even geduld, de pagina wordt geladen...

Locatie zoeker

Voor ouders

4 Redenen waarom Quality Time met je kind zo belangrijk is

Monkey Moves blog

In de beperkte vrije tijd die we hebben plannen we vaak uitjes of andere activiteiten met het hele gezin. Hartstikke goed, fijn en belangrijk natuurlijk om tijd samen met het gezin door te brengen. Wees je er echter van bewust dat er bij het doen van activiteiten met het hele gezin of met meerdere kinderen tegelijk, een soort ‘one size fits all’ methode gebruikt wordt en dat de aandacht en ook de manier van communiceren dus niet specifiek op één van de kinderen is afgestemd. Er worden hierbij constant concessies gemaakt en iedereen dient rekening met elkaar te houden (ook een belangrijke les overigens!). Maar vergelijk deze ‘aanpak’ eens met hoe de ‘one size fits all’ sweaters om ons lichaam passen; nooit precies goed toch!?

Theophrastus (leerling van de Griekse filosoof Aristoteles): “Time is the most valuable thing a man can spend.”

Als we het hebben over (het ietwat gehypte begrip) quality time dan zegt het woord het eigenlijk al, kwaliteitstijd. Of zoals het woordenboek beschrijft: "goed bestede doorgebrachte (vrije) tijd, vooral in gezinsverband". Dat betekent dus niet alleen dat je in dezelfde ruimte bent als je kind, maar dat jullie ook echt aandacht voor elkaar hebben. Daarnaast gaat het ook niet zo zeer om de tijdsduur die je samen doorbrengt, maar dus echt om de kwaliteit van hoe je deze tijd invult samen. Wat wordt door jouw apekop meer gezien als ‘kwaliteitstijd’ denk je?: uren samen op de bank hangen voor de tv óf samen een half uurtje een boekje lezen of een spelletje spelen?

Vergroot het zelfvertrouwen van jouw apekop

Kinderen die 1 op 1 activiteiten doen met hun ouders bouwen een positief gevoel van eigenwaarde op. Als zij voelen dat zij echt gewaardeerd worden door hun ouders, zullen ze een positiever zelfbeeld ontwikkelen. Zorg dus dat jouw apekop het gevoel krijgt dat zij jouw (kostbare) tijd waard zijn, dat is goed voor de ontwikkeling van hun zelfvertrouwen! Het 1 op 1 zijn is hierbij extra belangrijk omdat kinderen (net als volwassenen) in een groep, waarbij de aandacht verdeeld wordt, op de achtergrond kunnen raken als de anderen net wat aanweziger (lees: luidruchtiger) zijn. Dit kan juist een negatieve invloed hebben op het zelfvertrouwen. Lees hier meer over waarom bewegen goed is voor het zelfvertrouwen van jouw kind in.  

Versterk de band met jouw apekop

Waarschijnlijk zijn er vaak andere mensen bij als jij samen met je kind bent zoals familie, vrienden of kennissen. De kans is groot dat jij je als ouder net even wat anders gedraagt of opstelt richting je kind wanneer deze mensen er bij zijn, jouw kind doet dat dan overigens ook naar jou. Kinderen merken dit natuurlijk op, je bent eerder afgeleid en luistert minder aandachtig. Jouw kind zal ook sowieso sneller iets met jou delen als er geen andere mensen bij zijn. Daarnaast zal jij onbewust bijvoorbeeld eerder dat lieve koosnaampje voor jouw apekoppie gebruiken en komt dit gemeender over wanneer jullie samen alleen zijn. 1 op 1 tijd doorbrengen is dus erg belangrijk, het versterkt de band tussen ouder en kind en het geeft jouw kind (en jou waarschijnlijk ook!) een speciaal gevoel.  

Leer jouw apekop echt kennen

Kinderen hebben hun eigen persoonlijke interesses en behoeftes. Door samen tijd door te brengen krijg jij hier als ouder meer inzicht in. Hierdoor kun je bewuster activiteiten uitkiezen om samen te doen, om de interesses en talenten van jouw apekop te stimuleren. Door activiteiten te ondernemen die aansluiten bij de wensen en behoeftes van jouw kind, deel je voor jullie beide speciale en meer persoonlijke ervaringen met elkaar. Bovendien voelt jouw kind zich hierdoor meer begrepen. Stel, één van je kinderen is bijvoorbeeld gek op lekker klimmen en klauteren en de ander wordt helemaal enthousiast van dieren. Dan ga je met de één lekker samen naar het (klim)bos, naar de speeltuin of naar een klimmuur/boulderhal (of naar Monkey Moves natuurlijk!) en met de ander plan je activiteiten in als samen naar de dierentuin, het dierenasiel, de kinderboerderij of het weiland aan de overkant van de weg.  

