zien dat empathie en emotionele expressie gewaardeerd wordt binnen het gezin.

Gebruik jullie rijke fantasie: Moedig kinderen aan om een verhaal te vertellen door hun dans. Dit helpt hen om zich in te leven in verschillende personages en situaties.

Switch it up: Speel muziek uit verschillende culturen en genres af. Dit kan kinderen helpen om een bredere waardering en begrip voor diverse ervaringen en emoties te ontwikkelen.

Lekker kletsen: Neem na het dansen een moment om te praten over hoe bepaalde bewegingen of liedjes hen lieten voelen. Dit bevordert niet alleen de emotionele woordenschat, maar moedigt ook het delen van gevoelens aan.

Kortom…

Het vergroten van empathie bij kinderen door dans is een avontuur dat verder gaat dan de dansvloer! Het bereidt apekoppies voor op een leven vol rijke relaties en diep begrip voor de wereld om hen heen. 

Ben je nou inspiratieloos en heb je er moeite mee om variatie te houden in de activiteiten voor jouw apekoppie(s)? Wij helpen je! In de Monkey Moves Play App kun je apeveel leuke en sportieve activiteiten vinden.

Bron: Frontiers in Psychology, studie over de impact van gezamenlijke muziek- en dansactiviteiten op de sociale en emotionele vaardigheden bij kinderen.

Menu