even geduld, de pagina wordt geladen...

Locatie zoeker

Voor ouders

5 ideeën om bewegend te leren in de klas! 

Monkey Moves blog

Wat is er slecht aan zitten?

De inrichting van onze klaslokalen is opvallend. We zitten namelijk gedurende onze hele school- én werkcarrière op een stoel. Ga maar eens na: In de kleuterklas zit je in de kring, later in de midden- en bovenbouw krijg je een stoel met tafeltje en laadje erbij. Op de middelbareschool lijkt het wel te verergeren: Minder speeltijd, meer zit-tijd. Maar de kers op de taart is toch wel met 200 studenten in een collegezaal zitten! Lang zitten achterelkaar is slecht voor de gezondheid. Zitten verhoogt de kans op diabetes type 2, hart en vaatziektes, obesitas en verschillende vormen van kanker. Alles Over Sport heeft hier een mooie factsheet van gemaakt op basis van wetenschappelijk onderzoek. De Gezondheidsraad heeft aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport advies uitgebracht over Beweegrichtlijnen. Voor kinderen staat hier specifiek in: Voorkom veel zitten.

Lang zitten achterelkaar is slecht voor de gezondheid. Zitten verhoogt de kans op diabetes type 2, hart en vaatziektes, obesitas en verschillende vormen van kanker

Waarom zitten we dan zoveel op school?

Waarom doen we niet gewoon alle stoelen weg? Dit is praktisch erg lastig. We hebben grote klassen en kinderen zijn vanuit zichzelf erg beweeglijk. Voor de juf of de meester is het daarom onrustig als er veel wordt bewogen en dit is moeilijk lesgeven. Toch is uit veel studies gebleken dat er een positieve relatie bestaat tussen beweging en leerprestaties. Zie hiervoor dit onderzoek van het VU Medisch Centrum. Volgens de beweegrichtlijnen gaat het om "het voorkomen van veel zitten".  De juiste verhouding tussen zitten en staan gedurende een dag is dus belangrijk. We hoeven niet perse de hele dag te staan of te rennen maar langer dan een uur achterelkaar zitten is ook niet goed.

Het gaat om de juiste verhouding zodat kinderen het optimale uit hun zelf kunnen halen tijdens de les!

5 ideeën om bewegend te leren

We hoeven dus niet de hele dag te staan om bewegend te leren, maar het blijft lastig. Hoe pas je dit toe? Zet je na elk uur de wekker en ga je doelloos rondlopen in de klas? Dat is niet leuk en zal daarom ook niet volgehouden worden. Ik heb een aantal leuke ideeën op een rijtje gezet waardoor het leuk wordt om te bewegen in de klas!

1. The Daily Mile

Uit Schotland is dit fenomeen overgewaaid. De bedoeling is om elke schooldag 15 minuten met de hele klas een stukje te rennen. Kinderen vinden het leuk om te bewegen en even hun energie een plek te geven. Er is zelfs al onderzoek gedaan wat aantoont dat de Daily Mile de gezondheid van de kinderen aanzienlijk verbeterd! Wil je jouw school aanmelden of ben je benieuwd naar meer? Kijk dan even op de website van de Daily Mile. 2. Bewegingstussendoortjes Er zijn een heleboel simpele spelletjes te doen in de klas. Denk bijvoorbeeld aan een dansje wat je kan oefenen, hinkelen etc. Weet je niet wat voor spelletjes je kan doen in de klas? Op website van Onderwijs Maak Je Samen staan een paar leuke voorbeelden voor bewegingstussendoortjes. Ze bevatten bijna geen voorbereidingstijd en zijn dus gelijk toepasbaar! 3. Statafels in de klas De makkelijkste manier om even uit je stoel te komen is door gewoon te staan en door te leren. Dit kan door letterlijk het meubilair te veranderen want de statafels voor in de klas zijn al een feit! Het zijn eigenlijk normale tafeltjes maar met een hendel kunnen die omhoog geschoven worden en kunnen kinderen staand verder werken. Zo wordt de rust in de klas behouden en zijn kinderen toch gezond bezig. Een aantal leerlingen heeft al geëxperimenteerd met deze tafels en ze werden er enthousiast van, volgens het AD!

4. De interactieve vloer voor peuters

De bovenstaande ideeën zijn vooral voor de wat oudere kinderen maar er wordt op dit moment hard gewerkt aan de oplossing voor peuters. Middels een projectie op de vloer kunnen er verschillende leerzame spelletjes gespeeld worden. Als de projecties aangeraakt worden, veranderd het spel. De projecties reageren dus op bewegingen! Het is nog in ontwikkeling maar de bedenkers zijn opzoek naar scholen of kinderopvang organisaties die het willen testen. Kijk voor meer informatie op de website van de ontwikkelaars. 5. Ben je al fan van bewegend leren en wil je meedenken? Op de facebookpagina van Monkey Moves delen we wekelijkse “kom in beweging” tips! Zo kun je aan de slag met makkelijke oefeningen voor thuis of in de klas. De oefeningen kunnen per kind zijn maar ook heel goed te doen met een groep kinderen zoals een klas.  Hiernaast is er op facebook een groep mensen actief bezig om bewegend leren aan te pakken. Wil jij ook actief bezig zijn met bewegend leren, wil je graag inspiratie op doen of overleggen? meld je dan aan bij de groep Bewegend Leren Fans!

Als laatste

Mijn doel met deze blog is om iedereen inspiratie te geven om meer te bewegen én te leren tijdens de les. Daarom heb ik uitgelegd waarom het belangrijk is om te bewegen voor zowel de leerprestaties als de gezondheid. Maar ook heb ik verteld over waarom zitten in de klas voor de juf of meester een stuk makkelijker is. Het gaat om de juiste verhouding zodat kinderen het optimale uit hun zelf kunnen halen tijdens de les! Met deze blog kun je hopelijk aan de slag met de 5 ideeën die ik heb gegeven. Bewegen én leren is te combineren en dat kan heel leuk zijn! Heb je zelf meer ideeën of ervaring? Laat het ons dan vooral weten!  

Menu
Heb je een vraag?
×
Maikai is het archetype ‘sage’: de wijze man die zijn kennis wil delen met anderen. Maikai helpt je graag!