Voorkom negatief aandacht vragen door jouw apekop

Wanneer je kind het gevoel heeft niet voldoende aandacht te krijgen dan gaat het hierom vragen. Met name als je meerdere kinderen hebt, is het soms een uitdaging om ze allemaal de aandacht te geven die ze van je verlangen. Dit vragen om aandacht gebeurt uiteindelijk vaak op een negatieve manier, als hier niet aan voldaan wordt. Dat is natuurlijk niet de leukste manier, maar het levert vaak wel resultaat op! Een kind zal nooit negatief gedrag vertonen om jou te pesten, wel om je iets duidelijk te maken. Door 1 op 1 tijd met je kind door te brengen kun je ze de volledige aandacht geven die ze verdienen en die ze van je verlangen, dit voorkomt dat ze op een gegeven moment op een vervelende manier de aandacht van je gaan vragen. Het beeld uit onderstaande video is denk ik voor iedereen, met of zonder kinderen, erg herkenbaar!  

Je kan spreken van aandacht wanneer we onafgeleid, zonder met van alles tegelijk bezig te zijn, in het hier en nu aanwezig zijn. We kunnen op dit gebied veel leren van de monniken die nooit dingen naast elkaar doen, maar enkel na elkaar, met volledige focus op het hier en nu!

  Ouder-en-kind-lessen van Monkey Moves Het multisportprogramma van Monkey Moves voor de dreumesen (1,5-3) en peuters (3-4) zijn zogenaamde ouder-en-kind-lessen, wat betekent dat je samen met jouw apekop actief deelneemt aan deze unieke beweeglessen. Samen met de docent begeleid je jouw kind bij de verschillende sport- en spelactiviteiten die worden uitgevoerd. Natuurlijk bevind je je tijdens deze lessen ook in een groep samen met andere ouders, hun kinderen en de docent, maar er worden tal van activiteiten aangeboden om samen met jouw kind (1 op 1!) uit te voeren. Daarnaast worden er ook altijd handige tips gegeven voor hoe je thuis samen verder kunt oefenen met het aanleren van bepaalde vaardigheden. Een mooie gelegenheid om thuis nog wat quality time in te plannen samen. Met de ouder-en-kind lessen van Monkey Moves proberen we, naast dat het programma en de lessen bedoeld zijn om de kinderen zowel op motorisch als op sociaal vlak optimaal te ontwikkelen, ook een platform te bieden waarbij je als ouder elke week tijd met je kind door kan brengen waarbij jullie echt aandacht voor elkaar hebben. Dit is dus onder meer goed voor het vergroten van het zelfvertrouwen van je kind, het versterkt de band tussen jullie beide, je leert je kind echt goed kennen en je kind zal minder snel op een vervelende manier om jouw aandacht vragen. Maar misschien nog wel het belangrijkste is volgens mij, dat het ook gewoon hartstikke leuk is om samen tijd door te brengen, (leuke) dingen te ondernemen en mooie herinneringen te maken. De ouders van de apekoppies uit mijn eigen lessen in Amersfoort zien dit allemaal in en velen wisselen elkaar ook wekelijks af. De ene week gaat papa mee en de andere week gaat mama mee, zo profiteren beide ouders van de voordelen die komen kijken bij het doorbrengen van quality time samen met hun kind. Ga dus ook snel samen met jouw apekop op junglereis bij één van de Monkey Moves locaties. Slinger mee, ontwikkel, overwin samen nieuwe uitdagingen, geniet van elkaar, maak plezier en heb goed bestede doorgebrachte vrije tijd samen, in familieverband! #Quality Time! En ja, het moet natuurlijk wel leuk blijven dus probeer wel een balans te vinden in de quality time die je inplant samen. En denk je nou: “leuk al die voordelen, maar sporten met een kind van 1,5? Dat is toch veel te jong!? Lees dan ook het blog eens van Kirsten die een passend antwoord geeft op deze vraag!

Menu