Rugby bij Monkey Moves

Rugby lijkt op een simpel spelletje ‘landverovertje’. Het is een sport waarbij je probeert om de ovale bal over de laatste lijn (tryline) op de grond te drukken.

Inhoudsopgave

Is Rugby een teamsport of een individuele sport?

Rugby is een teamsport.

Zijn er bij Rugby verschillende onderdelen?

De 2 meest populaire varianten zijn Fifteens en Sevens. Zoals de naam al doet vermoeden wordt Fifteens gespeeld met 2 teams van 15 personen en Sevens met 2 teams van 7 personen. Beide vormen worden op een grasveld gespeeld met dezelfde afmetingen dus in de Sevens variant is er veel meer ruimte. Dit zorgt voor snelle acties en spektakel en mede daarom is de Sevens-variant vanaf 2016 een officiële Olympische sport.
Andere veel beoefende varianten zijn tagrugby, touchrugby en beachrugby.

Wat zijn de spelregels van / bij Rugby?

Rugby is een vrij hard maar heel eerlijk spel met veel regels waar iedereen zich goed aan houdt. Er is nooit discussie mogelijk met de scheidsrechter, die heeft namelijk altijd gelijk! Je mag zelfs niet met de scheidsrechter praten, dat levert meteen een penalty voor de tegenpartij op. De allerbelangrijkste ‘regel’ is eigenlijk geen regel maar een kernwaarde; Respect. Respect voor je teamgenoot, de tegenstander, de supporters, de spelregels en dus voor de scheidsrechter.
Ander belangrijke spelregels zijn:

Een punt scoren (try) door de bal over de achterlijn van de tegenstander te drukken levert 5 punten op
De bal mag alleen naar achteren worden gegooid
Alleen de speler met de bal mag getackeld worden. Een tackle maak je met je armen en is gericht onder de schouders van de tegenstander.
Kleine overtredingen, zoals het laten vallen van de bal of een pass naar voren, worden bestraft met een scrum. Hierbij probeert een groep van iedere partij elkaar in voorovergebogen houding weg te duwen om de bal te veroveren.
Zwaarder overtredingen, zoals het praten tegen de scheidsrechter of buitenspel, worden bestraft met een penalty. Bij een penalty moet de tegenstander 10 meter achteruit. Maar als je in de buurt van de palen bent, mag je ook op de palen schieten. Dat levert drie punten op.

Welke spullen heb je nodig voor Rugby?

Om te rugbyen heb je een ovale bal nodig. Dus geen ronde bal zoals je gewend bent maar eentje die de vorm heeft van een ei. Echte rugbyers zijn stoere jongens en meisjes en dragen daarom géén beschermende kleding. Wel worden er soms bitjes (net zoals bij hockey) gedragen ter om de tanden te beschermen. Meer heb je eigenlijk niet nodig. Nou ja, als je een officiële wedstrijd wilt spelen, heb je natuurlijk ook een rugbyveld, met doelpalen nodig. En voldoende spelers om het spel te kunnen spelen.

Welke vaardigheden ontwikkelt jouw apekop bij Monkey Moves Rugby?

Als je goed naar rugby kijkt, dan kun je er een aantal basisvaardigheden uithalen. Bij Monkey Moves verdelen we deze vaardigheden in motorische vaardigheden (waarbij je jezelf verplaatst), manipulatieve vaardigheden (waarbij je iets of iemand verplaatst) en statische vaardigheden. Bij veel sporten ontwikkelen kinderen ook sociaal- emotionele vaardigheden.

Statische vaardigheden bij Rugby

Klik op de vaardigheid om er meer over te leren.

Verplaatsingsgerichte vaardigheden bij Rugby

Klik op de vaardigheid om er meer over te leren.

Manipulatieve vaardigheden bij Rugby

Klik op de vaardigheid om er meer over te leren.

Sociaal- emotionele vaardigheden bij Rugby

Klik op de vaardigheid om er meer over te leren.

Thuis aan de slag met Rugby

Probeer nu WhatsAAP van Monkey Moves!

Ontvang de leukste activiteiten voor jullie samen via WhatsApp op je mobiel. Bekijk hieronder een voorbeeld, of vraag direct jouw proef periode aan voor WhatsAAP!

Overige Monkey Moves sporten

Vorige
Volgende

Gratis proefles bij Monkey Moves

Vind een Monkey Moves locatie bij jou in de buurt

Claim nu jouw gratis proefles

Claim nu!

Gratis proefles
bij Monkey Moves

Waar wil je op inloggen?

Klik op de knop hieronder of je wilt inloggen op jullie leslocatie of naar onze online community wilt gaan.

Leslocatie login

Plan je volgende lessen in, wijzig je lidmaatschap of stuur een bericht naar jouw docent

Clubhuis login

Kom in contact met de andere leden van Monkey Moves, vind gratis extra beweegactiviteiten en doe mee aan leuke challenges via ons digitale clubhuis.