even geduld, de pagina wordt geladen...

Locatie zoeker

Voor ouders

5 spelletjes met 1 rol tape!

Monkey Moves blog

Eerst 4 PROtips!

Voordat ik met de spelletjes begin wil ik eerst nog een paar algemene tips meegeven.

 1. Je kunt het beste schilderstape gebruiken voor deze spelletjes. Gebruik liever geen Duck tape of plastic tape om dozen mee dicht te plakken. Deze soorten tape geven sneller vlekken bij het los halen. Laat de stukken tape sowieso niet langer zitten dan nodig. Dan is de kans het grootst dat het ook weer gemakkelijk los komt. #disclaimer ;)
 2. Veel van onderstaande spelletjes zijn heel leuk in een parcoursje te bouwen. Bart schreef laatst nog een leuk blog over het nut van (onze) parcoursjes voor zelfontdekkend leren.
 3. Om motivatie om te bewegen bij jouw apekoppie te stimuleren is het onder andere belangrijk dat hij / zij een gevoel van zelfstandigheid bij het bewegen ervaart. Probeer dus niet alleen maar opdrachten te geven maar bedenk bij elk spelletje samen 'wat er nog meer zou kunnen'. Luister naar de ideeën van jouw apekoppie. Ook al lijkt het onzinnig te zijn. Probeer het! Lukt het wel, dan is er een mega succeservaring en trots; en lukt het niet, dan is dat een krachtig leermoment (Trial en Error). Dit komt uit een bekende theorie over motivatie, namelijk de zelfdeterminatie theorie van Deci en Ryan (1985; 2000) die we ook beschrijven op onze pagina over Multisport volgens Monkey Moves. Jij kunt natuurlijk ook onderstaande ideeën in open vraagvorm aanbieden. Bijvoorbeeld als: "Zullen we ... proberen?" of "Is het een leuk idee om ... te doen?".
 4. Probeer de spelletjes ook buiten! Met de tape maken we in alle spellen rasters en lijnen. Stoeptegels kunnen hier ook perfect voor dienen. En soms noemen we een stuk tape een boomstam, maar dan kan de oefening dus ook écht op een boomstam ;). Er is ook een spel met zebra lijnen... Doe die maar niet echt op een slapende zebra, dat gaat denk ik niet goed.
Disclaimer 2

: Gebruik dus liever geen echte (bijvoorbeeld slapende) zebra, zoals omschreven bij protip 4

Spel 1: De boomstam over de rivier

Voorbereidingstijd

: 1 minuut Benodigdheden: 1 streepje tape van ongeveer 2 meter lang. Uitleg: Vertel jouw apekoppie dat jullie een grote rivier gaan oversteken door over een boomstam te lopen. Lukt het om voetje voor voetje naar de overkant te komen zonder dat de krokodillen een hapje van de tenen kunnen nemen? Belangrijkste basisvaardigheid: Balanceren Afbeelding bij spel Boomstam over de Rivier Makkelijkere variaties:

 • Je kunt de boomstam wat dikker maken door een paar strookjes tape naast elkaar te plakken.
 • Je kunt jouw apekoppie een hand geven om hem/ haar te helpen. Lukt dat? Ondersteun hem/ haar dan bij de heupjes, dat is al moeilijker.
 • Lukt het om zijwaarts naar de overkant te komen? (Bij zijwaarts bewegen blijft het steunvlak groter en raakt je apekoppie minder snel uit balans)
Moeilijkere variaties:
 • Lukt het om achteruit over de boomstam te lopen?
 • Leg iets op de boomstam neer waar ze overheen moeten stappen.
 • Lukt het om iets op te rapen van de boomstam zonder het evenwicht te verliezen?
 • Misschien lukt zelfs wel een pirouette te maken! (Iedereen heeft een voorkeurskant van draaien, vraag jouw apekoppie ook eens de andere kant op te draaien)
 • Hoe snel ben jij aan de overkant? Lukt het om sneller te gaan?
 • Leg een kussen (van de bank bijvoorbeeld) voor de boomstam, dan moet jouw apekoppie een diepte stap maken en dat vraagt meer van de bovenbeen spieren. Langzaam door je been zakken (excentrisch bewegen) is coördinatief moeilijker.

