even geduld, de pagina wordt geladen...

Locatie zoeker

Voor ouders

9 redenen waarom buitenspelen zo belangrijk is

Monkey Moves blog

Waarom is buiten spelen belangrijk?

“Vroeger was alles beter”. Daar zit een kern van waarheid in als het gaat over het beweeggedrag van kinderen. Anno nu is er helaas een dalende trend in kinderen die voldoende bewegen. En dat is treurig als je het mij vraagt. De beweegrichtlijnen voor kinderen vanaf 4 jaar zegt dat kinderen minimaal 1u per dag matig intensief moeten bewegen. Voor kinderen jonger dan vier jaar geven de beweegrichtlijnen, wegens gebrek aan onderzoek, geen advies. Ik wil je in dit blog het belang van buitenspelen meegeven én inspireren met leuke, laagdrempelige spelletjes die je buiten met je peuter of kleuter kunt uitvoeren. Zodat jouw kind makkelijk aan die beweegrichtlijn komt. Laat ik starten met het geven van 9 redenen geven waarom buiten spelen gezond is.  

Buiten spelen is gezond

Echt een open deur, maar buitenspelen is gezond. Zowel fysiek (lichamelijk), als ook mentaal en sociaal. Hieronder geef ik 9 redenen waarom buitenspelen gezond is. Maar eigenlijk zou ik er nog veel meer kunnen opnoemen  

Fysiek

 

Mentaal

  • Ken je dat hoofdpijn gevoel wat je krijgt van ruimtes waar te weinig zuurstof aanwezig is. Toevallig ook bij jou op kantoor? Heb je buiten geen last van hoor! De frisse lucht zorgt altijd voor voldoende zuurstof, waar je brein blij van wordt. Vaak wordt er ook gezegd dat je van frisse lucht en het buiten spelen beter gaat slapen! Dit zie je bijvoorbeeld goed tijdens een vakantie wanneer je veel meer tijd buiten doorbrengt en kinderen beter slapen.
  • 75% van de kinderen wordt volgens onderzoek vrolijk en blij van buiten spelen. Meer reden heb je toch niet nodig?
  • Buiten spelen daagt uit tot onderzoeken. En zelfontdekkend leren is weer heel goed voor de ontwikkeling van jouw kind. En dat zelfontdekkend leren draagt weer bij aan meer zelfvertrouwen.

 

Sociaal

  • Buiten ligt de wereld aan je voeten. Kinderen die veel buiten spelen komen meer in aanraking met andere mensen. Ze leren van dit contact en hebben sociale vaardigheden nodig. Denk maar eens aan samen spelen, samen delen, op je beurt wachten, enz. Wat nou als die schommel al heel lang in gebruik is door iemand anders? Juist, je zal moeten onderhandelen om af te spreken wanneer het jouw beurt is. Weleens bij stil gestaan dat deze vaardigheden allemaal van pas komen in de grote mensen wereld?

  Oké genoeg theorie en onderbouwing. Laten we naar buiten gaan! Hieronder lees je 5 spellen die gegarandeerd een succes zijn met je peuter en/of kleuter. En ik kan het weten, want mijn kinderen hebben van alles uitgeprobeerd en dit zijn echt de blijvertjes:  

Twister

Er zijn meerdere variaties op  twister te bedenken, die afhankelijk van de leeftijd werken. Kleur samen met je kind verschillende stoeptegels in een bepaalde kleur, met stoepkrijt. Dit is natuurlijk al leuk om te doen. Daarna kan jij opdrachten geven. Zoek zo snel mogelijk een blauw vlak op. Raak met je rechtervoet een rode tegel aan. Zoek zo snel mogelijk een groen vlak en raak die aan met je neus (zie foto onder, bij m'n dochter echt een succes ;)). Je kind is bezig met kleuren (past perfect in de dreumes/peuter leeftijd). Je kan het moeilijker maken door met verschillende lichaamsdelen een kleur aan te raken. Dit is goed voor het besef van het eigen lichaam (peuter en kleuterleeftijd). Raak met je rechterhand een rood vlak aan en met je linkervoet een groen vlak bijvoorbeeld. De mogelijkheden zijn eindeloos!  

Kat en muisspel

Misschien wel het favoriete spelletje van mijn kinderen en leuk voor zowel peuters als kleuters. Voor peuters ideaal om samen met jou te doen. Voor kleuters is het besef van het spel en de verschillende rollen die de kat en de muis hebben duidelijk en is het mogelijk om zonder jou te doen. Je hebt één kat (de tikker) en de rest zijn muizen. De muizen doen een lintje of theedoek achter in hun broek (moet zichtbaar zijn en er makkelijk uit te trekken zijn). Je spreekt een speelveld af (kan je afbakenen met stoepkrijt op de grond). De kat probeert zo snel mogelijk de staarten (lintjes) van de muizen af te pakken. Wanneer een muis zijn staart mist, verandert hij/zij ook in een kat. [su_youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=Hdl1ff1oiHE&feature=youtu.be" width="300" height="200"]

(Stoepkrijt) parcours

Maak een parcours van materiaal wat je tegen komt of wat je van binnenshuis meeneemt. Afhankelijk van de omgeving waar je bent (bos of een drukke straat voor je huis), gebruik je loose parts die je in kunt zetten om een parcours van te bouwen. Mijn tweeling vindt het echt geweldig om zelf parcours te bouwen (dat zien ze hun vader natuurlijk ook regelmatig doen). Het materiaal waarmee ze dat doen, is afhankelijk van de omgeving waar we zijn. Ze worden er steeds creatiever in!  

Insecten zoeken

Ga samen met je kind insecten zoeken in je tuin, de speeltuin, het park of het bos. Dit kan gewoon zijn dat je op zoek gaat naar alles wat beweegt en krioelt buiten, maar dat kunnen ook gerichte opdrachten zijn. Bijvoorbeeld, we gaan op zoek naar een slak, of op zoek naar een regenworm, of een mier, of een vlinder, enz. Mijn zoon vindt dit echt heel leuk om te doen. Elk beestje wil hij oppakken om te bestuderen. Er schuilt een kleine Freek Vonk in hem. Ondertussen lopen we een stuk door het park, wat ervoor zorgt dat we samen lekker in de buiten lucht aan het bewegen zijn.

Hinkelpad

Een spelletje voor de kleuterleeftijd. Dit spel begint met stoepkrijten. Maak vakjes met stoepkrijt waarin gehinkeld kan worden. Dit stoepkrijten is al een leuke bezigheid. Daarna zet jouw kind (samen met jou) cijfers in de vakken. Dit is heel goed voor de ontwikkeling van het tellen en het herkennen van de cijfers. In het begin moest ik helpen om de cijfers neer te zetten, dat gaat nu al veel zelfstandiger. Daarna is het hinkelen geblazen. En je kunt nog eindeloos veel opdrachten verzinnen bij bepaalde cijfers.

  Er zijn nog veel meer spellen te bedenken! Denk maar aan de klassieke spelletjes buiten, zoals bellenblazen, in een speeltuin spelen op de schommel, glijbaan of klimrek, huppelen, fietsen met een (loop)fiets, tikkertje, verstoppertje, annemaria koekoek, voetballen en ga zo maar door. Het belangrijkste is dat je spelletjes ontdekt samen met jouw kind, waar hij/zij blij van wordt. Als iets namelijk leuk is om te doen, zal er een intrinsieke motivatie zijn om dit vaker te gaan doen! Ik ben benieuwd welke spelletjes het bij jullie thuis (of eigenlijk buiten) goed doen. Stuur je een leuke foto op naar ons?  

Is de hint duidelijk?

Ik heb je mijn blog 9 redenen gegeven waarom buitenspelen zo goed is voor jouw kind. Én ik heb je de 5 leukste buitenspelletjes van mijn kinderen gegeven. Ik hoop dat ik je heb kunnen overtuigen van het belang van buitenspelen en tegelijkertijd wat inspiratie heb gegeven om lekker buiten aan de slag te gaan.  

Menu
Heb je een vraag?
×
Maikai is het archetype ‘sage’: de wijze man die zijn kennis wil delen met anderen. Maikai helpt je graag!