 

Bedenk bij elk spelletje samen 'wat er nog meer zou kunnen'

Spel 2: De zebra strepen

Voorbereidingstijd

: 2 minuten Benodigdheden: 6 strepen tape van ongeveer een halve meter breed. Uitleg: Bij het spelletje 'De zebra strepen' is het de bedoeling om van streep naar streep te springen. Een tweede variatie binnen dit spel is om de zebra strepen te gebruiken om te kijken tot welke streep jouw apekoppie met zijn handen kunt lopen terwijl zijn / haar voetjes op de eerste streep blijven staan. Belangrijkste basisvaardigheid: Springen, steunen Afbeelding bij spel Zebra Strepen Makkelijkere variaties:

 • Zet de tape lijnen dichter bij elkaar. Zo hoeft je apekoppie minder ver te springen.
 • Probeer van lijn naar lijn te stappen en probeer te balanceren op de volgende streep.
 • Stap zijwaarts van lijn naar lijn.
 • Gebruik te lijntjes om te zien hoe lenig je bent. Hoeveel streepjes kunnen je benen uit elkaar zonder te vallen?
 • Gebruik de lijntjes om te zien hoe lang je bent. Hoeveel lijntjes scheelt het als jouw apekoppie zijn handen naar boven doet?
Moeilijkere variaties:
 • Zet de tape lijntjes verder uit elkaar.
 • Probeer achteruit te springen.
 • Probeer een lijntje over te slaan of een wedstrijdje 'hoeveel streepjes kun je overslaan?'
 • Probeer het hinkelend.

 

Spel 3: De gevlochten slingerlianen

Voorbereidingstijd: 

3 minuten Benodigdheden: 1 rol tape, maar als je verschillende kleuren tape hebt wordt het nog leuker. Uitleg: Maak met de tape een slingerend parcours op de grond. Je kunt bijvoorbeeld een slinger maken met een bochtend verloop, één die zig-zaggend verloopt en één die misschien bijna recht is. Het doel is om op verschillende manier naar de overkant te komen. Hoeveel verschillende manieren kunnen jullie verzinnen? Belangrijkste basisvaardigheid: Balanceren Afbeelding bij spel Gevlochten Slinger Lianen Makkelijkere variaties:

 • Je kunt de lianen wat dikker maken door een paar strookjes tape naast elkaar te plakken.
 • Je kunt jouw apekoppie een hand geven om hem/ haar te helpen. Lukt dat? Ondersteun hem/ haar dan bij de heupjes, dat is al moeilijker.
 • Lukt het om zijwaarts naar de overkant te komen? (Bij zijwaarts bewegen blijft het steunvlak groter en raakt je apekoppie minder snel uit balans)
Moeilijkere variaties:
 • Lukt het om achteruit over de boomstam te lopen?
 • Leg iets op de boomstam neer waar ze overheen moeten stappen.
 • Lukt het om iets op te rapen van de boomstam zonder het evenwicht te verliezen?
 • Misschien lukt zelfs wel een pirouette te maken! (Iedereen heeft een voorkeurskant van draaien, vraag jouw apekoppie ook eens de andere kant op te draaien)
 • Hoe snel ben jij aan de overkant? Lukt het om sneller te gaan?
 • Leg een kussen (van de bank bijvoorbeeld) voor de lianen, dan moet jouw apekoppie een diepte stap maken en dat vraagt meer van de bovenbeen spieren. Langzaam door je been zakken (excentrisch bewegen) is coördinatief moeilijker.
 • Lukt het om de overkant te bereiken met de ogen dicht? Daarvoor moet jouw apekoppie heel goed met zijn blote voeten kunnen kijken! Lees hier maar eens hoe belangrijk het is om te spelen op blote voeten.

 

Spel 4: Het lianen labyrint

Voorbereidingstijd

: 15 minuten Benodigdheden: Tape en stoelen of een smalle gang (en eventueel een paar (gekleurde) watjes) Uitleg: Maak met de tape een labyrint zoals je dat wel eens ziet in een film waar dieven een schat moeten stelen en tussen de laserstralen door moeten kruipen. Lukt het jouw apekoppie om de overkant te halen zonder de tapejes aan te raken? Extra tip: Om de randen goed vast te zetten: Plak nog een extra stukje tape haaks op het vastzittende stukje. Dan blijft de liaan veel beter zitten. Belangrijkste basisvaardigheid: Oriëntatie vermogen, lichaamsbeheersing afbeelding bij spel Lianen LabyrinthMakkelijkere variaties:

 • Laat veel ruimte tussen de lianen.
 • Plak de lianen alleen maar horizontaal of verticaal.
 • Gebruik touw, dan kan de tape niet per ongeluk aan een shirt blijven hangen.
Moeilijkere variaties:
 • Maak cijfers op kleine stukjes papier die aangetikt moeten worden. Zo moet jouw apekop een bepaalde route afleggen.
 • Plak een paar watjes op de lianen. Kan jouw apekoppie alle watjes vinden en heel voorzichtig van de tape los halen?
 • Ben je met een vriendje? Kijk wie het snelst door het lianen labyrint kan manoeuvreren.

 

Spel 5: De plaktakken spaghetti

Voorbereidingstijd

: 3 minuten Benodigdheden: Tape en tafel Uitleg: Plak kris kras stukjes tape over elkaar heen. Kan jouw apekoppie ontdekken welk tapeje als eerste los gepeuterd moet worden? Belangrijkste basisvaardigheid: Fijne motoriek, oog-handcoördinatie, probleemoplossend vermogen afbeelding bij spel Plaktakken SpaghettiMakkelijkere variaties:

 • Gebruik verschillende kleurtjes tape, dan is het makkelijker te zien.
 • Laat randjes van de tapejes los zodat er een beginnetje is om aan te pullekken.
 • Geef de tapejes nummers van de volgorde van loshalen, dan leert jouw apekoppie tegelijkertijd tellen.
Moeilijkere variaties:
 • Maak een complex plakwerk waar stukjes tape zowel boven als onder tapejes door lopen
 • Kijk in welke tijd het lukt om de tapejes los te maken.

Met bovenstaande 5 spellen voor een kind met 1 rol tape (en eigenlijk 44 spellen als je alle variaties meetelt). Heb ik je laten zien hoe je met weinig materiaal een hoop leuke beweegactiviteiten met jouw apekoppie kunt doen. Door ook aan te geven welke vaardigheden er geleerd worden hoop ik je wat meer diepgang te hebben gegeven waaruit je kunt opmaken dat spelen zo veel meer is dan alleen spel. Wil je meer van dit soort posts? Laat het ons dan zeker weten! Met een comment op onze social media kanalen. We horen heel graag wat je vond van deze 5 spellen voor een kind met 1 rol tape.Je bent natuurlijk ook altijd welkom om in één van onze lessen geïnspireerd te raken.

Bronnen

Deci, E.L., & Ryan, R.M. (1985) Intrinsic motivation and self-determination in human behavior. New York: Plenum.Ryan, R.M., & Deci, E.L. (2000). Self-determination theory and the facilitation of intrinsic motivation, social development, and well-being. American Psychologist, 55, 68-78.

*Elke Monkey Moves lesgroep heeft een eigen WhatsApp groepje waar ouders foto's van de lessen kunnen delen en zich eventueel kunnen afmelden voor een les. Deze app groepjes worden nu dus ook gebruikt voor de thuis ideeën[/one]

Menu